Trage Tocht Deelerwoud bospaadje in het Deelerwoud

Wandelen op de Veluwe: de Trage Tocht Deelerwoud

Op een mistige winterdag wandelden we de Trage Tocht Deelerwoud op de Veluwe. Deze afwisselende wandelroute van 16 kilometer neemt je mee over uitgestrekte heidevelden, stuifzandgebieden en door het bos van Natuurgebied Deelerwoud. Naast het drukkere startpunt zoek je met deze wandeling ook zeker de rustige plekken van het Deelerwoud op. Het is verbazingwekkend hoe snel je van de drukke snelweg in de totale stilte staat. Wandel je met ons mee?

Natuurgebied Deelerwoud

Het Deelerwoud is één van de meest rustige delen van de Veluwe en ligt midden tussen de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom in. Dit bos, heide en stuifzandgebied is gevormd in de ijstijd waardoor je er naast uitgestrekte vlaktes nog kleine stuifwallen vindt. Hoewel het Deelerwoud pal naast de A50 ligt is het op veel plekken stil, zelfs zo stil dat je geen enkel menselijk geluid hoort. Iets wat wij persoonlijk wel heel bijzonder vinden in drukbevolkte Nederland.

Wandelen in het Deelerwoud

Wie er wil wandelen in het Deelerwoud kan kiezen uit diverse wandelroutes. Zo is er de 9 kilometer lange route van Natuurmonumenten, die begint op de parkeerplaats Deelerwoud aan de N804 (Delenseweg). De wandelroutes Deelerwoud, (7,5 km), Hartenhulberg (8,5 km) en Deelerheide (6,5 km) zijn te volgen via paaltjes en starten ook op deze parkeerplaats.

Meer aan de noordkant kun je parkeren bij Herberg de Woeste Hoeve in Beekbergen ( A50 afrit 22). Hier begint een 8 kilometer lange wandelroute maar je kunt er ook prima vrij wandelen.

Ondanks het feit dat het Deelerwoud relatief rustig is kan het in de buurt van de parkeerplaatsen toch best druk zijn. Ben je, net als wij, fan van meer natuur en minder mensen wandel dan de Trage Tocht Deelerwoud. Deze start op een andere plek en gaat wat verder het gebied in waardoor je ook in de rustige stukken van het Deelerwoud wandelt.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vrije wandeling vanaf één van de vele parkeerplaatsen.

→Lees ook onze tips voor de mooiste wandelroutes op de Veluwe

De Trage Tocht Deelerwoud

Het is begin 2020. Voordat we naar mijn vader gaan willen we graag een stevige wandeling maken en mijn oog valt op de Trage Tocht Deelerwoud. Een gebied waar ik al een tijd nieuwsgierig naar ben maar nog nooit zelf heb gewandeld. En zo parkeren we op een mistige winterochtend de auto op een kleine parkeerplaats langs de drukke A50. Niet veel later wandelen we via een kleine voetgangerstunnel richting Natuurgebied Deelerwoud.

Nadat we een klaphekje gepasseerd zijn gaat de wandeling over een breed fietspad door het bos. Iets verderop passeren we een wildrooster en wandelen we verder over een breed voetpad. Parallel aan dat pad loopt een paardenpad en we besluiten die te volgen, hoe kleiner de paadjes hoe leuker! Terwijl we daar wandelen worden we nieuwsgierig aangekeken door andere wandelaars. Volgens mij denken ze dat we zo maar wat door het gras struinen maar niets is minder waar.

bospad in het Deelerwoud

Nog niet veel fietsers in het Deelerwoud vanochtend

Trage Tocht Deelerwoud

bospaadje in het Deelerwoud

Zeg nou zelf, zo'n smal paadje is toch nóg veel leuker 😉

Verstilde mistige vlaktes

We wandelen op de rand van bos en heide. Naast ons de uitgestrekte en verstilde vlaktes die door sommige mensen met de Serengeti vergeleken worden. Ik begrijp wat ze bedoelen al kunnen we vandaag niet eindeloos ver kijken zoals op een zonnige dag het geval is. De weidsheid van het landschap wordt nog extra benadrukt door de witte nevels en de frisse, winterse koude. Wat mij betreft is dit een ultieme Veluwe wandeling en mooi in elk jaargetijde.

mist in het Deelerwoud

mistige ochtend in natuurgebied Deelerwoud

boomstronk in het Deelerwoud




Wat ruist daar in het struikgewas

En dan horen we ineens iets ritselen. Spannend, zou het een ree zijn, of misschien wel een wild zwijn of een vos? Het blijkt één van de Schotse Hooglanders te zijn die het gebied begrazen, op zoek naar een lekker hapje. Nadat we elkaar gedag gezegd hebben wandelen we verder en niet veel later lopen we tussen de heidevelden. Wat zal het hier mooi zijn als die heide in bloei staat.

