Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

Home » Nederland » Trage Tocht bij ‘s-Graveland: genieten van begin tot eind

Het Gooi is een fantastisch wandelgebied. Iedere keer ontdekken we weer de meest prachtige wandelingen. Deze Trage Tocht bij ’s-Graveland hoort daar zeker bij. Op een zonnige herfstdag ziet de natuur hier er kleurrijk uit. De diverse waterpartijen en fraaie landgoederen maken dit een topwandeling. Trek je wandelschoenen maar aan!

Deze route overlapt niet onze wandeling in de Gooise natuur. Dus spreekt het gebied je aan, dan hebben we nog een prachtige tocht voor je beschreven.

Onze Trage Tocht bij ’s-Graveland begint bij Hilverbeek

Het is nog vroeg als we onze auto parkeren bij de kerk in ’s-Graveland. Onderweg zagen we de mistflarden nog hangen boven de weidegronden. Ook een prachtig gezicht, maar wij willen fraaie herfstkleuren in het bos zien. De zon doet een eerste poging om ons te verwarmen. Gelukkig maar, want het is nog best frisjes.

We stappen gelijk landgoed Hilverbeek binnen. Als we het kerkje achter ons hebben gelaten, horen we een enorm gekrijs. Boven ons in de bomen zitten blijkbaar veel vogels. We zien ze niet, maar horen ze des te beter.

Op weg naar het landhuis passeren we over bochtige paden diverse prachtige beken en vijvers. Met de bomen in de mooie herfstkleuren en al het blad op de bodem, levert schilderachtige taferelen op.

Vlak voordat we het landgoed Hilverbeek verlaten, zien we verscholen achter de bomen het landhuis liggen. De tuinman is druk in de weer, horen we: het bladblazerseizoen is geopend!

Helm op bij Jagtlust

Via een kort stukje door de mooie beukenlanen van landgoed Schoonoord lopen we verder richting het landgoed Jagtlust. Deze buitenplaats werd ooit gesticht door de familie Six. De rijke koopmansfamilie uit Amsterdam behoorde tot de belangrijke bestuurders van de stad in de Gouden Eeuw.

We passeren de Moestuin van Jagtlust. Deze enorme tuin leverde alle ingrediënten voor de weldadige maaltijden van de familie Six. Na jaren van verval heeft Natuurmonumenten de moestuin opgeknapt en in ere hersteld. Nu werken hier veel mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Even verderop zien we een groot waarschuwingsbord. Er staan veel oude eiken op het landgoed en de takken kunnen gemakkelijk afbreken. Pas dus op voor vallende takken! Gelukkig staat er nauwelijks wind vandaag en houden we het veilig.

Weer iets verder zien we het landhuis liggen. Lang geleden stond op die plek een oude herberg met de toepasselijke naam “De Laetste Stuyver”. Ongetwijfeld had de familie Six nog wel wat centen over na de bouw van hun buitenverblijf. Hoewel er niet zuinig aan is gedaan, gezien de weelderige bouwstijl.

Landgoed Gooilust

Nog niet bekomen van de schoonheid van Jagtlust lopen we het landgoed Gooilust op. Over een lang pad met de toepasselijke naam “Weg naar Gooilust” lopen we richting het landhuis. Langs beide zijden van dit pad staan imposante bomen. Het maakt de aanblik van het gebied en het landhuis in de verte nog mooier. Niet voor niets zit een professionele fotograaf met zijn statief en draadontspanner hier veel opnamen te maken.

Wij maken nog even een ommetje via het bos. Steeds weer krijgen we een verrassend doorkijkje op het landhuis. We komen uit bij de achterzijde van het statige gebouw. Daaromheen ligt een prachtige tuin.

Aha erlebnis bij onze Trage Tocht bij ‘s-Graveland

Het lijkt erop of de tuin naadloos overgaat in de weide ver daarachter. Als we dichterbij komen zien we dat het gezichtsbedrog is. Een diepe greppel, een zogenaamde ‘aha’, scheidt de tuin met het weiland. Onzichtbaar vanuit het huis, maar effectief genoeg om de koeien en de paarden tegen te houden. Want in de tuin had de toenmalige eigenaar veel exotische bloemen en planten geplaatst. Die moesten natuurlijk beschermd worden.

Maar de toenmalige eigenaar was ook een liefhebber van exotische dieren. In de weide liet hij kangaroes en gnoes grazen. Helaas voor hem hadden zij geen enkel probleem met de greppel. Een sprong en zo konden genieten van de planten die zij in hun oorspronkelijke habitat zo lekker vonden.

