Groene Wissel 639: Dommelen

Bos, Heide, Dommel en Boerenland

Groene Wissel Dommelen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Dommelen

 • Startadres:

  bushalte Bergstraat, Valkenswaard
  Bergstraat
  Dommelen

 • Coördinaten:

  51°20’58” N   5°26’6” E

Na de bebouwing van Dommelen kuiert u door de Gemeentebossen van Valkenswaard naar natuurgebied De Malpie. Dit omvangrijke gebied bestaat uit bossen, uitgestrekte heidevelden (met schaapskudde) en flinke vennen. U wandelt daar over talrijke zandpaden en zelfs via een stukje plankenpad over een moerasdeel. Na de beekbegeleidende bossen van de Dommel komt u langs de Venbergse Watermolen, waar ook de 1e onderweghoreca op deze route is. Over doorgaans rustige asfaltweggetjes, een fietspad, landweg en wandelpad kuiert u door het Brabantse boerenland weer naar Dommelen. Kortom: een korte, zeer afwisselende wandeling met voor elk wat wils. Deze route komt voor tweederde deel over onverharde paden en wegen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Dommelen: een middagje Malpie

René van Doorn, 06-12-2017

Op een doordeweekse middag liep ik onlangs met twee honden deze relatief korte, nieuwe wandelroute vanuit Dommelen. We lopen die dag onder een dik wolkendek, het is nogal mistig en een paar graden boven nul. Gelukkig is het nagenoeg windstil en dat zorgt toch voor prettig wandelweer; het is wel stevig doorstampen geblazen. Hoogtepunt van de route is ontegenzeggelijk het natuurgebied De Malpie. Het duurt wel even voor je er bent: door de Dommelse nieuwbouw, langs uitgestrekte graslanden en door het Dommelse Bos. Maar ben je eenmaal de drukke Luikerweg overgestoken: dan kan het grote genieten beginnen. De Malpie is een uitgestrekt, door bos omgeven, hobbelig heidegebied met veel grote en kleine vennen. De route slingert erdoor via kronkelige, zanderige paadjes en een enkel plankenpad. Het lichtbruin van de verdorde grasachtigen, het donkerbruin van de dorre heidestruiken en het groen van de plukjes bos zijn de dominante kleuren . Mede door de wat afgelegen ligging is het er superstil. Het verstilde water van de talloze vennetjes en de lichte nevel zorgen voor een aparte, serene sfeer. Dissonant is het grootste ven in het gebied, dat momenteel gedeeltelijk is drooggelegd. Een paar verdwaalde graafmachines zijn bezig met een grote opknapbeurt. Ter plekke lees ik dat de voedselrijke maar vervuilde sliblaag wordt verwijderd, teneinde het ecologisch evenwicht in het ven te herstellen. De route volgt vervolgens lange tijd een strak zandpad met links het heideveld en rechts de bossen van het dal van de Dommel. Even floepen we het bos in en ronden een wat verborgen schitterend ven. De Dommel laat zich verderop eventjes zien, wanneer we stuiten op een fraaie meander. Weer verderop komt het slaperige stroompje weer in beeld bij een bruggetje, met links een eeuwenoude, gerestaureerde watermolen en rechts in het molenhuis een café-restaurant. Het pal aan de Dommel gelegen terras zal er in warmere tijden onweerstaanbaar uitzien. Die dag is de deur op slot. Volgt een stevige uitloop door boerenland, de Dommel laat zich nog een laatste keer zien en na een kleine drie uur is daar de kerk van Dommelen ofwel het startpunt van de route. Een halfuurs-dienst brengt de wandelaar in een half uurtje naar Eindhoven. De beschrijving - mits nauwkeurig en met aandacht gelezen - biedt uitstekend houvast tijdens deze alleraardigste route!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café de Dommelstroom

Bergstraat 32

5551 AX Dommelen

Venbergse Molen

Molenstraat 211

5556 TA Valkenswaard

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info