Themawandeling maritiem verleden van Amsterdam

Themawandeling maritiem verleden van Amsterdam

Home » Noord-Holland - Actief » Themawandeling maritiem verleden van Amsterdam

Als Amsterdammers blijven we het fijn vinden om onbekende plekken in onze hoofdstad te ontdekken. Wat dat betreft is de wandeling maritiem verleden van Amsterdam een schot in de roos. Natuurlijk kenden we diverse plekken van de route al langer. Maar toch bracht deze stadswandeling ons weer naar voor ons nieuwe buurten en de mooiste herinneringspunten. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het maritiem verleden van Amsterdam, is deze wandeling een absolute aanrader!

Start van onze wandeling maritiem verleden van Amsterdam

Het miezert licht als we het metrostation bij Amsterdam Centraal uitkomen. De rust op het stationsplein is opvallend. Normaal hoor je hier het ratelen van de rolkoffers van de vele toeristen. Vanwege corona zijn er nu vanzelfsprekend veel minder bezoekers in de stad.

We passeren de duizenden fietsen die kriskras door elkaar in de rekken staan. Fietsen mogen hier officieel 14 dagen staan. Wie zou dit controleren en vooral hoe houdt men dit bij, vragen we ons af. Met de routebeschrijving van Wandelzoekpagina gaan we op pad.

Via de Haarlemmerhouttuinen lopen we naar het Westerdok. Aan de overkant zie ik Squash City liggen. In het gebouw van een oude stoomketelfabriek heb ik heel wat balletjes geslagen toen ik nog jong en sportief was. We lopen door en zien in de verte de Silodam al liggen.

Silodam

De Silodam is een strekdam van zo’n 300 meter. Hij dankt zijn naam aan de twee graansilo’s die daar staan. Een daarvan is nu een rijksmonument. Aan het einde van de Silodam zien we een bijzonder gebouw. Ik vraag me af of het studentenwoningen zijn. Het ziet er uit de verte uit als elkaar gestapelde containers, bedoeld om de woningnood onder studenten te lenigen. Het blijkt echter een prestigieus appartementencomplex te zijn. Er staat er eentje te koop. Vraagprijs is net geen 1,7 miljoen. Nee, dat zijn geen studentenwoningen!

Vanaf het uiterste puntje van de Silodam kijken we uit op de Oude Houthaven. Hier leggen nog steeds binnenschepen aan. Iets verderop staat een enorm appartementencomplex met een bijzondere vorm. Dat is het recent gebouwde gebouw “Pontsteiger”. Wat een fantastisch uitzicht moet je hier hebben op de stad en de wijde omgeving! Op internet kijken we of er iets te koop staat. Ja hoor: een penthouse voor bijna 8 miljoen. Wie zou dat kunnen betalen?

Daarom pakken wij het gratis uitzicht mee dat we vanaf het terras van de “studentenwoningen” hebben. We genieten van een panoramisch uitzicht op Amsterdam Noord. Het markante gebouw van filmmuseum Eye valt gelijk op. Daarna lopen we weer terug en vervolgen onze weg naar de westelijke eilanden bij onze wandeling maritiem verleden van Amsterdam.

Dorp in de stad

De wandeling maritiem verleden van Amsterdam brengt ons via het Realeneiland naar het Prinseneiland. Tot slot lopen we over het Bickerseiland. We verbazen ons vooral op het Prinseneiland over de rust die in dit gebied heerst. Het is echt een dorp in een drukke stad De prachtige pakhuizen van vroeger zijn nu luxe woonhuizen geworden. Wat een genot om hier te mogen wonen.

Het Prinseneiland was ooit bestemd voor houtopslag en teer. Toen de haven in verval raakten, verdween ook de bedrijvigheid in dit stukje Amsterdam. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat tot ver na de Tweede Wereldoorlog niemand hier wilde wonen. Vooral kunstenaars hebben de wijk herontdekt. Nog steeds schijnen er op het Prinseneiland veel mensen met een artistieke achtergrond te wonen.

Herinneringen aan onze trouwdag

Het West-Indisch huis aan de Haarlemmerstraat was ooit het hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie. De bevelhebbers gaven hier in 1625 de opdracht tot de bouw van een fort op het eiland Manhattan. Uiteindelijk groeide dit uit tot de wereldstad New York.

Als wij langs dit gebouw lopen, denken we niet aan de geschiedenis van de West-Indische Compagnie. Wij halen herinneringen op aan onze trouwdag. Want het afsluitende feest vond in de schitterende ruimtes van het West-Indisch huis plaats. Een prachtige afsluiting van een gedenkwaardige dag.

Weinig klandizie

Vanaf de Prins Hendrikkade lopen we een deel van Amsterdam in dat zo’n 50 jaar geleden een gevaarlijk gebied was. Rondom de Zeedijk en de Warmoesstraat teelde de drugshandel welig. Berovingen waren aan de orde van de dag. Nu is die buurt enorm opgeknapt en zijn er veel leuke eettentjes te vinden. We lopen zelfs een stukje door de rosse buurt van Amsterdam. Het is er ontzettend stil, de paar dames die achter het raam zitten, vervelen zich stierlijk.

