Trage Tocht Boxbergen

Landgoederen Kranenkamp, Boxbergen en Lankhorst

Trage Tocht Boxbergen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Schalkhaar

 • Startadres:

  café-restaurant NuNu
  Raalterweg 22
  7433 RA Schalkhaar

 • Coördinaten:

  52°18’16” N   6°12’4” E

We maken een bijzonder fraaie wandeling in het Sallandse landgoederenlandschap, een afwisseling van bossen, bomenlanen, weteringen, akkers, weilanden, boerderijen en landhuizen. De Kranenkamp is een parkachtig slingerbos met heuveltjes, beken, bruggetjes, een parkvijver en mooie doorkijkjes. Voor zover bekend dateert het landgoed uit 1600. Het park naar ontwerp van van Delden is een klassiek voorbeeld van een Engels landschapspark. De rest van het landgoed bestaat uit naaldbos, loofbos en gemengd bos. Na de Kranenkamp lopen we een flink stuk over een lange kaarsrechte zandweg. Begin twintigste eeuw was dit een deel van het spoortracé tussen Deventer en Ommen. Bij de Eikelhof herinnert het uithangbord nog aan de Overijsselsche Lokaalspoorweg. We kruisen de Soestwetering en vervolgen onze route naar de havezathe Boxbergen. Het landhuis dateert uit de zeventiende eeuw. Tegenwoordig worden de landgoederen Boxbergen en Lankhorst tezamen beheerd door IJssellandschap en Burgerweeshuis. We lopen over spannende ruige en smalle paadjes langs de Groote Vloedgraven die door de flauwe oevers, een vistrap en een rietveld weer 'natuurlijker' oogt. Na het Oude Spoorpad en de Boxbergse landgoedbossen volgt op het laatste deel van de wandeling een meer open traject tussen de velden. Met steeds zicht op het gebouwencomplex van Abdij Sion aan de horizon.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Boxbergen

Willem Wandelaar, 09-12-2018

Afgelopen week hebben we de Trage Tocht Boxbergen gewandeld. In een voor mij niet geheel onbekend gebied kwam ik toch veel nieuws tegen. Een mooie route die in de verschillende seizoenen verschillende kanten zal laten zien. Voor een verslag van onze wandeling kijk https://willemswonderlijkewandelingen.com/2018/12/06/trage-tochten-boxbergen/

Beschrijving

Willem Wandelaar, 09-12-2018

Abdij Sion is geen abdij meer. Het gebouwencomplex heet nu 'Nieuw Sion'.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info