Trage Tocht Naarden Vesting

Trage Tocht Naarden Vesting, stadse wandeling vanuit Bussum

Als start van onze reis door Noord-Holland wandelden wij de Trage Tocht Naarden Vesting. Deze 17 kilometer lange stadse wandelroute begint bij Station Bussum Zuid en is verrassend groen. Hoogtepunt van de wandelroute is de wandeling door Naarden Vesting. Wandel je met ons mee?

Op een zonnige voorjaarsdag bij Naarden Vesting......

Onder een strak blauwe hemel rijden we vanuit Eersel richting station Bussum Zuid. Hier parkeren we de camper op de grote parkeerplaats en starten direct met wandelen. De Trage Tocht Naarden Vesting gaat als eerste het spoor over. We beginnen in de drukte maar gelukkig zijn er brede groenstroken langs de fietspaden zodat we er geen last van hebben.

De wandeling voert ons langs groene parken met bloeiende narcissen en de historische villa's van het Bussums Brediuskwartier. Op diverse plekken treffen we voorbeelden van de Amsterdamse School architectuur, altijd bijzonder om te zien.

Wandelen bij Bussum Trage Tocht Naarden Vesting

De eerste tekenen van het voorjaar

wandelroute Bussum Zuid naar Naarden Vesting

Voorbeeld Amsterdamse School architectuur in Brediuskwartier Bussum

Amsterdamse School architectuur in het Brediuskwartier

Een prachtige lentedag

Niet lang daarna wordt het steeds rustiger om ons heen. De vogels fluiten en wij wandelen langs de meest prachtige panden in de groene gebieden aan de rand van de stad. En net als zo vaak mijmeren we over hoe fijn het zou zijn om hier te wonen. Voorzien van alle gemakken maar toch zo groen en rustig.

Al wandelend komen we langs diverse kanalen en het is inmiddels zo lekker dat de jassen uit kunnen. Onder een enorme bloesemboom zitten twee dames te kletsen terwijl we boven hen de bijen rond de bloemen zien vliegen. Lente met de hoofdletter L!

Nog een klein stukje wandelen langs een drukke weg en dan laten we Bussum achter ons. We gaan op weg richting Naarden Vesting.

Trage Tocht Naarden Vesting wandelen

Heerlijk rustig wandelen zo

kanaal in Brediuskwartier Bussum

Eén van vele kanalen in het Brediuskwartier

bloeiende bloesembomen langs de Trage Tocht Naarden Vesting

Keuvelen onder de witte bloesem en in de zon, wat wil je nog meer

Naarden Vesting, het hoogtepunt van de Trage Tocht

Naarden Vesting is het onbetwiste hoogtepunt van deze Trage Tocht en één van de best bewaarde vestingsteden van Europa. Vanwege de militair strategische ligging is er in de loop der jaren vaak om gevochten. De vesting maakt onderdeel uit van de Hollandse waterlinies en is UNESCO werelderfgoed. Wil je graag meer weten over het verleden van Naarden Vesting dan kun je terecht in het Nederlands Vestingmuseum of een rondleiding krijgen. Voor kinderen zijn er speciale speurtochten.

Wandelen over stadswallen en langs kazematten

Nadat we via een tweetal bruggen het water overgestoken zijn wandelen we over een klein pad de oude vestingwal op. Onderweg passeren we een aantal bunkers. Deze zogenoemde kazematten dienden ter verdediging, als opslagruimtes voor munitie en eten en woonruimte voor militairen. Jammer genoeg zijn ze vandaag gesloten maar ook zonder is er genoeg om van te genieten.

Tip:ontdek de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tijdens deze fietsroute of het klompenpad Lint en Liniepad.

kleine brug bij Naarden Vesting

Kazematten in Naarden vesting

Eén van de kazematten in Naarden Vesting

Via de oude stadspoort naar hartje Naarden Vesting

Nadat we weer van de wal afgedaald zijn wandelen we via een indrukwekkende stadspoort naar het oude centrum van Naarden Vesting. De Trage Tocht Naarden Vesting gaat hier gelijk weer rechtsaf maar wij wandelen een klein rondje door de oude straatjes.

