Wandeling bij Hooghalen naar Kamp Westerbork

Wandeling bij Hooghalen naar Kamp Westerbork

Home » Drenthe - Actief » Wandeling bij Hooghalen naar Kamp Westerbork

Als afsluiting van onze minivakantie in het prachtige Drenthe maken we een wandeling in de bossen van Hooghalen. Op de meeste stukken van deze wandeltocht komen we niemand tegen. Onderweg genieten we van de mooiste stukjes natuur in de Boswachterij Hooghalen. En we pakken het indrukwekkende Kamp Westerbork mee. Een plek om stil te staan bij de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog.

Wandeling bij Hooghalen op onze manier

We hebben een Groene Wissel uitgezocht. We zijn alleen met de auto in plaats van de trein naar Drenthe gegaan. En na de wandeling bij Hooghalen rijden we weer terug naar de Randstad. Daarom doen we de wandeling op onze manier. We parkeren de auto bij de parkeerplaats van het herinneringscentrum Kamp Westerbork.

We missen hierdoor wel een prachtig stukje van de route. Want het Groote Zand ten oosten van Hooghalen is een van de mooiste heidelandschappen van Drenthe. Je ziet er niet alleen heide, maar ook veel stuifzandgebieden. Men noemt het ook wel het Paradijs. We slaan dus wel iets bijzonders over. Gelukkig krijgen we op onze wandeling nog genoeg fraaie bossen en vennen te zien.

Mobieltjes uit

Bij de parkeerplaats wijzen borden ons op een bijzonder verbod: de mobieltjes moeten uit. Niet om de rust in de natuur te bewaren. Ook niet om straks op gepaste wijze het Kamp Westerbork te bezoeken. Nee, in dit gebied staan 14 joekels van radiotelescopen. Om hun ontvangst niet te storen, geldt er een verbod op het gebruik van mobiele telefoons. Omdat wij de route ergens moeten oppikken, hebben we wel onze gps-track nodig. We zetten de telefoon daarom maar op vliegtuigstand. Want een “radiotelescoopstand” heeft het mobieltje niet.

Van de drukte de rust in

Op de parkeerplaats is het best druk. Maar de meeste bezoekers komen voor een wandeling direct naar het herinneringskamp. Over twee asfaltpaden lopen ze in zo’n drie kilometer naar Kamp Westerbork. Wij slaan hier de smalle bospaadjes in. Daar lopen we in de rust. Verder de dag komen we niet veel wandelaars meer tegen in de bossen.

We lopen door de bossen van Boswachterij Hooghalen. Vroeger was het hier een woest gebied, met alleen maar heide, vennen en zandverstuivingen. De bosbouw kwam pas later. Veel van de bossen werden gebruikt voor de houtkap. De boerenlandweggetjes waarover we lopen, waren bedoeld voor het afvoeren van het hout. Het is dan ook een relatief jong bos. Er staan veel lariksen en sparren.

Het Hingsteveen

Maar het is niet alleen bos wat deze wandeling zo mooi maakt. Natuurlijk zien we ook andere gebieden met prachtige vennetjes. Zo lopen we langs de rand van het Hingsteveen. Het is een bijzonder hoogveenterrein. Zo heeft dit gebied er dus lang geleden uitgezien.

Vroeger kwam hier een zeldzame vlindersoort veel voor: het veenhooibeestje. Hij is vanaf half mei iets meer dan een maand te zien. In Nederland is ie bijna uitgestorven. Er zijn nu nog maar een paar plaatsen waar je deze vlinder kunt zien. De grootste kans maak je hier bij het Hingsteveen of bij het Fochteloërveen, ook in Drenthe.

Kamp Westerbork

Na al die prachtige natuur onderweg lopen we het herinneringscentrum Kamp Westerbork op. Vanaf hier vertrokken de treinen naar de vernietigingskampen van de Nazi’s. Meer dan 100.000 mensen, vooral Joden, zijn hier gedeporteerd en nooit meer teruggekeerd. Het is een indrukwekkende plek. We hebben daarom een aparte blog gewijd aan Kamp Westerbork.

Radiotelescopen

Nog stil van de indrukken die we hebben opgedaan, lopen we door. We staan nu pal voor 14 immense radiotelescopen. Een vreemd contrast, direct aan de rand van het kamp. Het komt omdat het terrein na de oorlog geen functie meer had. Daarom bedacht men dat dit een uitstekende plek was om de radiosterrenwacht te plaatsen.

De veertien radiotelescopen staan zo opgesteld, dat ze gezamenlijk een telescoop van maar liefst 2,8 kilometer diameter nabootsen. Hiermee is het een van de grootste radiotelescopen ter wereld om het heelal te onderzoeken.

Schattenbergveen

We hebben ons goed kunnen verdiepen in de radioastronomie. Maar nu willen we weer genieten van onze wandeling bij Hooghalen. Toch kunnen we bij de bospaden ook niet om ellende van Kamp Westerbork heen. We vinden in het bos de executieplaats. Even verderop is het crematorium.

Gelukkig biedt het prachtige Schattenbergveen ruimte voor ontspanning. Een mooi ven ligt aan de rand van een groot drassig rietgebied. De zon zorgt ervoor dat de berken aan de rand van het ven prachtig spiegelen in het water. De naam dankt dit gebied aan de grafheuvel die hierbij ligt. Het verhaal gaat overvallers hier schatten verstopten in de grafheuvel. Die spullen hadden ze veroverd op rijke mensen die hier voorbij trokken.

Het einde van onze wandeling bij Hooghalen

Langzaam maar zeker naderen we het slot van deze imponerende wandelroute. We lopen langs de bosrand. Links van ons liggen de uitgestrekte boerenlanden. Af en toe zien we een eenzame hardloper voor ons. Maar verder blijft het hier rustig. Zo hebben we alle tijd om de onvergetelijke indrukken van deze bijzondere wandeling te verwerken. Een onuitwisbare indruk maakte het bezoek aan Kamp Westerbork. Maar de natuur op deze wandeling bij Hooghalen was daarnaast zeker de moeite waard!

 

Alle info voor de wandeling bij Hooghalen

Met deze praktische tips weet je alles over de wandeling bij Hooghalen:

 

Route-informatie

  • De officiële wandeling bij Hooghalen is een rondwandeling van 18 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
    Wij hebben de wandeling wat ingekort. We zijn gestart bij het parkeerterrein en het Museum van Kamp Westerbork. De route die wij hebben gelopen was ongeveer 10 kilometer.
  • De route gaat het eerste en laatste deel over verharde wegen. Wanneer je in de boswachterij Hooghalen bent, krijg je alleen nog maar onverharde bospaden. Ook op een zonnige zondag was het bij de hele wandeling erg rustig.
    In een straal van 2 kilometer rondom de radiotelescopen is het gebruik van mobiele telefoons niet toegestaan. Dit staat duidelijk met borden aangegeven.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling bij Hooghalen is een zogenaamde Groene Wissel. De officiële start is bij busstation Middendorp in Hooghalen. Als je met de auto komt, kun je die in de buurt van het busstation parkeren
  • Loop je de route net als wij, dan kun je hem ook parkeren bij de parkeerplaats van het herinneringscentrum en museum Kamp Westerbork. Je vindt deze aan de Oosthalen 8 in Hooghalen. Je start dan de route bij de beschrijving vanaf punt 2.

Horeca op de wandeling bij Hooghalen

Alleen in Hooghalen kun je in de buurt van het busstation wat te eten en te drinken kopen. Verder op de route is dit niet mogelijk. Neem daarom vooral zelf voldoende proviand mee.

Wil je de wandeling bij Hooghalen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.