Trage Tocht Vogelenzang

Panneland, Pollenberg en Leyduin

Versiedatum: 13-08-2023

Natte voeten bij oversteek kanaalVogelkersVogelkersKaartje kopen bij ingang Panneland!Typerende foto van het gebied: dode takken, kort gras, bomen, damherten.Zingende lijster op de PollenbergSchitterend tulpenveld bij de start! (Op 15 mei)Damherten te over!Landgoed LeyduinGekraaktGeen gewone scharrelaarsTheekoepel op Landgoed LeyduinTheekoepel op Landgoed Leyduin
15 KM
30 M
Start:

parkeerterrein tegenover restaurant De Vogelensangh, Vogelenzang (NH)

Details

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je heerlijk rondstruinen, ook buiten de gebaande paden. Met dat idee hebben we een avontuurlijke Trage Tocht samengesteld waarbij je zeker 4 km over de 'steppe' van het Zwarteveld, het Middenveld en het Zandvoortervlakje struint. Je moet wel uit de voeten kunnen met topokaart, WandelZapp of GPS, want de routebeschrijving is slechts globaal! We beginnen met een aanloop langs de drukke Vogelenzangseweg. Bij Huis te Vogelenzang betreden we het eerste onverharde pad, een prachtige bomenlaan. Voorbij Panneland duiken we de Amsterdamse Waterleidingduinen in. Al snel verlaten we de hectiek en zoeken we de rustige duinpaden op. Heel bijzonder zijn de rechthoekige graslandjes, die herinneren aan de tijd dat boeren hier een bestaan probeerden op te bouwen. We steken het brede Nieuwe Kanaal over en komen in de open duinen, waar je tussen de eenzame bomen zo nu en dan een groepje damherten zult ontwaren. Tegen het eind van de struintocht beklimmen we de Pollenberg ( 34m NAP). Na een afdaling aan de rand van het bos verlaten we de Waterleidingduinen bij Uitspanning De Oase. We steken de provinciale weg over voor een uitstapje naar Leyduin. Op dit fraaie landgoed in de binnenduinen maken we direct kennis met de koepel op de hoge Belvedère. We passeren het landhuis dat in de 19e eeuw in bezit was van de familie Van Lennep. Geniet hier van de lieflijke duinbeekjes, de mooie weilandjes en de majestueuze beuken.



Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: Voor de Amsterdamse Waterleidingduinen koop je een toegangsbewijs (dagkaart euro 1,50) bij de kaartautomaat aan de route.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info