Ik ken Naarden Vesting nog vanuit mijn jeugd en het is leuk om er weer een keer rond te kunnen wandelen. Het blijft een prachtig stadje met de trapgevels, ramen met luikjes en klinkerstraatjes. Nadat we wat rondgeslenterd hebben pikken we de route weer op en wandelen opnieuw de vestingwal op.

stadspoort Naarden Vesting

Via de imposante stadspoort wandelen we naar binnen

centrum van Naarden Vesting

Naarden Vesting

spreuk op huis in Naarden Vesting




Blik op Naarden Vesting

Al wandelend op de vestingwal kun je goed zien hoe Naarden Vesting is opgebouwd. Via diverse kleine trappetjes wandelen we achtereenvolgens op en ook even tussen de wallen door tot we bijna aan de andere kant van de vesting zijn. Hier kun je nog een hoge wal opklimmen om over het stadje uit te kijken maar wij gaan hier naar beneden .

We steken het water van de vestinggracht over en laten dit bijzondere plekje achter ons. Nog een laatste blik op de stoere vesting en dan beginnen we aan de terugweg van onze Trage Tocht.

wandelen over de vestingwal van Naarden Vesting

Wandelen over de vestingwal van Naarden Vesting

Blik op Naarden Vesting

Blik op Naarden Vesting

Van Naarden Vesting richting het Naardermeer

Nadat we Naarden Vesting achter ons hebben gelaten wandelen we naar nog een mooi plekje in de regio; het Naardermeer. Via kleine wandelpaadjes langs slootjes en akkers lopen we naar de rand van het meer. Grasland maakt plaats voor kleine bossages en rietpluimen. We tikken de rand van het Naardermeer aan en staan even stil om naar de watervogels te luisteren voordat we weer verder wandelen. Inmiddels in de volle zon, mét afgeritste broekspijpen.

Wandelen van Naarden Vesting naar het Naardermeer

Door de akkers wandelen we van Naarden Vesting naar het Naardermeer

aan de rand van het Naardermeer

Aan de rand van het Naardermeer

Veel moois op het laatste deel van de Trage Tocht Naarden Vesting

Het laatste deel van de Trage Tocht Naarden Vesting heeft nog diverse verrassingen in petto. Zo wandelen we over diverse vlonders en grillige oevers door het natte natuurgebied Laegieskamp. Daarna komen we in het Gijzenveen en als laatste door zanderij Cruysbergen op de overgang naar de Gooise stuwwal. Stuk voor stuk pareltjes die we niet verwacht hadden zo dicht bij de Gooise drukte.

Het allerlaatste deel van onze wandeling gaat door een klein stukje heidegebied. De Fransche Kampheide is een populair wandelgebied waar je naast heide ook stukken bos tegenkomt. En het zwerfhuis. Een bakstenen bol van circa 4 meter hoog. Dit kunstwerk is gemaakt door Herman Makkink. Wij winden het wel passen bij deze omgeving. Jij?

Voor we het weten zien we de parkeerplaats van station Bussum Zuid weer voor ons opdoemen. Tevreden stappen we weer in de camper en verruilen we de wandelschoenen voor gympen. Een mooie start van onze vakantie in Noord-Holland.

Wandelen Laegieskamp

wandelen bij Naarden Vesting

Vlonderpad in Gijzenveen Bussum Zuid

Aan vlonderpaden geen gebrek op Trage Tocht Naarden Vesting

Vlonderpad op de Trage Tocht Naarden Vesting

het zwerfhuis, bakstenen bol .kunstwerk op de Fransche Kampheide

Kunstwerk  Het Zwerfhuis past wel op de Fransche Kampheide

Wandelen rond Amsterdam

De Trage Tocht Naarden Vesting is één van de 15 Trage Tochten uit de wandelgids "Wandelen in Groot Amsterdam". In dit wandelboekje vind je vijftien Trage Tochten op nog geen half uur rijden vanuit Amsterdam. Zowel met de auto als met de trein reis je in een klein half uur van Amsterdam Centraal naar station Bussum Zuid.

 

Handig om te weten over de Trage Tocht Naarden Vesting

  • De route is 17 kilometer lang.
  • Deze stadswandeling gaat zo veel mogelijk over wandel- en fietspaden door de stadsranden.
  • Startpunt van de wandeling: Station Bussum Zuid.
  • Parkeren (en o.v.): bij de P&R van Station Bussum Zuid.
  • Horeca: Gasterij Stadszicht, in Naarden Vesting en bij Station Bussum Zuid.
  • Honden mogen helaas niet mee op (een deel van) deze route
  • Je volgt de Trage Tocht Naarden vesting d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
  • Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.
Geplaatst in Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *