Een prachtige stadswandeling door Haarlem

Een prachtige stadswandeling door Haarlem

Home » Nederland » Een prachtige stadswandeling door Haarlem
De stad Haarlem heeft een grote aantrekkingskracht. Want de sfeervolle binnenstad heeft prachtige hofjes, historische panden en fraaie grachten. Deze korte, maar o zo interessante stadswandeling door Haarlem brengt je langs de mooiste plekjes. En als je de route loopt op een doordeweekse dag, mag je ook de vele hofjes bezoeken. Want die maken deze wandeling helemaal bijzonder.

Stadswandeling door Haarlem

Deze stadswandeling door Haarlem, een zogenaamde Groene Wissel, is maar 7 kilometer lang. Maar denk niet dat je deze wandeling in anderhalf uur loopt. Er valt onderweg zoveel te zien, dat je bijna tijd en ogen te kort komt. De wandeling is een aaneenschakeling van historische gebouwen, leuke winkelstraten, bijzondere kerken en gezellige pleintjes. Je leert Haarlem kennen en na afloop zul je beamen: Haarlem is een van de gezelligste steden van ons land!

Hofjes bij de stadswandeling door Haarlem

Haarlem heeft maar liefst 22 hofjes. Doordeweeks mag je de meeste bezoeken, als je de privacy van de bewoners maar respecteert. Bij deze stadswandeling door Haarlem kom je langs zes van die prachtige hofjes. Bij onze wandeling waren 5 ervan toegankelijk. Het hofje van Guurtje de Waal hield de poort nog gesloten in verband met corona.

In de Witte Herenstraat liggen op een steenworp afstand van elkaar twee prachtige hofjes. Allereerst zien we het Frans Loenenhofje. Door de prachtige poort stappen we in een klein en intiem hofje binnen. Vroeger woonden hier 11 arme katholieke vrouwen. Iets verderop ligt het nog fraaiere Luthers Hofje. Vier woningen zijn tegen de Lutherse Kerk aan gebouwd. Uniek aan dit hofje is de fraaie buiten preekstoel. Vanaf deze plek kon de dominee de bewoonsters toespreken.

Ook het oudste hofje van ons land ligt op de route. Het Hofje De Bakenesserkamer is gesticht in 1395. Het heeft een monumentale ingang aan de Wijde Appelaarsteeg.

Teylershofje in Haarlem

Bezienswaardigheden van de stadswandeling door Haarlem

Deze bezienswaardigheden van Haarlem liggen op de route:

Treinstation

In 1839 reed de eerste trein tussen Amsterdam en Haarlem. Haarlem was daarom een van de eerste plaatsen in ons land met een treinstation. En dat is een prachtig gebouw. Het is het enige station in Nederland in de art nouveau of jugendstil-stijl. De restauratie en de wachtkamers op de eilandperrons zijn fraai. Ook zie je in het station veel bijzondere tegeltableaus. Dus neem eerst even de tijd om het station te verkennen voordat je start met de stadswandeling door Haarlem. Het gebouw is te mooi om niet even rustig te bekijken.

Molen De Adriaan

De molen De Adriaan torent hoog uit boven de omgeving. De schilderachtige ligging in een bocht van de rivier de Spaarne maakt het een fantastisch plaatje. Ondernemer Adriaan de Boois bouwde de molen in 1779 bovenop een toren. Hierdoor vingen de wieken ieder zuchtje wind op. Nu is het een museummolen. Heb je tijd over, maak dan een rondleiding in de molen, een van de markantste plekken van de stad.

Grote of St. Bavokerk

De blikvanger van de stad is de Grote of St. Bavokerk op de hoek van de Grote Markt. De 78 meter hoge houten en met lood beklede toren valt al van ver op. Vlak voor de kerk staat het standbeeld van Laurens Janszoon Coster, volgens veel Nederlanders is hij de uitvinder van de boekdrukkunst. Maar vooral in het buitenland geeft men de Duitser Gutenberg die eer.

De vloer van de kerk bestaat helemaal uit grafzerken. In totaal zijn er zo’n 1500 graven. Ook de beroemde kunstschilder Frans Hals ligt hier begraven.

Het pronkstuk van de kerk is het immense Christian Müllerorgel. Het is bijna 30 meter hoog en telt meer dan 5000 pijpen. Zelfs Mozart heeft op dit orgel gespeeld. Helaas was het orgel bij ons bezoek aan het zicht onttrokken door een grote restauratie.

