Trage Tocht Nijeberkoop

Linde, Tjonger en Bekhofschans

Trage Tocht Nijeberkoop
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Nijeberkoop

 • Startadres:

  restaurant Boszicht
  Bovenweg 26
  8422 DH Nijeberkoop

 • Coördinaten:

  52°57’25” N   6°11’11” E

Deze wandeling in Zuidoost Friesland tussen de beekdalen van Linde en Tjonger biedt een mooie afwisseling van kleinschalig boerenland en robuuste natuurgebieden. Je loopt al snel de wijde wereld in. Langs de Linde komt de route bij de Bekhofschans, relict van de Friese Waterlinie. Rond de Bekhofschans werd rond 1672 forse tegenstand geboden aan de troepen van Bommen Berend, de bisschop van Münster die dacht Friesland wel even in te kunnen nemen. In 2007 zijn de contouren van de schans weer zichtbaar gemaakt. Langs de rand van het Stuttebosch wandel je naar het gehucht Deddingabuurt. Volgt een prachtig stuk over de Delleboersterheide, open heideterrein met veenputten omringd door bos. De Hoorn geeft een beeld van de rivierduintjes zoals die vroeger langs de Tjonger lagen. Schotse Hooglanders, Exmoorpony's en Drentse heideschapen zorgen er voor dat het gebied open blijft. Je komt langs de Catspoele, één van de soortenrijkste libellenvennen van Nederland. En het kan niet op, want het Diakonieven ligt al te wachten. De naam herinnert aan de tijd waarin de diaconie van Nijeberkoop voor de armen zorgde en hier turf voor hen won. De huidige plassen zijn restanten van die vervening in een grote pingoruïne. Over een fraaie klinkerweg van landgoed Boschhoeve loop je terug naar Boszicht in Nijeberkoop.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Voorstel kleine aanpassing

Henk van den Brink, 15-05-2020

Prachtige wandeling, uitstekend beschreven. Vandaag, 14 mei 2020, gelopen. Op het laatste stuk ontdekten we een kleine variant die nog iets toevoegt. Op de klinkerlaan terug naar de Boschhoeve kun je ruim halverwege linksaf een bospaadje in naar het oude kerkhof van Nijeberkoop, op een heuvel met een klokkenstoel. Sfeervol plekje. Vandaar voert een grindweg linea recta terug naar de parkeerplaats.

TT Nijeberkoop

Rob Wolfs, 09-01-2020

De beschrijving van deze wandeling is geactualiseerd. Met dank aan Marco Kapitein.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen langs linies

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen langs linies

Horeca

Restaurant Boszicht

Bovenweg 26

8422 DH Nijeberkoop

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info