Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

Home » Corona-proof wandelingen - hele week » Een prachtige wandeling in de Gooise natuur

De heide en bossen tussen Bussum en Hilversum vinden we prachtig. Al jaren wandelen en fietsen we hier met veel plezier. Op een zonnige zondag in juli ontdekten we toch weer nieuwe, verrassende plekjes. Daarom is deze geweldige wandeling in de Gooise natuur een aanrader voor iedereen. Een enorm gevarieerde tocht bracht ons over de Doodweg, de Bussumerheide en de langste natuurbrug ter wereld. Tot slot bewonderden we de Gooise buitenplaatsen. Een coronaproof wandeling, ook in het weekend.

Bussum Zuid, vertrekpunt voor de wandeling in de Gooise natuur

Het NS-station Bussum Zuid is de start van de wandeling. Ideaal dus voor iedereen die met het OV komt. Wij waren dit keer met de auto. We konden die moeiteloos parkeren op de grote parkeerplaats. Klaar om te beginnen aan de 16 kilometer lange tocht.

De eerste 10 minuten voeren langs een woonwijk. Aan het eind ligt zelfs een heus woonwagenkamp. Een groot contrast met het verder chique Bussum. De bewoners van het kamp wonen echter ook op stand. De Bussumerheide is ongeveer hun achtertuin.

De Doodweg op de Bussumerheide

Het eerste stukje van de Bussumerheide lopen we over de Doodweg. Een lugubere naam voor een kaarsrecht pad. Het zandpad leidt naar het Sint Janskerkhof in Laren. In dit gebied lopen meer van die lange, rechte paden. Allemaal eindigen ze bij het kerkhof. In vroeger tijden wilde men vanuit de gehuchten in de buurt de doden zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde kerkhof brengen. Daarom maakte men die kaarsrechte karrensporen over de heide.

Maar wij genieten van het leven hier op de heide. De schaapherder is met zijn kudde vlakbij. In een sneltreinvaart grazen de schapen de heide af. Belangrijk, want zo kan de heide niet overwoekerd worden door struiken en planten. Zou er geen schaapskudde zijn, dan verdwijnt de heide in rap tempo. De schapen zorgen ervoor dat we kunnen blijven genieten van dit stukje natuur. We zien nu al voorzichtig de eerste paarse tinten bij de heideplanten tevoorschijn komen. Over een maand zal het hier nog mooier zijn.

Het zonnige terras van Paviljoen Heidezicht ziet er aantrekkelijk uit. Wij besluiten door te lopen en straks op een rustig plekje ons eigen bakkie troost bij een mooi uitzichtpunt te drinken. Sinds het begin van de coronacrisis gaat de thermoskan standaard in onze rugzak. En dat bevalt ons eigenlijk uitstekend. Op een zon-technisch verantwoord bankje staren we naar het prachtige landschap, met een dampende mok koffie in onze hand.

Een wereldrecord bij de wandeling in de Gooise natuur

Van de heide lopen we richting het Spanderswoud en de zanderij Crailoo. Dat doen we over de langste natuurbrug ter wereld. Met zo’n 800 meter lengte heeft dit ecoduct een echt wereldrecord in handen.

De brug gaat over Provinciale weg 524, de spoorlijn Hilversum – Weesp en een golfbaan. De brug is niet alleen aangelegd voor dieren. Er is namelijk ook een wandel-, fiets en ruiterpad. Zo kunnen wij de verbinding maken naar het volgende fraaie stukje natuur.

Het ecoduct is een van de verbindingen in het uitvoeringsprogramma ‘Heel de Heuvelrug’. Hiermee wil men de Utrechtse Heuvelrug vanaf Rhenen verbinden tot helemaal het Gooimeer bij Naarden.

Zanderij Crailoo

Vanaf de natuurbrug lopen we verder door een wat laaggelegen gebied. Dit is Zanderij Crailoo. Ooit was dit de grootste zandgroeve van het Gooi. Het zand gebruikte men voor de aanleg van de spoorlijn. In de zeventiger jaren stopte de zandwinning. Toen ontstond er een klein maar fraai en bijzonder natuurgebied.

Hoewel de route anders zegt, nemen we een slingerend vlonderpad over verschillende waterpartijen. Samen met anderen staan we te kijken naar een immense koikarper. Blijkbaar was de eigenaar toch wat minder enthousiast over zijn aanwinst. En heeft hij de vis hier uitgezet. Waarschijnlijk is het voor de koikarper een heerlijk plekje.

