Driebergroute

Wandelen over de Edese heide

Driebergroute
 • Bron:

  Rivierenland

 • Afstand:

  6 km

 • Startplaats:

  Ede

 • Startadres:

  natuurcentrum Veluwe
  Groot Ginkelseweg 2a
  6718 SL Ede

 • Coördinaten:

  52°2’30” N   5°43’52” E

Deze wandelroute gaat grotendeels over de open, licht glooiende heide aan de noordzijde van de provinciale weg. Als in augustus de heide bloeit, heerst hier een betoverende sfeer van rust en verlatenheid. In het terrein bevindt zich een opvallende verhoging: de Drieberg. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de Edese Heide. Er liggen vijf grafheuvels die dateren uit de Late Nieuwe Steentijd en de Bronstijd. Ze zijn daarmee zo'n 3500 tot 4000 jaar oud.

Veel minder opvallend is het Belgenmonument. De zwerfkei met inscriptie herinnert aan de 1e Wereldoorlog toen honderdduizenden Vlamingen naar het neutrale Nederland vluchtten. Ruim 5000 van hen werden ondergebracht in het Vluchtoord Ede, dat op de heide langs de toenmalige Arnhemse Straatweg was ingericht. Het gold als een van de beste kampen van het land. Behalve helder wit geverfde woonbarakken waren er ook recreatieruimten, een kerk, een school en een ziekenhuis.

Bij het noordelijk deel van de route is nog iets te merken van de manier waarop de heide vanouds gebruikt werd. Als je even naar de Kreelse Plas loopt kom je in de landbouwenclave De Ginkel van waaruit men de heide liet begrazen om aan mest te komen. De plas zelf was de plek waar de schapen gewassen werden. Verder langs de route kom je langs een eikenwal die diende om de schapen van de akkers te weren en als plek waar men takken kon hakken. Schaapskooi de Kreel is de plek van waaruit de schaapskudde sinds 1956 de Edese heide begraast.

Reacties op wandelingen

Geef als eerste een reactie.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info