Groene Wissel 511: IJlst

Stadsgracht en Polderpracht

Groene Wissel IJlst
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  6 km

 • Startplaats:

  IJlst

 • Startadres:

  station IJlst
  Zuidwesthoekweg
  8650 AA IJlst

 • Coördinaten:

  53°0’52” N   5°36’57” E

U maakt met deze leuke wandeling niet alleen kennis met het prachtige Friese Elfstedentochtstadje IJlst maar ook met het weidse Friese polderlandschap. Nadat u de trein bent uitgestapt wandelt u vrij snel over een prachtig graspad het stadje in en volgt door het oude stadsdeel de straten langs een vaart en een gracht. De Ee (een voormalig riviertje) vormt de centrale as van dit stadje en heeft het karakter van een gracht. De tuintjes van de bewoners liggen aan de overkant van de evenwijdig aan de gracht lopende straten en werden vroeger gebruikt om de was te bleken. Samen met de gracht en de bomenrijen vormen die ('s zomers kleurrijke) tuintjes een lommerrijke aanblik. Na al dit schoons kuiert u over een uitstekend begaanbaar schelpenpad maar liefst drie kilometer door de Rutepolder. Aan het einde van dat pad vaart u zichzelf middels een trekpontje een smalle vaart over. Na een stukje door een wat moderne wijk bent u weer vlot bij het station. I.v.m. met het vogelbroedseizoen is de polder van 1 maart tot 15 juni afgesloten. U kunt dan langs de andere kant van de gracht teruglopen naar het centrum en vanaf daar de route vervolgen. Denk er aan dat in de winter met ijs op het water het trekpontje niet of moeizaam te bedienen is, loop geen risico en sla ook dan het poldertraject over.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Em Krijnen

Bart van der Schagt, 09-06-2018

Em, bedankt voor het melden van die gewijzigde datum. Was altijd 1 juni, nu dus wat later.

Routebeschrijving

Em Krijnen, 09-06-2018

7 juni 2018: Een mooie en leuke route, tot ik het pontje over moest om de laatste meters te overbruggen.! Pontje zat op het hangslot! Ik moest de route door de polder weer teruglopen en het werd net echt heet. Bij het uiteindelijk verlaten van de polder zag ik wel het bordje: "ivm broedseizoen is het wandelpad tot 15 juni gesloten". Ik keek ,toen ik begon aan het pad, te strak op mijn gedownloade routebeschrijving met de tekst : "tijdens het vogelbroedseizoen van 1 maart tot 1 juni gesloten". Daarna open? Mooi niet dus.

Afwisselende route

Milou Oomens, 21-08-2017

Wat een schattig plaatsje is IJlst! Deze wandeling is lekker afwisselend, het ene deel gaat door het plaatsje en het andere deel tussen de weilanden door. Er is genoeg te zien, van boten die tussen de kades door manoeuvreren tot loeiende koeien in de wei. Een aanrader voor een mooie droge dag.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info