We lopen over het Heimans-zwerfkeienpad. De keien komen uit de laatste ijstijd. Bij de zandafgravingen kwamen ze tevoorschijn. Het pad draagt de naam van natuurkenner Eli Heimans. Hij zag samen met Jac. P. Thijsse (oprichter van Natuurmonumenten) al vroeg bijzondere landschappelijke waarde van de Zanderij.

Het Spanderswoud in bij onze wandeling in de Gooise natuur

Het Gooi heeft tal van buitenplaatsen. Ooit bouwden rijke Amsterdamse kooplieden op de mooiste plekjes in de nabije natuur hun landhuizen. Het Spanderswoud is er een van. We lopen langs de Hilverbeek. Die werd aangelegd om al het zand van de Zanderij Crailoo naar andere plekken af te voeren. Maar naast dit kanaal zien we hier nog veel meer mooie waterpartijen.

We passeren de monumentale boerderij Stofbergen. Pal ervoor staat een bijzondere linde. De boom telt maar liefst zeven stammen. Ze noemen hem hier daarom de zevenarmige linde. Men denkt dat hij is ontstaan uit een omgevallen boom. Vanuit de nog goede wortels zouden dan zeven stammen zijn uitgegroeid. Verderop, in het weiland, staat een ruim 350 jaar oude eik. Beide bomen behoren tot de oudste in Nederland.

Op een bankje zit een wat ouder echtpaar. Enthousiast vertellen ze hoe mooi het hier is. Regelmatig wandelen ze hier en ze zijn er nog niet op uitgekeken. Dat kunnen we alleen maar beamen. De natuur toont zich hier op zijn mooist. En passant horen we dat ze net 50 jaar getrouwd zijn. Hopelijk zijn wij tegen die tijd net zo kwiek als zij, wat een energie nog!

Nog meer buitenplaatsen

We lopen van de ene buitenplaats naar de andere. Het volgende gebied dat we aandoen is landgoed Boekesteyn. Prachtige eeuwenoude beukenlanen vind je hier. Dat is niet zo verwonderlijk, want Boeke betekende vroeger beuk. We lopen langs groen veld met tal van insectenhotels. De bijen hebben hier een heerlijk onderkomen. In het kleurige veld staan zoveel fleurige bloemen, dat ze af en aan vliegen.

Dan is het tijd voor iets lekkers. Bij het restaurant van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten zitten we heerlijk op het terras. Want zo’n thermoskannetje is leuk, maar die appeltaart missen we er wel bij. Gelukkig hebben ze hier een heerlijke, zelfgebakken traktatie voor ons. We laten het ons goed smaken.

Verderop komen we langs buitenplaats Schaep en Burg. Hier liggen fraaie parken en tuinen rond het landhuis. De bekende Nederlandse tuinarchitect Jan David Zocher is hiervoor verantwoordelijk. Het landgoed is nu het hoofdkantoor van Natuurmonumenten. Op het landgoed staat ook het theehuis ‘het Capitool’. Het diende jarenlang als opnamelocatie voor het gelijknamige discussieprogramma op de zondagochtend.

De Fransche Kamp, laatste etappe van de wandeling in de Gooise natuur

Het laatste stuk voert door de natuur van de Fransche Kamp. Lang geleden bivakkeerden hier zo’n 3.000 Franse soldaten. Nu ligt in het bos een camping. Deze mensen zitten midden in het bos op fraaie plekjes in de natuur. Waarschijnlijk ook wat comfortabeler dan de soldaten van het Franse garnizoen destijds.

Dan steken we de weg over. We zien de voormalige watertoren van Bussum al liggen. Dat betekent dat we bijna terug zijn bij ons vertrekpunt. Nog een klein stukje heide en de wandeling in de Gooise natuur zit erop. Wat een prachtige tocht vol verrassingen! En dat terwijl we hier al meer dan 25 jaar komen.

Praktische zaken voor je wandeling in de Gooise natuur

  • Deze wandeling is 16 kilometer lang en loopt bijna helemaal over onverharde zand- en bospaden. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Met deze uitstekende routebeschrijving vind je zeker je weg.
  • Vind je deze route te lang? Op de website van Natuurmonumenten vind je diverse andere wandelingen in de omgeving. Deze zijn duidelijk gemarkeerd.
  • De route is uitstekend met het openbaar vervoer bereikbaar. Vanaf NS-station Bussum Zuid start de routebeschrijving. Kom je met de auto, dan kun je die op de grote parkeerplaats bij het station gratis parkeren.
  • Zin in een hapje en een drankje? Al vrij snel ligt aan de route het gezellige Paviljoen Heidezicht. Na ongeveer driekwart van de route ligt Restaurant Brambergen bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.
  • Wil je deze meer dan prachtige wandeling in de Gooise natuur samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.