Schapenroutes Texel

15-07-2016

Drie nieuwe wandelroutes op Texel zijn geopend, die een bijzondere functie moeten vervullen. Deze wandelingen staan namelijk in het teken van de connectie tussen het schaap en Texel, dat bij de meeste toeristen ontbreekt in hun beeld van het Waddeneiland. Bij Texel denkt men meestal aan zeehonden, strand en duinen. Desondanks bezat Texel in 2010, met maar liefst 29.000 schapen en lammeren, de hoogste schapendichtheid van Nederland.

Één van de wandelroutes rond Den Hoorn komt langs de schapenboet bij kaasboerderij Wezenpyk. Een schapenboet is een specifiek Texelse benaming voor een schuur waar hooi of ander voer voor schapen in werd opgeslagen. De boet die je op de wandeling passeert is een historisch monument, dat momenteel wordt omgebouwd tot een museum. Het schapenmuseum zal de naam 'Skeep en Lantskap' gaan dragen. Naast informatie over het Texelse schapenras zal het een interactief museum worden met kookworkshops en lessen in het scheren van schapen.
Pont op de ringsloot

Voor een andere nieuwe wandeling is een pontje gemaakt, waarmee wandelaars zichzelf kunnen verzetten op de ringsloot van de Prins Hendrikpolder. Deze polder is meestal het eerste dat mensen zien die op Texel aankomen. De dijk werd gedicht in 1847 en is vernoemd naar Prins Hendrik de Zeevaarder, een Oranje die een lange carrière in de marine doorliep.
Loodsen door het landschap

De nieuwe wandelingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn een onderdeel van het project 'loodsen door het landschap', een initiatief van het Waddenfonds in samenwerking met de dorpsbewoners van Den Hoorn. Dit project is erop gericht om de cultuur van Texel over te brengen op de toerist. De 'schapenwandelingen' moeten dan ook door een natuurgebied heen lopen dat in zijn originele staat is teruggebracht.

De drie wandelroutes beginnen op het plein in Den Hoorn, waar ook de routebeschrijvingen zijn te krijgen.

Meer informatie over Schapenroutes Texel

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info