Trage Tocht Eperbeken

Dorperveld, Tongerense Veen en Wissel

Trage Tocht Eperbeken
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Epe

 • Startadres:

  VVV Epe
  Pastoor Somstraat 6
  8162 AK Epe

 • Coördinaten:

  52°20’59” N   5°59’1” E

Alleen al de namen van de verschillende beken die u onderweg tegenkomt roepen een wereld van verbeelding op. De Dorpse Beek, de Vlasbeek, de Paalbeek en de Tongerense Beek hebben elk zo hun eigen charme. Het uitgebreide en ingewikkelde bekenstelsel wordt ook wel aangeduid als de Eperbeken. Maar tezamen laten de beken in ieder geval goed zien dat er heel wat water vanaf de Veluwerand richting Epe stroomt. De meeste mensen verwachten dat niet, want de Veluwe is toch droog. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar het regenwater zakt hier eerst in de bodem en sijpelt na jaren aan de randen van de stuwwal weer naar buiten. Landgoed Tongeren kent een fraaie afwisseling van weilanden, bos, rododendronstruiken, kronkelpaadjes en vijvers. De route gaat over de Koeweg door het Tongerense Veen met weidse uitzichten over het boerenlandschap. Langs de Tongerense Beek, in en rond de buurschap Wissel zijn veel herinneringen aan molens en wasserijen te vinden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Verrassend landschap

G. Engelhard, 28-10-2019

Wat een prachtige wandeling met al die doorkijkjes en beken. Groen, herfstkleuren, het kon niet op. Deze bijzonderheden van de Veluwe waren nieuw voor ons. En dan het schitterende weer erbij! We maakten deze wandeling op donderdag 24 oktober. De eerste aanduiding van horeca 'de Middenstip' ( om linksaf te gaan op de Quickbornlaan) hebben wij niet kunnen vinden. Er was wel een verlaten horeca pand op die hoek maar dat had geen functie en een andere naam. Wij hadden in een opzicht wel echt pech. De bladblazers waar heel veel mensen druk mee waren, waren te horen, vrijwel non stop tot in de verre omgeving en steeds weer vanuit een andere hoek.

Trage Tocht Eperbeken

Rob Wolfs, 18-10-2018

Deze route is gecontroleerd en bijgewerkt, met dank aan Fred den Hertog. Tekst en kaarten zijn nu actueel.

Reactie op Erik de Voort

Rob Wolfs, 29-08-2016

Je hebt kennelijk met een verouderde routebeschrijving gelopen. In de aangepaste versie staan onder 2 en onder 4 tijdelijke aanpassingen in de route, die inmiddels nauwelijks meer tijdelijk te noemen zijn. Smaken verschillen natuurlijk, maar deze route is ontwikkeld rond het thema 'beken' op de rand van de Veluwe en heeft dus weinig met bos te maken.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel-restaurant De Witte Berken

Oostravenweg 8

8162 PJ Epe

Pannenkoekrestaurant De Veldkamp

Veldkampweg 2

8162 PV Epe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info