Berkelpad etappe 2: Almen - Lochem

Lijnwandeling

Versiedatum: 10-10-2023

Berkel tussen Almen en LochemHooibergen op Landgoed De VelhorstBruggetje bij Landgoed De Velhorst
12 KM
Bron:

Berkelpad

Start:

bushalte De Hoofdige Boer, Almen

Details

U kunt op uw route naar Lochem lange stukken over het schouwpad langs de Berkel afleggen, maar de hieronder beschreven route is gevarieerder en daardoor mooier en leuker. De route start bij de dorpskerk van Almen en gaat op verrassende wijze langs de groene randen van het dorp. U passeert de landgoederen 't Elger en Ehze alsook het voormalige P.W. Janssenziekenhuis, nu het hotel Ehzerwold. Daarna steekt u het Berkeldal door naar de overkant en wandelt u door het mooie kleinschalige landschap van het landgoed De Velhorst en het buurtschap Klein-Dochteren. Het tweede deel van de route volgt u het schouwpad langs de Berkel tot aan de rondweg van Lochem. U passeert de Staringkoepel aan de overkant. Een trekpontje brengt u desgewenst naar dit plekje, een aanrader voor een korte pauze en een bezoekje aan de koepel. Terug op de zuidoever loopt u verder in de richting van Lochem. In Lochem zelf treft u eerst een woonwijkje, daarna een bedrijventerrein. Dat bedrijventerrein begint lelijk, maar het pad langs de Berkel wordt steeds groener en breder. Deze etappe eindigt via een vooralsnog vrij kale wandelboulevard bij het verdeelwerk waar overtollig Berkelwater kan worden geloosd op het Twentekanaal. Hiervandaan kunt u eenvoudig naar het station of naar het centrum van het oude Berkelstadje Lochem lopen.


Het is niet zo'n lange etappe. Combineer uw wandeling daarom eerst met een bezoek aan het Museum STAAL bij het beginpunt in Almen. Het geeft u een fraai inzicht in de geschiedenis van het Achterhoekse landschap en het leven en werken van de regionale dichter A.C.W Staring.


NB. In de periode medio mei - medio september staat de vegetatie meer dan manshoog op de oever van de Berkel. Het (schouw)pad langs de Berkel is dan vrijwel onbegaanbaar. Op de kaartjes is voor die situatie een aanbevolen route aangegeven. Ook bij hoog water in de Berkel, als het water vrijwel tot aan de rand staat, is dit de aanbevolen route, omdat de onderdoorgang onder de N346 dan onder water staat. Steek in geen geval de N346 over, deze is erg druk en oversteken is hier levensgevaarlijk.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info