Grote Markt

Het centrale plein en het kloppend hart van de stad. Hieraan ligt het prachtige stadhuis met de mooie bordestrap. Het beroemdste café van de stad (Brinkmann) ligt ook aan de Grote Markt. En de inwoners noemen het standbeeld van Laurens Janszoon Coster liefkozend “onze Loutje”. De St. Bavo, de Vishal, de Vleeshal en de vroegere vermaarde herensociëteit Verweyhal liggen allemaal aan het plein. De Verweyhal is nu een onderdeel van het Frans Halsmuseum.

Prachtige winkelstraten

Haarlem is regelmatig verkozen tot de gezelligste winkelstad van Nederland. Bij deze wandeling maak je zeker kennis met de fraaie winkelstraten. Zo loop je door de Kleine Houtstraat, de Warmoesstraat, Zijlstraat en Anegang. Al die straten horen bij de 7 Gouden Straatjes van Haarlem. Zo ontdek je de leukste speciaalzaken die de stad rijk is.

Stadsparken bij de stadswandeling door Haarlem

Naast al het moois in de historische binnenstad, passeer je twee grote groene rustpunten.

Kenaupark

De naam van het park klinkt je wellicht vreemd in de oren. Het park is vernoemd naar Kenau Simonsdochter Hasselaer. En zij stond haar mannetje. Ze was in de 16e eeuw scheepsbouwer en houthandelaar. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog leidde zij het verzet bij de verdediging van de stad. De beroemde landschapsarchitect Zocher heeft het ontwerp van het Kenaupark gemaakt. Het is een groot en rustig park, omgeven door fraaie herenhuizen.

Bolwerken

De stadswandeling door Haarlem eindigt met een fraai rondje door De Bolwerken. Dit zijn de aarden verdedigingswallen uit de 17e eeuw ten noorden van de binnenstad. Twee eeuwen later was die verdedigingsfunctie niet meer nodig. Daarom mocht Zocher er een wandelgebied van maken. Later heeft Zocher meer van de vestingwerken in Nederland omgevormd tot stadspark. In het park staat een prachtige gele villa. Die is ontworpen door de zoon van Zocher.

Bezienswaardigheden van Haarlem buiten de route

Heb je nog tijd over na deze wandeling en nog niet genoeg gezien van Haarlem? Bezoek dan ook de andere bezienswaardigheden van de stad. Ze liggen allemaal op loopafstand en zijn absoluut de moeite van een extra rondje waard. Je kunt bijvoorbeeld naar:

  • Frans Halsmuseum
  • Amsterdamse Poort
  • Jopenkerk
  • De Waag
  • Teylers Museum
  • Drogisterij Van der Pigge

Deze en andere bezienswaardigheden van Haarlem hebben we in een andere blog uitvoerig beschreven. Lees die dus ook en je mist niets van de hoogtepunten van Haarlem. 

 

Praktische informatie voor de stadswandeling door Haarlem

Hoe lang is de stadswandeling door Haarlem?

De stadswandeling door Haarlem is 7 kilometer lang. Omdat het een stadse tocht is, loop je soms door drukke winkelstraten. Maar ook door rustige steegjes en grachten. Een klein deel van de route gaat door stadsparken en is onverhard. Door de vele bezienswaardigheden doe je langer dan je vooraf denkt over deze wandeling.

Is er een goede routebeschrijving?

Zeker, deze routebeschrijving is uitstekend. Verkeerd lopen is onmogelijk. Daarnaast kun je ook de gps-track downloaden. De routebeschrijving vermeldt ook duidelijk waar de pittoreske hofjes zijn.

Wat is het startpunt van de wandeling?

De stadswandeling door Haarlem start bij het NS-station Haarlem Centraal. Dit is ook weer het eindpunt van de route. Je kunt dus het gemakkelijkst met de trein reizen naar de start.

Kan ik het startpunt ook met de auto bereiken?

Dat kan. Houd er wel rekening mee de bereikbaarheid van Haarlem niet ideaal is met de auto. Niet voor niets heeft Haarlem de meeste vertraging van alle Nederlandse steden voor automobilisten. Bij het station is een parkeergarage: Interparking Station. 

Is er horeca onderweg?

Bij het station zijn diverse kiosken en eetgelegenheden. In de binnenstad kom je een overvloed aan koffietentjes, café's en restaurants tegen. Vooral aan Grote Markt liggen diverse gezellige cafés met terrassen. Een aanrader is Grand Café Brinkmann. Dit café in een monumentaal gebouw is al sinds 1879 een begrip in Haarlem.