Verpesten we je foto’s?

We lopen door en komen uit bij de fraaie rhododendronvallei op het landgoed. Als die allemaal in bloei staan, zal het hier nog meer genieten zijn. Voor ons lopen twee dames die het gebied ook verkennen. Een paar keer maak ik een foto van hen. Bij het verlaten van het landgoed kijkt een van hen om juist als ik een foto maak. Even later haal ik hen in.

“Hebben we nu je foto’s verpest?” vragen ze me. Ik leg uit dat ik het leuk vond om hen zo actief te zien wandelen door het gebied. En dat ik dus bewust de foto van hen had gemaakt. Ze zijn net zo enthousiast over deze wandeling als wij zijn. Uit hun verhalen maak ik op dat ze veel op pad gaan. Ze hebben al vaker wandelingen gemaakt van dezelfde routemaker als wij nu lopen. Ze geven nog een tip over een leuke wandeling in Botshol. Die gaan we dan ook maar eens doen.

Het Corversbos en Spanderswoud

Via het Corversbos lopen we verder. We zien hier een paar mooie, statige beukenlanen. Het zijn herinneringen uit de tijd dat dit bos nog hoorde bij landgoed Gooilust. In de tweede wereldoorlog is een groot deel van dit bos kaal gekapt, vooral in de hongerwinter. Maar inmiddels is het bos weer volledig aangeplant.

We lopen nu aan de rand van de componistenwijk in Hilversum. We passeren hier prachtige huizen. Wat een genot om hier te wonen met de natuur in je achtertuin! Ook hier valt op dat de eigenaren hun bladblazer weer uit de mottenballen hebben gehaald.

Al snel lopen we zelf weer in het bos. We lopen over smalle, bochtige paden. Ze zijn door het vele blad op de bodem nauwelijks te herkennen. Op zulke momenten bewijst de gps-track zijn waarde.

Langs een mooie waterpartij genieten we van een coronaproof lunch. Eigen gemaakte bammetjes oppeuzelen op een bankje, met een mok dampende koffie erbij. Het uitzicht is mooi. Diverse wandelaars laten hier hun hond uit. Echt iedere hond springt het water in en spartelt er vrolijk op los.

Terug bij Hilverbeek

Na onze lunch lopen we via het Spanderswoud. Weer lopen we over een prachtige beukenlaan. Langzaam komen we terug op het landgoed waar we onze wandeling zijn gestart.

We lopen over andere paadjes dan de heenweg. Weer valt op hoeveel waterpartijen hier zijn en hoe mooi de paden er omheen slingeren.

Dan zien we in de verte de toren van de kerk van ’s-Graveland door de bomen. We naderen ons eindpunt. Jammer, deze wandeling had nog wel een paar kilometer langer mogen zijn, zo mooi was het!

Praktische informatie over de Trage Tocht bij ‘s-Graveland

  • De Trage Tocht bij ‘s-Graveland is 11 kilometer lang. Behalve bij het begin- en eindpunt loop je de hele route over onverharde bospaden.
  • Het startpunt van de Trage Tocht bij ’s-Graveland is bij de Hervormde Kerk in dat dorp. Deze ligt aan de Noordereinde 14.
  • Je kunt je auto parkeren in de parkeervakken aan de straat. Onze ervaring is dat er overdag bij restaurant Vlaar (iets meer dan 100 meter van het startpunt) altijd plaats is.
  • Als je met het openbaar vervoer wilt komen, kun je buslijn 105 nemen vanaf NS-station Hilversum. Uitstappen bij halte Hilverbeek, tegenover restaurant Vlaar. Hier ben je bijna bij het startpunt van de Trage Tocht bij ’s-Graveland.
  • De uitstekende routebeschrijving brengt je zonder problemen weer naar het beginpunt.
  • Eventueel kun je een gps-track van de Trage Tocht bij ’s-Graveland downloaden.
  • Vlakbij het startpunt van de wandeling ligt restaurant Vlaar. Tegenover het startpunt vind je lunchroom-cafetaria Noordereind. Na 1,5 kilometer wandelen ligt Proeflokaal De Serre. Je moet hiervoor even van de route afwijken (staat ook in de routebeschrijving vermeld). In coronatijd waren ze allemaal dicht. Zorg er dan voor dat je je eigen eten en drinken bij je hebt.
  • Wil je deze Trage Tocht bij ‘s-Graveland samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.