Bijzondere bergwandeling Emmen

Tijdelijk geslotenIk maak een nieuwe routebeschrijving i.v.m bouwterrein

Bos, hei, hunebedden, Emmerschans

Bijzondere bergwandeling Emmen
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Emmen

 • Startadres:

  station Emmen
  Spoorstraat 14
  7811 GC Emmen

 • Coördinaten:

  52°47’21” N   6°53’57” E

Deze bosrijke wandeling voert door de Emmerdennen met een groot hunebed en langs het ronde ven 't Appeltje naar het Valtherbosch met een drietal hunebedden in een heidegebied. Daarna langs een aantal grafheuvels en door het voormalige stuifzandgebied Haantjedennen met het Haantjebakmeer en langs recreatievijver 'het Gat van Jansen' naar de Emmerschans. Daarnaast ligt de voormalige vuilstort Natuurpark de Schans, met vanaf het hoogste punt (45 m boven NAP) uitzicht tot ver in Duitsland. Vervolgens via een ontginningsgebied, fiets- en voetpaden door de wijk Emmerhout en door de Emmerdennen terug naar het station.

Reacties op wandelingen

Stuk route verdwenen dankzij bouwterrein

Joeke Pieters, 23-06-2019

Wij hebben zaterdag 22 juni 2019 deze wandeling gelopen en hebben genoten van het afwisselende landschap, het was prachtig! Net voor punt 6 in de routeomschrijving gaat het echter mis. Na het bruggetje bij 'het Gat van Jansen' beland je wanneer je het pad rechtdoor blijft volgen op een bouwterrein, bij Google maps earth is dat nu ook zichtbaar. Wij zijn nog door en om het terrein heengelopen, maar over een poosje en zeker doordeweeks zal dat waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn. We kwamen uiteindelijk op de klinkerweg en gingen op zoek naar de aangegeven oversteekplaats, maar die is er niet meer, staat nog wel op Google maps, daar ligt nu een aarden geluidswal en er is geen mogelijk meer om daar de weg over te steken om naar het bospad te gaan aan de andere kant van de weg. Wij zijn verder naar rechts gegaan langs de klinkerweg en waar deze de voorrangsweg kruist overgestoken, dan ben je bijna op het punt waar je uitkomt na de wandeling rond de Emmerschans. Wij zagen dat halfweg een pad vanaf de kant van 'het Gat van Jansen' op de klinkerweg uitkomt, dus meer rechts vanaf de plek waar je volgens de beschrijving de weg over had moeten steken, waarschijnlijk kun je vanaf het bruggetje iets verderop een pad rechts volgen en kun je dus om het bouwterrein heen op de weg komen, dan nog even naar rechts en dan bij de kruising de voorrangsweg oversteken. Net voor het schrikbord kun je linksaf een smal paadje in en via een klaphekje en/of wildrooster, daar laat mijn geheugen me in de steek, loop je richting de schans en even later parallel aan de voorrangsweg voor de schans langs en op de hoek van de schans rechtsaf en dan ben je op het punt waarop je bij punt 6 LA langs de gracht zou zijn gegaan en kun je de route dus weer volgen. Alleen zijn roosters vervangen door metalen klaphekjes, maar dat wijst zichzelf wel allemaal uit. Bij punt 7 hebben we dacht ik het goed pad omhoog genomen, maar dat was nu eigenlijk geen doen, want was helemaal overwoekerd door reuze berenklauwen en werd je ook nog aangevallen door de tentakels van bramenstruiken, maar we hebben het overleefd en zijn boven gekomen en het uitzicht beloonde ons ruimschoots! Maar misschien is het handig om te vermelden dat wanneer het pad LA steil omhoog overwoekerd is, je ook, volgens op Google maps earth, rechtdoor kunt gaan tot waar het pad een klinkerweg kruist en dat je daar linksaf omhoog kunt lopen. Ondanks de hindernissen hebben we volop van de tocht genoten, maar het bewijst wel dat je een kaartje van de route bij je moet hebben! Met vriendelijke groet, Joeke Pieters

Correctie routebeschrijving

Marycke Naber, 26-09-2016

Sorry, ik had de reactie over het hoofd gezien. Bedankt ervoor! Correctie alsnog aangebracht.

Verrassend mooie wandeling, zeer geschikt met honden

Emmerberg, 07-08-2016

Gisteren deze wandeling gelopen en verrast hoe snel en veel je lekker door de bossen loopt. De hond mag veel los en dat is echt uniek! Er zit volgens mij wel een klein foutje in de routebeschrijving. Bij de 1e bullet na punt 4 moet volgens mij staan ... Ga na 50 m het 1e smalle pad scherp RA (ipv LA)... Dat klopt nl. ook met de kaart en je komt dan ook op het zandpad met fietspad uit. Absoluut een aanrader!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info