Groene Wissel 467: Leiden

Leidsche Hout en Oude Binnenstad

Groene Wissel Leiden
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Leiden

 • Startadres:

  station Leiden
  Stationsplein 3
  2312 AJ Leiden

 • Coördinaten:

  52°10’0” N   4°28’52” E

Na de imposante gebouwen van het Leidsch Universitair Medisch Centrum komt u al gauw langs natuurmuseum Naturalis met daarbij een leuk parkje. Door het Bos van Bosman kuiert u naar en door het Leidsche Hout; een prachtig en groot parkbos, compleet met dierentuin en Theehuis. Daarna is het kleine maar oh zo fijne landgoed Oud Poelgeest aan de beurt. De slingerpaadjes door het kasteelbos en het romantische brugje zullen u zeker bekoren. Na de Kikkermolen gaat u naar eigen inzicht op ontdekkingsreis door een klein, heel fraai Heempark. Langs de Haarlemmertrekvaart loopt u de oude, gezellige binnenstad in waar u veel te zien krijgt: schilderachtige grachten, de vele brugjes daarover, pittoreske straatjes en steegjes, de imposante Hooglandse Kerk, De Burcht (met daar van bovenaf een prachtig uitzicht over de stad), het Stadhuis en de beroemde Koornmarkt. Door het Van der Werfpark, langs het Rijksmuseum van Oudheden, de Hortus Botanicus, standerdmolen De Put en het Rijksmuseum voor Volkenkunde wandelt u naar de Beestenmarkt; een prachtig plein aan het Galgewater met voldoende gezellige horeca waar u even kunt bijkomen van deze super afwisselende stadswandeling. Neem voor deze wandeling alle tijd want onderweg valt er heel veel te zien en misschien bezoekt u nog wel een museum. De floristen onder u kunnen in het Heempark en de Hortus zelfs uren zoetbrengen! Vanwege de vele paadjes in de parken en richtingveranderingen in de oude binnenstad is de tekst van deze routebeschrijving misschien wat langer dan u lief is. Voor dat meer-leeswerk krijgt u echter wel heel veel terug, dus ga ervoor!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afwisseling troef

Frank van der Meer, 25-01-2018

Leuke wandeling die je de hoogtepunten van de middeleeuwse Leidse binnenstad laat zien. Plus een paar verrassingen daarbuiten in petto heeft. Zoals landgoed Oud Poelgeest (inclusief kasteel) en een grappig heemparkje. Soms moet je wel even door een lelijk stuk bijten. De pret mag dat niet drukken. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/gwleiden

Reactie op Dick Duineveld

Bart van der Schagt, 03-01-2018

Dick, bedankt voor je reactie. Ik ga dat stukje tekst aanpassen.

Fraaie gevarieerde wandeling

Dick Duineveld, 02-01-2018

Gisteren, op 1 januari 2018, deze wandeling gelopen. Een waterig zonnetje, mooie afwisseling van natuur en stad en een zeer gedetailleerde en, zoals altijd bij de Groene Wissels, goede routebeschrijving. Als reactie op een van de vorige wandelaars: het nummer 728 staat op de zijkant van de brug. Bij 4: er staat nu: 'Na de blauwe brugleuning LA, na een garagebedrijf op de 1e straat ook LA(Bakker Korffstraat)'. Beter zou zijn: 'Na de blauwe brugleuning linksaf, na een garagebedrijf op de 1e straat ook linksaf (Floris Versterlaan) en dan weer de 1e straat linksaf (Bakker Korffstraat).

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Anne en Max

2311 ERGangetje 2

2311 ER Leiden

Pannenkoekenhuis de Schaapsbel

Beestenmarkt 7

2312CC Leiden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info