Via de drukke Oude Doelenstraat komen we in de Oude Hoogstraat. Hier belanden we bij een ander bijzondere herinnering aan het maritiem verleden van Amsterdam: het hoofdkwartier van de Verenigde Oostindische Compagnie. Dit was de eerste “multinational” ter wereld. Ook het eerste bedrijf dat aandelen uitgaf en hiermee de eerste effectenbeurs introduceerde. Nu is het gebouw onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. In het weekend is de toegangspoort tot de schitterende binnenplaats dicht. Voor ons een reden om nog eens doordeweeks terug te gaan.

Andere herkenningspunten van de VOC

Diverse plekken in de stad herinneren aan de jaren waarin de VOC zo belangrijk was voor Nederland. Zo zien we in de Oudezijds Armsteeg drie beschonken matrozen van de VOC afgebeeld op een gevelsteen. De wandeling brengt ons ook langs Oostenburg. Vroeger was dit een eiland en geheel in bezit van de VOC.

Er waren houtzagerijen, lijnbanen voor het slaan van touw en veel scheepswerven en magazijnen gevestigd. Ruim twee eeuwen was dit eiland het centrum van bedrijvigheid van de VOC. Aan de gevels van diverse gebouwen zien we de letters van de VOC nog duidelijk.

Bij D’Oude Werf zien we een van de eerste pakhuizen en scheepstimmerwerven van de VOC. Ook hier zien we het VOC-embleem duidelijk bovenin de gevel. Iets verderop komen we trouwens weer pakhuizen tegen van de “concurrent”. Hier had de WIC diverse opslagruimtes.

Scheepvaartmuseum: hét maritiem verleden van Amsterdam

Het prachtige gebouw van het Scheepvaartmuseum doemt voor ons op. In de 17e eeuw was dit ’s Lands Zeemagazijn. Hier werden de scheepsbenodigdheden en vooral wapens opgeslagen voor de Admiraliteit van Amsterdam.

Wij lopen eerst naar de Voorwerf. Via de toegangspoort komen we op een terrein dat vroeger helemaal van de Nederlandse Marine was. Het is voor het eerst dat we dit stukje Amsterdam zien. We genieten van de rust in een groene ommuurde oase met een rijke geschiedenis. Het is nauwelijks voor te stellen dat vanaf hier zo’n 350 jaar geleden Michiel de Ruyter uitvoer voor een zeeslag.

Dan lopen we naar het voormalig Zeemagazijn. Nu is het Scheepvaartmuseum in dit gebouw gevestigd. Wij vinden dit een van de mooiste musea van Amsterdam. Het omvat de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. Daarnaast is het gebouw al een bezoek waard. Kijk zeker eens naar de prachtige glazen overkapping van de binnenplaats. Het lijnenspel verwijst naar de kompaslijnen die op oude zeekaarten stonden.

Meer hoogtepunten bij de wandeling maritiem verleden van Amsterdam

Deze wandeling brengt ons op zoveel mooie en verrassende plekken, dat het teveel is om ze hier allemaal te beschrijven. Daarom is het echt aan te bevelen om deze wandeling te maken. Dan kun je naast alle genoemde herkenningspunten genieten van nog veel meer verrassende plekken in Amsterdam.

Zo geniet je bijvoorbeeld van het prachtige uitzicht op hoek van de Nieuwebrugsteeg en Oudezijds Achterburgwal. Je ontdekt het monument voor heilsoldate Majoor Bosshardt vlakbij de brug die naar haar vernoemd is. Je loopt langs het voormalig Rijks Entrepotdok, het KNSM-eiland en je ontdekt het woonhuis van admiraal Willem de Ruyter. Tot slot kom je bij deze stadswandeling overal de meest prachtige gevelstenen tegen. Kijk dus regelmatig omhoog en geniet van bijzondere kunstwerken. Genoeg redenen dus om de wandeling maritiem verleden van Amsterdam te maken!

Praktische info wandeling maritiem verleden van Amsterdam

  • De wandeling maritiem verleden van Amsterdam is 15 kilometer lang. Met deze uitstekende routebeschrijving vind je de weg probleemloos. Eventueel kun je op deze pagina ook een gps-track van de wandeling downloaden.
  • Deze wandeling gaat helemaal door de stad. Toch loop je, op een enkele uitzondering na, door rustige buurten en straten. Alleen in de Haarlemmerstraat en de Oude Doelenstraat (en het verlengde daarvan, de Oude Hoogstraat), is het druk met fietsers en voetgangers. Maar deze wandeltocht was in het weekend zeker coronaproof.
  • Het startpunt van de wandeling maritiem verleden van Amsterdam is bij het NS-station Amsterdam Centraal. De route is dus uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.
  • Wil je met de auto? Dan kun je die het beste parkeren in de parkeergarage Q-Park Amsterdam Centraal. Houd er wel rekening mee dat parkeren in Amsterdam erg duur is!
  • Bij deze wandeling kom je vele horecagelegenheden tegen. In verband met de coronamaatregelen was er tijdens onze wandeling alleen een take-away-service mogelijk.
  • Wil je deze wandeling maritiem verleden van Amsterdam samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.