De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

Home » Corona-proof wandelingen - hele week » De waterleidingduinen bij Vogelenzang: wild spotten

Op een mooie zaterdag in juni trokken we onze wandelschoenen weer eens aan. De waterleidingduinen bij Vogelenzang stonden op het programma. Van iedereen die het gebied kende, hoorden we enthousiaste verhalen. Herten, reeën en zelfs vossen kun je hier spotten. En daar hoef je geen geoefend jagersoog voor te hebben. Ook een sterke verrekijker is niet echt nodig. Het wild is hier niet schuw, omdat het geen natuurlijke vijanden heeft. Het werd een prachtige tocht. En we leerden weer een nieuwe manier van spoorzoeken.

Landgoed Huis te Vogelenzang

Het was een heel zonnige dag. De temperaturen liepen al vroeg in de ochtend op. Gelukkig konden we de auto parkeren op een schaduwrijk plekje. Door de vele bomen zou er de hele dag schaduw zijn. Dat voorkwam gelukkig instappen in een sauna na een inspannende tocht.

Het eerste deel van de wandeling van 12 kilometer loopt over het romantische landgoed Huis te Vogelenzang. De buitenplaats Vogelenzang behoort tot een van de mooiste van de provincie Noord-Holland. Het Huis te Vogelenzang werd gebouwd in de 13de eeuw. In de achttiende eeuw verfraaide de toenmalige eigenaar het huis. Daarnaast voegde hij het eeuwenoude bos toe aan het landgoed.

De huidige eigenaren zijn afstammelingen van Willem Barnaart. Die kocht het huis in het begin van 1800 voor een toen astronomisch bedrag. Hij was een aantal jaren daarvoor als eenvoudige handarbeider uit België in Haarlem neergestreken. Met de handel in garen en banden wist hij een fortuin te verdienen.

Multiculturele kippen

Ten tijde van onze wandeling is de publieke discussie over racisme en een multiculturele samenleving flink aan de gang. Bij Landgoed Huis te Vogelenzang doen ze daar niet zo moeilijk over. We lopen langs een multicultureel kippenhok. Kippen van diverse pluimage zitten vrolijk naast elkaar in het hok. Ze kakelen er vrolijk op los. Integratie is hier geen enkel probleem. Ging het bij de mens maar net zo makkelijk als bij de kippen…

Panneland

Dit gebied heet het Panneland. Hier liggen zogenaamde “Pannelanderveldjes”. Vroeger teelden de bewoners er aardappelen en groenten op. Het is voor ons een totaal onbekend gebied. Een dame die zit uit te blazen op een bankje, vertelt enthousiast hoe mooi het hier wel niet is. Ze loopt hier iedere dag bij het ochtendgloren en geen wandeling is voor haar hetzelfde.

Nog enthousiaster dan we al waren, kopen we het verplichte toegangsbewijs bij de automaat. Wat ons wel zorgen baart, is de drukke parkeerplaats daarnaast. We gaan toch niet in colonne op jacht naar het wild?

Modern spoorzoeken door de waterleidingduinen bij Vogelenzang

Al snel blijkt dat iedereen hier een gemarkeerde wandeling door het gebied maakt. Die zijn er in verschillende lengtes en loopt over duidelijke wandelpaden. Wij doen vandaag iets nieuws, we zijn tenslotte nooit te oud om nieuwe dingen te leren. We lopen voor het eerst een gps-wandeling. Op mijn smartphone heb ik een GPX-Viewer geïnstalleerd. Daarop heb ik de route gedownload. We activeren de app en volgen keurig het spoor. En dat brengt ons ver weg van de platgetreden paden.

We struinen door het duingebied. Met enige fantasie zien we een pad lopen. Maar vaak is er niets te zien, behalve het rode lijntje op onze telefoon. We komen niemand tegen onderweg. Slechts af en toe kruisen we een “normaal” wandelpad. Daar komen we dan wel wat andere wandelaars tegen. Maar op het moment dat zij ons verbaasd aankijken als ik roep naar mijn lief: “We moeten hier rechtsaf”, verlaten we de anderen gelijk weer. Heerlijk rustig dus.

