Trage Tocht Bakkeveen 2

Slotplaats, 't Oude Bosch en Duurswouderheide

Trage Tocht Bakkeveen 2
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Bakkeveen

 • Startadres:

  Plaza De Kolk
  Foarwurkerwei 11
  9243 JZ Bakkeveen

 • Coördinaten:

  53°4’51” N   6°15’18” E

Bakkefean is een dorp vlakbij het drie provinciënpunt van Friesland, Groningen en Drenthe. We maken een bijzondere wandeling door een ongewoon stukje Friesland waar geen water maar bos, heide en duinen het landschap vorm gegeven hebben. Op landgoed De Slotplaats lopen we door beukenbos en dwars door een vennetje naar de Baekendijk, een oude handelsweg. Hier staan enkele indrukwekkende oude beuken met gigantische wortelstelsels. Even daarna passeren we een open plek met uitzichtheuvel op een sterrenschans, een oud aarden verdedigingswerk. In 't Oude Bosch, ooit als productiebos aangelegd door de familie Lycklama à Nijeholt uit Beetsterzwaag, gaat de route over mooie bomenlanen met uitzicht op halfopen landschap. Dan volgt een ronde om de Duurswouderheide, het grootst overgebleven heidegebied van Friesland. Bij een uitzichtplateau hebben we een fantastisch uitzicht over de vennen, met klinkende namen als Modderpoel en Duursma's Dobbe. Het zijn waarschijnlijk pingoruïnes, veenplassen die zijn ontstaan in de ijstijd. Drentse heideschapen grazen op de heide om vergrassing tegen te gaan. Op de terugweg genieten we van uitzicht op het beekdal van het Koningsdiep en lopen we door de bossen van Slotplaats terug naar Bakkeveen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Extra leuke toevoeging

Paul Oud, 03-09-2018

Hallo. Wij hebben deze prachtige route gelopen en hebben een 2tal tips om de route nog iets mooier te maken. 1. de Freulevijver met de natuurlijke theekoepel.De gps route loopt hier niet langs maar dit is echt een leuk stukje waar je even kan pauzeren in de koepel 2. Een doorsteekje langs De Burmaniazuil richting het informatiecentrum. Ik kan je foto's van strava sturen zodat je ziet waar in de route deze zitten. Met vriendelijke groet Paul Oud Paul Oud

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Dorpscafé de Brink

Weverswal 5

9243 JL Bakkeveen

Hotel-restaurant De Stripe

Duerswald 23

9241 GW Wijnjewoude

Plaza De Kolk

Foarwurkerwei 11

9243 JZ Bakkeveen

Theehuys De Slotplaats

Foarwurkerwei 3

9243 JZ Bakkeveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info