Trage Tocht Apeldoorn (stadse tochten)

Matenpark, Zwaanspreng, Kayersbeek en Zuiderpark

Trage Tocht Apeldoorn (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Apeldoorn

 • Startadres:

  station Apeldoorn De Maten
  Zonnehoeve
  7321 BT Apeldoorn

 • Coördinaten:

  52°12’18” N   6°0’15” E

We maken een verrassende wandeling door de groene gangen van Apeldoorn. Vanaf station de Maten lopen we al snel het Matenpark in. Bij de komst van nieuwbouwwijk de Maten werd in de zeventiger jaren dit grootste stadpark aangelegd. Het oogt nu als een natuurlijk park met heuveltjes en waterpartijen. In het midden ligt een heemtuin met diverse voorbeeldlandschappen. Over wandel- en fietspaden wandelen we door het stadsgroen. Zelfs parallel aan de snelweg is het verrassend rustig en boomrijk. Hierna volgt het fraaiste deel van de tocht door het bos langs de Zwaanspreng en Kayersbeek. Beide beken voeden het Apeldoorns Kanaal met hun water. We zwerven over smalle wandelpaadjes en over bruggetjes langs een complex van sprengtakken en sprengkoppen. Waar Zwaanspreng en Kayersbeek dicht naast elkaar stromen, heet het de Dubbelbeek. Onze route vervolgt door het Zuiderpark, al in de zestiger jaren aangelegd als brede groenzone en diverse keren op de schop geweest. Ook nu is het park volop in verandering, omdat hier de noordelijke tak van de Kayersbeek opnieuw wordt aangelegd. Op het laatste deel van de wandeling lopen we een stuk langs het verstilde Apeldoorns Kanaal terug naar de stadse drukte. Nog even doorbijten naar station Apeldoorn Hauptbahnhof.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Lineke

Rob Wolfs, 18-11-2018

Bedankt, Lineke. Je hebt helemaal gelijk: dat is duidelijker, ga ik aanpassen.

Extra Horeca tip

Lineke, 18-11-2018

Schuin t.o. auberge Navet zit restaurant de Smoezer (Arnhemseweg 341, 7333 NG Apeldoorn). Aanrader! Wij zijn de wandeling op dat punt begonnen en hebben zelf het lusje tussen de 2 stations gemaakt.

Mooie tocht

Lineke, 18-11-2018

Gisteren deze tocht gelopen. Het was echt goed opletten met de beschrijving, we waren blij ook de GPS-track te hebben, die bood diverse keren uitkomst. Bij 7 zouden wij de tweede zin aanpassen, er staat nu ' weg oversteken, LA en direct RA, gravelpad langs spreng. Nu neem je na oversteek fietspad eerste klinkerpad LA' Wij zouden zeggen 'Nu neem je het eerste klinkerpad LA, waarbij je het fietspad oversteekt.'. Je snapt het al, wij hebben hier lang doorgelopen tot we een fietspad zouden oversteken en dat kwam maar niet. Maar afgezien daarvan is dit een hele mooie tocht. De herfstkleuren maakten het nu extra mooi.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Auberge Navet

Arnhemseweg 350

7334 AC Apeldoorn

Snackkar Hans z'n Frietje

Kuipersdijk 1

7327 GZ Apeldoorn

Statie

Stationsplein 4

7311 NZ Apeldoorn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info