Trage Tocht Heerlen (stadse tochten)

Geleenbeek, Imstenraderbos en Caumerbeek

Trage Tocht Heerlen (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Heerlen

 • Startadres:

  station Heerlen
  Stationsplein 1
  6411 NE Heerlen

 • Coördinaten:

  50°53’25” N   5°58’32” E

We maken een prachtige wandeling in Zuid-Limburg door de groene gangen van het grootstedelijke Heerlen. Voornamelijk langs de beekdalen van Geleenbeek en Caumerbeek, met een uitstapje naar het landelijk gebied rond Benzenrade, waar de hoogteverschillen het landschap nog mooier maken dan het al is. Verrassend zo snel als we de stad verlaten en gaan genieten van landgoed en kasteel Ter Worm. Over de oprijlaan langs een fraaie hoogstamfruitboomgaard en na een kijkje op het plein van het kasteel verder door de stijlvolle rococotuin, die in 2003 nauwkeurig is gereconstrueerd. Hier pikken we de Geleenbeek op, die we voorlopig blijven volgen. De beek heeft de laatste jaren op veel plaatsen z'n meanderende loop teruggekregen. Eikendermolen en Weltermolen met molenvijver zijn cultuurhistorische monumenten. Dan komen we écht buiten de stad: Benzenrade is een gehucht met fraaie kapel. Langs de Benzenraderhof, een oude boerderij gebouwd op fundamenten van een Romeinse villa, klimmen we omhoog naar het Imstenraderbos. Een oud hellingbos met mooie doorkijkjes aan de randen op de open velden en de stad in de verte. Aan de overkant van de snelweg lopen we even over de rand van een steile helling, restant van een geologische breuk. Terug de stad in volgen we steeds het dal van de kronkelende Caumerbeek, de laatste jaren al even liefdevol opnieuw ingericht. We passeren de Oliemolen en lopen het centrum in met horecapleinen en winkelstraten. Terug naar het station ziet Heerlen er hip uit!

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage tocht Heerlen

Henk Sonnemans, 08-07-2019

De eerste helft van deze tocht vond ik oninteressant vooral het lange stuk langs de Geleenbeek. Vanaf Benzenrade wordt het mooi. Een volgende keer loop ik deze route van het station tot Benzenrade en loop ik door naar het ziekenhuis en ga ik vandaar met een bus terug.

TT Heerlen

Rob Wolfs, 05-07-2019

Bedankt voor je reactie. Fijn dat je genoten hebt. Je opmerking over het lawaai van de snelweg wil ik wel graag nuanceren: dat is misschien ca. 1 km op de totale route van 15 km. En bij een stadse tocht, die geen gewone trage tocht is, willen we vooral laten zien dat je ook in een stedelijke omgeving 'groen' kunt wandelen. Drukte of lawaai zijn daarbij niet altijd te vermijden.

Wandelroute trage tocht heerlen

Bep Vos-Stoop, 05-07-2019

Dinsdag 2 juli deze route gelopen. Pittige wandelding met een diversiteit aan landschappen, erg mooi. Echter: Veel geluidshinder door het drukke verkeer van de snelweg die soms erg parallel langs de route loopt. In het begin als je langs de Geleenbeek loopt is het oppassen geblazen want je loopt strak langs berenklauw en veel smalle paadjes zijn nu al overwoekerd door onkruid zoals veel brandnetels en stekels. Lange broek aan is raadzaam. Toch erg genoten van deze tocht, vooral kasteel Terworm, de omgeving rond Benzenrade en de parken van Heerlen tot aan het station.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info