Groene Wissel 609: Den Bosch

Moerputten, Rijskampen en Vughtse Lunetten

Groene Wissel Den Bosch
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  's Hertogenbosch

 • Startadres:

  station 's-Hertogenbosch
  Stationsplein 147
  5211 BP Den Bosch

 • Coördinaten:

  51°41’26” N   5°17’44” E

Vanaf de achterkant van het station wandelt u over leuke paadjes door groenstroken naar de hoge spoordijk van voormalige goederenspoorlijn de 'Halve Zolenlijn'. Deze bijnaam refereert aan de schoenindustrie van toen langs deze lijn. U kuiert maar liefst drie kilometer over het tracé daarvan, met onderweg als spectaculair hoogtepunt de 600 m lange Moerputtenbrug. Deze spoorbrug is geschikt gemaakt voor wandelaars en gaat (hoog) dwars over moeras/natuurgebied de Moerputten. Daarna volgt een grasdijk dwars door de Rijskampen, een bijzonder vogelrijk natuurgebied. Het tweede deel van de route komt over de beboste dijken langs het Drongelens Kanaal en door het bos van de Vughtse Lunetten. In de stad kuiert u over de Paleisbrug en een schitterend voetpaadje langs de Dommel en langs Bossche Bollenbakker Jan de Groot weer naar het station. Deze route kent één nadeel: om van de Rijskampen naar de Vughtse Lunetten te komen loopt u ruim 1,5 km over een fietsstrook langs een soms best wel drukke binnenweg.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Veel afwisseling

Gerard, 19-09-2020

Mooie wandeling en extra leuk om te lopen door de afwisselende onderdelen: spoordijken, moerassen, de Moerputtenbrug (redelijk druk vandaag), graslanden, bossen, en aan het eind de gezellige binnenstad van Den Bosch (maar dan moet je daar wel even van de route af).

Omlopen niet meer nodig

Bart van der Schagt, 28-11-2017

De werkzaamheden bij het Jeroen Bosch ziekenhuis zijn klaar. I.p.v. een kruising oversteken ga je er nu onderdoor. De routebeschrijving is bijgewerkt

Mooie afwisselende wandeling

Ben Tetteroo, 20-10-2017

Van deze wandeling genoten op 13 oktober, een bijna zomerse herfstdag. Veel afwisseling. We konden fijn gebruikmaken van Petra voor de omleiding bij het ziekenhuis. Wij maakten de wandeling wat langer om langs de St. Jan te komen. Daardoor werden we blij verrast door een voetveer over de Dommel.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie Heidelust

Kampdijklaan 80

5263 CK Vught

Pannukoek & Osteria Ciao Bella

Reutsedijk 4

5264 PC Vught

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info