Groene Wissel 629: Mechelen (B)

Dijlepad, Parken en Binnenstad

Groene Wissel Mechelen (B)
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Mechelen (B)

 • Startadres:

  station Mechelen (B)
  Stationsstraat
  Mechelen (B)

 • Coördinaten:

  51°01’03” N   4°28’58” E

Mechelen is een stad bomvol afwisseling: oude en moderne architectuur wisselen elkaar in rap tempo af, op het ene moment ben je in een pittoresk sereen staatje, hofje of stille stadstuin, op het ander moment onderga je het bruisende stadsleven. Een dynamische wandeling is deze route zeker te noemen. Een van de hoogtepunten is het ruim 500 meter drijvende wandelpad over rivier de Dijle, het Dijlepad. Hier vanaf krijgt u een heel andere dan gebruikelijke blik op de stad en loopt strak langs eeuwenoude kademuren met daarop bijzonder planten. Daarna volgt een wandelboulevard langs stadsrivier de Melaan. Na de sfeervolle rustieke straatjes en de stadstuin van het Klein Begijnhof komen de wat meer toeristische bezienswaardigheden in beeld. Dat zijn de horecarijke Grote Markt met het schitterend oude Stadhuis en uiteraard de Sint Romboutskathedraal. De toren daarvan is de moeite van het beklimmen dubbel en dwars waard, letterlijk een hoogtepunt dus. Bijna aan het einde van de wandeling komt u in de Kruidentuin van het Busleyden Atheneum Botaniek weer helemaal tot rust.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Nagelopen

Bart van der Schagt, 12-08-2019

Deze leuke stadswandeling door het Belgische Mechelen is nagelopen, de routebeschrijving is weer helemaal bij de tijd.

Mechelen (B): lichtgroen en sprankelend

René van Doorn, 02-06-2017

Het was warm. Het was zeer warm. Het was eigenlijk te warm voor een stadswandeling. De nieuwsgierigheid naar het Belgische Mechelen en naar de kakelverse stadswissel door deze veelbelovende bestemming won het van de subtropische temperatuur. En daarom spoorde ik eerder deze week met hond zuidwaarts. Onze andere, minstens zo reislustige hond moet het na een recente knie-operatie vooralsnog doen met piepkleine groene wisseltjes door de achtertuin. Vanuit Kennemerland - met overstap in Rotterdam op de Intercity Brussel, die keurig in Mechelen stopt - ben je in twee uur en een kwartier ter plekke. Voor heel wat wandelingen in het Noorden en Zuiden van het land ben ik minstens even lang onderweg. En Mechelen is het dubbel en dwars waard: een mooi stadje, dat sprankelt en een zekere grandeur uitstraalt. Maar het komt allemaal redelijk bescheiden over vergeleken met de grote zussen Gent en Brugge. Zoals de routemaker al in zijn inleiding aangeeft wisselen smalle oude straatjes en brede (winkel)straten met overwegend nieuwbouw elkaar voortdurend af. Naar goede Vlaamse traditie imponeren in het hart van de stad de St. Romboutskathedraal met aan haar voeten de Grote Markt met de uitbundige gotiek van het oude Stadhuis en de vele klassieke gevels. De stadsbeiaardier doet intussen rond het middaguur meer dan een uur zijn uiterste best de wandelende of pauzerende mens te plezieren. Het moet gezegd: de akoestiek in de nabijheid van de kathedraal is voortreffelijk. Er valt verspreid over de binnenstad veel te genieten: een drijvend - maar uiterst stabiel - wandelpad over de dwars door de stad stromende Dijle, de aan dit riviertje gelegen gezellige en volledig door horeca geconfisceerde Vismarkt, meerdere groene hofjes en tuinen en niet te vergeten diverse grotere kerken. Mij beviel met name het Hof van Busleyden (thans stadsmuseum), dat zeer smakelijk oogt. Helaas doen grote stellages in verband met een grootschalige restauratie daar momenteel wat afbreuk aan. Wat verder opvalt zijn de kleinere straatjes met een minder doorsnee winkelaanbod (de Bruul als winkel-mainroad oogt als zo vele anderen) en het zeer uitbundige horeca-aanbod, dat met het mooie weer van vandaag rond het middaguur volstroomt. Een piepklein minpuntje is het feit dat de smakelijke rondgang door Mechelen nogal lichtgroen is. Naast bomenrijke straten en kleine groene hofjes en tuinen komt er tegen het einde van de route maar één echt stadspark, de Kruidtuin, voorbij. Maar die 'schade' gaan we binnenkort zeker (elders) inhalen. De beschrijving van de route is wederom klasse en leidt de wandelaar feilloos rond door dit sprankelende Vlaamse stadje!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info