Trage Tocht Epe-Tongeren

Dorperveld, Majuba en Landgoed Tongeren

Trage Tocht Epe-Tongeren
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Epe

 • Startadres:

  VVV Epe
  Pastoor Somstraat 6
  8162 AK Epe

 • Coördinaten:

  52°20’59” N   5°59’1” E

We maken een mooie, afwisselende wandeling tussen Epe en de buurschap Tongeren. Op het eerste deel over lange, rechte paden tussen de velden. Dan door het bosgebied Majuba, door een voormalige eigenaar zo genoemd naar een Zuid-Afrikaanse berg. Vroeger was het hier één groot heidegebied, sinds 1935 weer bebost. In het bos van het landgoed Tongeren van de familie Rauwenhoff komen we langs een bosven, grafheuvels uit de bronstijd en een middeleeuwse leemkuil. Nu een parkachtig deel in het bos. Verderop kent het landgoed als kleinschalig cultuurlandschap een fraaie afwisseling van statige huizen, boerderijen, open velden, beukenbos, rhododendronstruiken, kronkelpaadjes en vijvers. De route vervolgt over de Koeweg door het Tongerense Veen, een voormalig moerasgebied, met weidse uitzichten over het halfopen landschap. Onderweg komen we sprengbeken tegen met fraaie namen als Vlasbeek, Tongerense Beek, Paalbeek en Dorpse Beek. Na de monumentale boerderij Anna's Hoeve wandelen we over een dubbele beukenlaan en langs de rand van het Veen naar de Tongerense Beek. Hier hebben we zicht op het bijzondere Wisselse Veen. Tussen de weilanden en akkers op de Wisselse Enk lopen we terug naar de rand van Epe.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op R. van der Velde

Rob Wolfs, 22-10-2020

Beste R. van der Velde, bedankt voor je reactie. Ik heb de tekst aangepast.

Fantastische mooie wandeling

R. van der Velde, 17-10-2020

Vandaag deze vernieuwde route gelopen. Wat een mooie afwisselende wandeling, zeker een aanrader. Opmerking Bij punt 6 'Na huisnummer 2 ga je niet linksaf, maar de veldweg vervolgen.'

TT Epe-Tongeren

Rob Wolfs, 15-10-2020

De TT Eperbeken is geheel aangepast en nu omgenoemd naar Epe-Tongeren. Deze wandeling gaat nu langer door de bossen van Majuba en langer over landgoed Tongeren. Aan het eind over de Wisselse enk. Tekst en kaarten zijn nieuw.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekrestaurant De Veldkamp

Veldkampweg 2

8162 PV Epe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info