Schotse Hooglander op de Veluwe

Grote heide Gelderland

Wildlife spotten in het Deelerwoud

Houd tijdens het wandelen je oren en ogen goed open. In het gebied leven namelijk diverse soorten wild. Zo kun je op je wandeling reeën tegenkomen, een vos, damherten, het wilde zwijn of één van de Schotse Hooglanders, die het gebied begrazen.

Sinds 1988 staat het Deelerwoud via wildwissel Terlet in verbinding met het Nationaal Park Veluwezoom. Wie er via de A50 naar de Veluwe rijdt kan deze wildwissel boven de snelweg zien. Zo kan het wildlife veilig van het ene gebied naar het andere.

Let op: in de bronsttijd, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 ‘s middags en 10.00 uur ‘s ochtends. Dit wordt in het gebied aangegeven met borden.

edelhert in het Deelerwoud

Edelhert tijdens schemer: bronstijd in het Deelerwoud

De stilte van het woud

Via de glooiende heidevelden wandelen we langzaam aan steeds verder van de uitgezette wandelroutes af. En waar we in het begin nog regelmatig andere wandelaars tegenkwamen wordt het nu steeds stiller. Nadat we een tijd door een stuk bos hebben gewandeld komen we bij de rand van een rustgebied voor dieren.

Terwijl we wat dieper het bos in staren in de hoop wat wildlife te zien besef ik me ineens dat ik helemaal geen enkel menselijk geluid hoor. Geen snelweg, geen vliegtuigen of stemmen van andere wandelaars maar slechts het fluiten van de vogels. Hoe bijzonder is dat!

Trage Tocht Deelerwoud wandelen

Trage Tocht Deelerwoud boswandeling op de Veluwe

Stille bospaden in het Deelerwoud

De laatste kilometers van de Trage Tocht Deelerwoud

Op het laatste deel van de Trage Tocht wandelen we langzaam aan weer richting het fietspad aan de rand van het Deelerwoud. Opnieuw wandelen we op de rand van bos en heide en later ook nog dwars door een klein stukje bos. Het geluid van de snelweg wordt langzaam aan luider maar het laatste fietspad gaat dan ook redelijk dicht langs de A50.

Omringd door kronkelige dikke bomen en een met varens bedekte bodem blijven we naar wild speuren maar we hebben geen geluk vandaag. Eerder zagen we hier nog een wild zwijn vanaf de snelweg bij het hek staan.  het is heel verleidelijk om door het struikgewas richting de snelweg te banjeren maar dat is niet de bedoeling. Jammer, maar dan komen we gewoon nog een keer terug naar het Deelerwoud om ons geluk te beproeven!

glooiende heidevelden Deelerwoud

wandelen in het Deelerwoud

kronkelige boom op de Veluwe

Wat zou er achter dat heuveltje zitten?

Handig om te weten over de Trage Tocht Deelerwoud:

  • De route is 16 kilometer lang en loopt door licht glooiend bos, heide en zandvlaktes in Natuurgebied Deelen
  • Startpunt is parkeerplaats Groenendaal, Parallelweg A50 Loenen
  • Parkeren: kan ook eventueel naast de weg in de buurt van de voetgangerstunnel
  • Openbaar vervoer: deze plek is helaas niet met het O.V. te bereiken
  • Horeca: in dit deel van het Deelerwoud vind je geen horecagelegenheid.
  • Honden zijn welkom in het Deelerwoud, mits aangelijnd
  • Tip: wandel vroeg op de dag of later in de middag dan heb je meer kans om wildlife te spotten
  • Je volgt de Trage Tocht Deelerwoud d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
  • Fan van Trage Tochten? Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.
Geplaatst in Europa, Gelderland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *