Groene Wissel 597: Berlijn

Oost en West rond de Spree

Groene Wissel Berlijn
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Berlijn

 • Startadres:

  station Berlin Hauptbahnhof
  Europaplatz
  Berlijn (Dld)

 • Coördinaten:

  52°31’31” N   13°22’10” E

Deze wandelroute voert u grotendeels door het voormalige Oost-Berlijn tussen het Hauptbahnhof en het Bahnhof Alexanderplatz, tevens het keerpunt van deze best wel lange stadswandeling. U kunt deze route in twee keer lopen, en wilt u de meest bijzondere bezienswaardigheden zien, dan kunt u er ook voor kiezen alleen de tweede helft te lopen. De eerste helft komt door de moderne en oude stadsdelen grenzend aan de noordoever van rivier de Spree: u kuiert over een wandelboulevard langs de Spree, ziet een enkel muurrestant en komt daarna door oudere Oost-Berlijnse wijken met sfeervolle straten, pleinen en een intiem hofjescomplex. Denk daarbij aan de horecarijke Oranienburgerstrasse met de grootste en oriëntaals aandoende Duitse Synagoge, het Museumeiland met het prachtige Bode Museum, de lommerrijke Spreepromenade, de gezellige Hackerscher Markt en tot slot Die Hackeschen Höfe. Vanaf de befaamde Alexanderplatz krijgt de tweede helft van de route een heel ander karakter: oude en nieuwe bebouwing wisselen elkaar snel af en u krijgt flink wat bezienswaardigheden te zien. Dat zijn o.a. de 368 meter hoge TV-toren (met op 200 meter hoogte een draaiend restaurant) op de Alexanderplatz, de imposante Berliner Dom, de indrukwekkende gebouwen van de Humboldt Universität en op de Gendarmenmarkt de Französischer Dom, de Deutscher Dom en het Konzerthaus Berlin. Wilt u het voormalige Checkpoint Charlie en het Mauermuseum bezoeken, dan kunt u onderweg een stukje van de route afwijken. Natuurlijk ontbreken de bekende allee Unter den Linden, de Brandenburger Tor, het Reichstaggebouw en het Paul Löbe Haus niet aan de laatste kilometers van deze route. Voor de broodnodige visuele rust komt u onderweg door het Monbijoupark, het Spreebogenpark langs de Spree en over groene wandelboulevards.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Routebeschrijving klopt als een bus

Bart van der Schagt, 12-09-2018

Onlangs de route nagelopen, de routebeschrijving is weer helemaal bij de tijd

Mooie kennismaking met Berlijn

Dick Duineveld, 26-06-2017

Vorige week, op de eerste dag van een weekje Berlijn, deze wandeling gelopen. Een mooie kennismaking met deze leuke en boeiende stad. Aanrader en de route klopt als een bus.

Mooie foto's

AvL, 27-11-2015

Wat een mooie foto's van Berlijn, ben zelf met een fietsvakantie in Berlijn geweest en hebben toen o.a. een boottocht over de Spree gemaakt. Hoop deze wandeling nog een keer te kunnen maken, lijkt mij erg mooi.

In de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info