Trage Tocht Eefse enk

Rondwandeling tussen Gorssel en Eefde

Trage Tocht Eefse enk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Joppe

 • Startadres:

  restaurant De Zevenprong
  Dortherdijk 6
  7215 LC Joppe

 • Coördinaten:

  52°11’51” N   6°14’49” E

Geen wonder dat deze omgeving geliefd is als woonplaats. Op de overgang van het IJsseldal naar de hogere zandgronden is het goed toeven. Vanaf De Zevensprong lopen we direct de natuur in. Het IJsseldal is aan de Gelderse kant tussen Zutphen en Deventer nogal smal. De zandgronden komen dicht in de buurt van de rivier. De streek rond Gorssel kenmerkt zich door een afwisseling van landgoederen met grote boscomplexen en bouwland op de enken. Gorssel bestond vroeger uit elf markegenootschappen. Zo'n marke beheerde de gemeenschappelijke woeste gronden. De genootschappen hebben tot in het midden van de 19e eeuw bestaan. Karakteristiek voor Gorssel en omgeving zijn nu de vele villa's. Ze zijn grotendeels gebouwd in de periode van 1850 tot 1940. Op de Eesterbrinkweg tussen Gorssel en Eefde zullen we vrijwel zeker ooievaars op een van de hoge paalnesten zien zitten en anders horen we ze wel ergens in de buurt 'klepperen'. De herintroductie van ooievaars is ook hier na ruim twintig jaar een absoluut succes.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooi met MORE

Ad van Son, 17-06-2017

Mooie wandeling die goed te combineren is met een bezoek aan museum MORE in Gorssel. Aan het einde van 2 even rechtsaf langs de Zutphenseweg en dan de Hoofdstraat in .

Reactie op Hugo Pos

Rob Wolfs, 27-02-2016

Beste Hugo, ik kies er als routemaker soms bewust voor om wat meer over lange, brede onverharde zandwegen te lopen. Juist omdat het prettig is en niet altijd fijn om over smalle kronkelpaadjes te lopen. Kennelijke een kwestie van smaak dus..

Rondwandeling Eefse Enk

Hugo Pos, 27-02-2016

Deze wandeling is goed te doen. Jammer dat we de meeste kilometers maakten over lange, rechte, brede zandwegen. Er zijn onderweg best wel een aantal mogelijkheden om kleine ommetjes te maken door bosgebiedjes en moerasgedeeltes waardoor de wandeling nog interessanter kan worden. Maar we hebben wel een fijne wandeling gemaakt samen met ons hondje.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant De Zevenprong

Dortherdijk 6

7215 LC Joppe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info