Trage Tocht Apeldoorn (stadse tochten)

Matenpark, Zwaanspreng, Kayersbeek en Zuiderpark

Trage Tocht Apeldoorn (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Apeldoorn

 • Startadres:

  station Apeldoorn De Maten
  Zonnehoeve
  7321 BT Apeldoorn

 • Coördinaten:

  52°12’18” N   6°0’15” E

We maken een verrassende wandeling door de groene gangen van Apeldoorn. Vanaf station de Maten lopen we al snel het Matenpark in. Bij de komst van nieuwbouwwijk de Maten werd in de zeventiger jaren dit grootste stadpark aangelegd. Het oogt nu als een natuurlijk park met heuveltjes en waterpartijen. In het midden ligt een heemtuin met diverse voorbeeldlandschappen. Over wandel- en fietspaden wandelen we door het stadsgroen. Zelfs parallel aan de snelweg is het verrassend rustig en boomrijk. Hierna volgt het fraaiste deel van de tocht door het bos langs de Zwaanspreng en Kayersbeek. Beide beken voeden het Apeldoorns Kanaal met hun water. We zwerven over smalle wandelpaadjes en over bruggetjes langs een complex van sprengtakken en sprengkoppen. Waar Zwaanspreng en Kayersbeek dicht naast elkaar stromen, heet het de Dubbelbeek. Onze route vervolgt door het Zuiderpark, al in de zestiger jaren aangelegd als brede groenzone en diverse keren op de schop geweest. Ook nu is het park volop in verandering, omdat hier de noordelijke tak van de Kayersbeek opnieuw wordt aangelegd. Op het laatste deel van de wandeling lopen we een stuk langs het verstilde Apeldoorns Kanaal terug naar de stadse drukte. Nog even doorbijten naar station Apeldoorn Hauptbahnhof.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Keerzijde van de medaille

Josephine, 03-09-2019

Inderdaad: geen echte aanrader! ik sluit me aan bij de mening van Tes.

Trage tocht Apeldoorn

G. V., 16-08-2019

Wij hebben deze tocht op 30 mei gelopen. Er staan dan veel bermen in bloei waardoor je onderweg langs mooie plekjes komt. Dus in de groene tijd is het zeker een leuke tocht. De situatie in het Zuiderpark is nog steeds aan verandering onderhevig, maar als je onthoudt dat de sporthal schuin rechts voor je ligt, kom je er zeker.

Geen aanrader....

Tes, 11-02-2019

wij hebben al heel wat trage- en stadse tochten gelopen, altijd met heel veel plezier. Deze wandeling viel echter tegen, lange stukken door nieuwbouwwijk, langs industrieterrein en veel drukte. Het gebied met de sprengen was een leuk stukje maar daar wordt je langs de rechterkant heen geleidt en langs de linkerkant terug, niet echt bijzonder. de beschrijving van de route is prima, goed te volgen en heel duidelijk. op naar de volgende tocht!!!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Auberge Navet

Arnhemseweg 350

7334 AC Apeldoorn

Snackkar Hans z'n Frietje

Kuipersdijk 1

7327 GZ Apeldoorn

Statie

Stationsplein 4

7311 NZ Apeldoorn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info