Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

Home » Nederland » Wandelen bij Oosterbeek: natuur en oorlogshistorie

Wandelen bij Oosterbeek is genieten van een zeer afwisselende natuur. Je ziet de uiterwaarden, mooie parken en grote bossen met statige beukenlanen. Daarnaast kom je langs mooie landgoederen. Tot slot is wandelen rondom Oosterbeek een herinnering aan de slag om Arnhem in september 1944. Tal van plaatsen herinneren aan de strijd die hier destijds is gevoerd. We zijn op een zonnige zaterdag in februari gaan wandelen bij Oosterbeek en hebben genoten van een gevarieerde route. Wat ons betreft een van de mooiste wandeltochten die we in Nederland hebben gemaakt!

Vertrekpunt Oosterbeek

Bij het NS station begint de wandeltocht. Dit station ligt ingegraven in een talud en rondom het station is voldoende gratis parkeermogelijkheid. Het eerste deel van de tocht gaat langs statige villa’s richting het centrum van Oosterbeek. Deze plaats behoort tot de gemeente Renkum en heeft zo’n 12.000 inwoners. In de 19e eeuw was Oosterbeek een geliefde plaats voor diverse kunstschilders. Daarnaast kwam schrijver Jacob van Lennep er graag. Na zijn dood is hij in Oosterbeek begraven.

In het centrum zie je regelmatig de trolleybussen voorbijrijden. Deze door elektromotoren voortgedreven bussen halen hun energie van een bovenleiding. In Nederland rijden er alleen nog trolleybussen in Arnhem en directe omgeving.

Langs de route ligt hotel/café Schoonoord. Ooit was dit een statige buitenplaats. In de oorlog werd het hotel door de 1e Engelse Airborne-divisie als noodhospitaal ingericht. Na de oorlog kreeg het hotel een toepasselijke bijnaam: “Airborne pub no 1”. Een historische plek dus om even een lekker kopje koffie te drinken voordat het wandelen rondom Oosterbeek een vervolg krijgt.

Hemelse Berg

Al snel verlaat de wandeling het centrum van Oosterbeek en vervolgt zijn pad door twee parken. Als eerste komt park Hartenstein in beeld. Vooral het landgoed Hemelse Berg is zeer de moeite waard. Van het park dat in Engelse landschapsstijl is aangelegd is veel bewaard gebleven. De heuvels met vergezichten over de Nederrijn met de weiden, gazonnen en kronkelende wandelpaden zijn hier een voorbeeld. Mooie boslanen omzomen het park.

Het buitenhuis in het park werd in vroegere tijden vooral gebruikt als sociëteit voor de vele kunstenaars die in Oosterbeek verbleven. Het park kent veel kleine hoogteverschillen met zelfs enkele watervallen. Een belangrijk kenmerk van het park is de mooie en grote eendenvijver.

Uiterwaarden

Al vanaf de Hemelse Berg zijn zo af en toe de uiterwaarden van de Nederrijn zichtbaar. Wij hebben de officiële routebeschrijving niet helemaal gevolgd en hebben de route wat verder uitgebreid, waardoor we direct langs de oevers van de rivier liepen door de weilanden. Door de droogte en het lage water was dit prima te doen.

Lopend over de uiterwaarden heb je prachtig zicht op de dijkjes met knotwilgen. Daarnaast is er nog een blikvanger: de oude Kerk van Oosterbeek. Met recht draagt deze die naam. Het is een van de oudste nog in gebruik zijnde kerken van het land, meer dan 1000 jaar oud. Het is zeker de moeite waard om even rondom de kerk te lopen of lekker te zitten op de bankjes rondom de kerk. Wij hadden het geluk dat het een stralende februaridag was en konden dus heerlijk genieten in de zon op een kerkbankje.

