Broek in Waterland: wandeling de Dijkjesroute

Broek in Waterland: wandeling de Dijkjesroute

Home » Nederland » Broek in Waterland: wandeling de Dijkjesroute

De dijkjesroute bij Broek in Waterland

Net boven de rook van Amsterdam ligt het mooie dorp Broek in Waterland. Het dorp is bekend om zijn vele houten huizen als gevolg van de niet zo stevige bodem hier. Het dorp is het startpunt voor een mooie wandeling langs kleine en schilderachtige dorpen in Waterland.

Broek in Waterland

Broek in Waterland (of “Broek” zoals de inwoners zeggen) is oorspronkelijk een schippersdorp, waar veel reders, kapiteins en rijke kooplieden in de zeventiende en achttiende eeuw kwamen wonen. In die tijd was Broek in Waterland één van de meest welvarende dorpen van Waterland. Ze lieten prachtige houten huizen bouwen met fraaie interieurs. De monumentale panden zijn ook te herkennen aan de pastelkleuren. Arme bewoners schilderden hun huis vroeger in de kleur grijs.

Het is zeker de moeite waard om door het plaatsje heen te lopen. Je geniet van de kleurrijke tuinen en het rustgevende uitzicht over het boerenland en het water. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en dat is terecht. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de drukke stad Amsterdam maar een paar kilometer zuidelijker ligt. De rust staat hier in scherp contrast met de hectiek van de grote stad.

De Dijkjesroute

In Broek in Waterland is het vertrekpunt voor de Dijkjesroute. Deze wandeling van ongeveer 14 kilometer brengt je langs de kleine dorpen Zunderdorp en Zuiderwoude. Dorpen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Maar erg leuk om doorheen te lopen. De gehele wandeling gaat over verharde paden en wegen. Wij hebben de tocht gemaakt op een zonnige zondag in juli. Op een paar fietsers na was het heel erg rustig en konden we ongestoord genieten van de graslanden, de ophaalbruggetjes, het water en de vele vogels.

Zunderdorp

Zunderdorp is een klein dorp met iets minder dan 500 inwoners. Lang geleden kwamen pionierende boeren uit Friesland hier terecht en stichtten een nederzetting. De naam Zunderdorp komt van het woord ‘sundels’. Dit waren smalle sloten die van het dorp naar het IJ liepen, waarmee men vroeger een directe verbinding met de Zuiderzee had. Over deze vaarten vervoerden de Zunderdorpers eeuwenlang melk naar de hoofdstad.

In Zunderdorp staan typisch Waterlandse stolpboerderijen, zoals de rijksmonumenten gelegen aan ’t Voorwerf 1 en ’t Nopeind 14. Aan de dorpsrand staat de Hervormde kerk. Bij de kerktoren gebeurde in 1925 een bizar ongeval. De spits werd geraakt door de bliksem en viel bovenop agent J.C. Ligtermoed uit het naburige Ransdorp, die daarbij om het leven kwam.

Het spookhuis

Langs de route zie je op een bepaald moment diverse skeletten langs de weg staan. Het blijkt de ingang te zijn van een particulier spookhuis. De eigenaresse Wilja organiseert al jaren Halloween feesten en deze hobby is een beetje uit de hand gelopen. Ze heeft diverse ruimtes op het erf ingericht met angstaanjagende skeletten, grote spinnenwebben waarlangs reuzenspinnen naar beneden kruipen en bijzondere verlichting. Sinistere muziek geeft je echt het gevoel alsof je in een spookhuis loopt. In het weekend kun je het spookhuis bezoeken. De eigenaresse leidt je graag rond door alle ruimtes en vertelt enthousiast over haar hobby. De toegang is gratis, maar een donatie stelt ze zeer op prijs.

Zuiderwoude

Binnen de gemeente Waterland is Zuiderwoude het kleinste dorp. In de 16de en 17de eeuw voeren schepen af en aan naar Suriname en was het dorp bijna tweemaal zo groot als nu. Door de grote veepest in de 18de eeuw raakte het dorp in verval. De nood was zo hoog, dat het dorp de kerkklok aan het buurdorp Broek in Waterland heeft verkocht.

Dit kleine dorp, met vooral lintbebouwing, heeft nu circa 300 inwoners. Er staan iets meer dan 100 huizen in het centrum. De historische boerderijen, omgeven door water en weiland, geven het dorp een schilderachtige uitstraling. De hervormde kerk, met een monumentaal orgel, vormt het hart van Zuiderwoude. Iets verderop ligt de Zuiderwouder Die. Een mooie plas waar het lekker toeven is bij goed weer.

Terug in Broek in Waterland

Hierna vervolgt de tocht met de laatste kilometers naar Broek in Waterland. Je komt Broek binnen via de oostkant. Na een onderdoorgang onder de provinciale weg ben je weer in het centrum. Hier is het tijd om even uit te blazen. Een mooi plekje hiervoor is op een bankje langs het Havenrak. Een andere leuke plek is op de binnenplaats van het Broeker Huis. Dit historische gebouw ligt iets verder Broek in, circa 200 meter na de kerk. Een mooie gelegenheid om de schoonheid van het dorp nog een keer te aanschouwen!

Wandelen bij Broek in Waterland, praktische informatie

  • Deze route is ongeveer 14 kilometer lang. Bijna het gehele traject loop je op verharde paden. 
  • Deze routebeschrijving zorgt ervoor dat je niet fout loopt.
  • In Broek in Waterland zijn op diverse plekken verschillende horecagelegenheden. Ook in Zunderdorp en Zuiderwoude kun je wat eten en drinken.