Wild spotten in de waterleidingduinen bij Vogelenzang

Alhoewel, heerlijk rustig? Al snel zien we de eerste herten. Enthousiast wijzen we naar elkaar. “Daar, zie je dat koppel staan?” Vanaf dat moment hebben we camera’s in de aanslag. Want er volgen nog vele andere momenten dat we bijna oog in oog staan met een of meer herten. Ze keuren ons geen blik waardig. Andersom is een ander verhaal. We vinden het echt bijzonder om zo dicht te kunnen komen bij die beesten. Op sommige plekken staan we minder dan 10 meter van ze af. Als we dan nog dichterbij willen komen, vinden ze het genoeg. Ze zetten het op een lopen naar een nog rustiger plekje.

Dan staan we vlakbij een klein kalfje. Het beestje lijkt ziek. Het staat wankel op de pootjes en valt opeens om. Doodstil en met de oogjes dicht blijft het liggen. Op een veilige plek staat moeder te kijken wat we uitspoken. We komen niet te dichtbij, want dan verstoot het moeder hert zeker haar kind. Hopelijk is het beestje niet al te ziek en ligt er nog een mooi leven voor hem in het verschiet.

De vossen laten zich vandaag niet zien. Maar de kans om die te spotten is er zeker. We komen twee amateurfotografen tegen met enorme telelenzen. Ze zeggen dat ze nu wat verder richting de zeekant zijn te zien. Ze hebben nu jonkies en zijn daarom wat schuwer. Die moeten we dus een keertje gaan zien hier.

Nagenieten bij Boshut ‘t Panneland

Moe maar voldaan zoeken we een plekje op het terras van Boshut ’t Panneland. Een tent zonder pretenties, maar absoluut gezellig. Verwacht hier niet de laatste trends op culinair gebied of bijzondere panini’s met buffelmozzarella op een bedje van rucola. Wel een smakelijke uitsmijter of een broodje bal. Maar de grote specialiteit van het huis is de overheerlijke pannenkoek. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, is hier het credo. Muziek draait men ook niet. Hier komen de gasten om te praten of een boek te lezen. Je raadt waarschijnlijk al wat de wifi-code is van ’t Panneland…Inderdaad, wifi is niet beschikbaar.

Waterleidingduinen bij Vogelenzang: praktische informatie

  • Deze wandeling is meer geschikt voor de wandelaar met een redelijke conditie. Je gaat namelijk op en af door de duinen. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • De route die we hebben gelopen is 12 kilometer lang. Het kaartje op de routebeschrijving helpt enigszins bij de oriëntatie, maar is niet voldoende. Hier heb je een gps-track op je smartphone echt nodig. Het downloaden van de routebeschrijving en/of gps-track is sinds 2021 alleen tegen betaling mogelijk. 
  • Wij hebben diverse app’s geprobeerd. Ons beviel de app GPX-viewer het beste. Het downloaden van de route is eenvoudig te doen met deze app. En de navigatie met de app was ook gemakkelijk en betrouwbaar. In dit artikel lees je meer over het werken met deze app.
  • Wil je een kortere en gemarkeerde route lopen? Bij de ingang van het natuurgebied geeft een informatiebord enkele routes aan.
  • Voor de toegang tot de Amsterdamse Waterleidingduinen is een ticket vereist. Een dagkaart kost € 1,50. Je kunt die online bestellen, of een kaartje kopen bij de automaat bij de ingang van het gebied.
  • De route is goed met het OV bereikbaar en start vanaf de bushalte Bekslaan in Vogelenzang. Kom je met de auto, dan kun je die aan de Bekslaan gratis parkeren. Wil je de route starten bij Boshut ’t Panneland, dan kun je daar de auto parkeren op de betaalde parkeerplaats (kosten bedragen € 2,00).
  • Behalve bij Boshut ’t Panneland is er geen horeca onderweg. Neem daarom zelf voldoende proviand mee.
  • Wil je deze meer dan prachtige wandeling door de Waterleidingduinen bij Vogelenzang samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.