Landgoederen

Wandelen bij Oosterbeek betekent lopen over hele mooie landgoederen, zoals landgoed Mariëndaal. In dit gebied lopen diverse kleine beekjes. Omdat er hier diverse hoogteverschillen zijn, kom je kleine watervalletjes tegen. Het gelijknamige landhuis ligt op een plek waar vroeger een klooster was. Hier is weinig meer van over, behalve enkele grafzerken.

Het landgoed heeft als bijzonderheid de ‘Groene Bedstee’. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van ongeveer 400 meter lang. De haag is in 1865 aangelegd. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Dat was destijds een teken van welvaart. Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde.

Landgoed Warnsborn heeft een prachtige terrassentuin met waterlopen, vijvers en keermuurtjes. Er is een rotstuin met uitnodigende paadjes en spannende holen. Het mooie heuvelachtige landgoed heeft veel wandelpaden. Daarnaast liggen in dit gebied diverse kleine en grotere meertjes. Prachtig verscholen tussen de bomen zijn zij een heerlijk rustpunt tijdens het wandelen bij Oosterbeek. Tot slot vind je in dit gebied veel statige beukenlanen.

Wij hadden helaas de pech dat het mooi gelegen hotel/restaurant Groot Warnsborn in verband met een besloten feest niet toegankelijk was voor het publiek. Het is een heerlijke plek om op het terras wat te eten en te drinken.

 

Wandelen bij Oosterbeek: een herinnering aan de slag bij Arnhem

Tijdens de wandeling is het oorlogsverleden altijd dichtbij. Diverse monumenten en gebouwen herinneren aan de operatie “Market Garden”. Vele geallieerde parachutisten werden in september 1944 gedropt op de heide, het begin van de slag om Arnhem. Helaas boden de Duitsers veel meer verzet dan verwacht en konden de geallieerden de brug bij Arnhem niet veroveren. Daardoor mislukte deze bevrijdingsoperatie volledig en bleef Nederland bezet.

De wandeltocht brengt je langs diverse herinneringsplekken. Het meest imponerende is de Airborne erebegraafplaats. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik hier nog nooit was geweest, hoewel ik ben opgegroeid niet ver van Oosterbeek. Als kind ging ik wel altijd met mijn ouders naar de herdenking van de luchtlanding op de Ginkelse heide. Ik vond het een fantastisch gezicht als de veteranen uit de propellervliegtuigen sprongen en veilig landden op de heide. Maar de begraafplaats en het Airborne Museum (niet op de wandelroute trouwens) had ik dus nog nooit gezien.

Op de begraafplaats liggen bijna 1.800 gesneuvelde soldaten, velen ontzettend jong gestorven om ons te bevrijden. Bij veel grafstenen staat alleen de tekst: “A Soldier of the 1939-1945 War, known unto God”. Anonieme helden die hun leven hebben geofferd voor onze vrijheid. Het is erg indrukwekkend om de begraafplaats te bezoeken en stil te staan bij de verschrikkingen die zich september 1944 hebben afgespeeld in deze regio.

Oosterbeek

Wandelen bij Oosterbeek: praktische informatie

  • De officiële wandeling “Wandelen bij Oosterbeek” waarvoor een uitstekende routebeschrijving beschikbaar is, is 17 kilometer lang met start- en finish bij het NS-station Oosterbeek. SInds 2021 kun je de routebeschrijving alleen tegen betaling downloaden. De route voert deels over verharde paden, maar het merendeel over onverharde, goed begaanbare bospaden.
  • Mocht je 17 kilometer te lang vinden: bij de landgoederen Mariëndaal en Warnsborn zijn diverse gemarkeerde wandelroutes te vinden van verschillende lengtes. Zo kun je toch heerlijk wandelen bij Oosterbeek.
  • Tijdens de wandeling moet je helaas enkele drukke verkeerswegen oversteken. Let hier goed op! Verder is de wandeling een oase van rust en stilte.
  • Direct aan de route liggen hotel Schoonoord en hotel/restaurant Groot Warnsborn waar je wat kunt eten en drinken. Daarnaast ligt op landgoed Mariëndaal een horecagelegenheid, maar niet op de route.