Trage Tocht Zwolle (stadse tochten)

Zwarte Water, Westerveldse bos en Agnietenberg

Trage Tocht Zwolle (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Zwolle (Ov)

 • Startadres:

  station Zwolle
  Stationsplein 16
  8011 CW Zwolle

 • Coördinaten:

  52°30’19” N   6°5’30” E

We maken een prachtige, maar vooral afwisselende wandeling in een grote boog om de groene stadsranden van Zwolle. Vrijwel steeds langs of in de buurt van water. Te beginnen met een flink stuk langs het Zwarte Water, eerst over een onverhard dijkje en later over het fietspad op de dijk met steeds mooie uitzichten over de uiterwaarden. Door het Westerveldse bos lopen we omhoog naar het mooiste panorama over het Zwarte Water en de Noorderkolk. Het bos is nog niet zo oud, werd pas sinds 1989 aangeplant bovenop dé vuilnisberg van Zwolle. Langs bosranden vervolgen we onze route naar de recreatieplas Wijde Aa, ontstaan als zandafgraving voor de aanpalende Zwolse nieuwbouwwijk Aalanden. Over de fascinerende Dodenweg wandelen we naar het buurtschap Langenholte, een boerenidylle. Even denken we dat we in een Drents brinkdorp beland zijn. In een halfopen landschap trekken we verder naar de Vechtdijk. Hoewel we de Vecht zelf niet krijgen te zien, ook hier fraai uitzicht over de uiterwaarden en op de Agnietenplas. De Agnietenberg en Bergklooster zijn volgende hoogtepunten op de route: mooie kronkelpaadjes door het bos en een imposante begraafplaats. Maar vooral bekend door de geschiedenis van het klooster met de volgelingen van Geert Grote en door de boeken van Thomas à Kempis. Na groene corridors door Kranenburg en Vegtlusterbos en het passeren van de onvermijdelijke stedelijke verkeersinfrastructuur wandelen we op het laatste deel van de route door de stad langs de Nieuwe Vecht en de lommerrijke stadsgracht met zicht op de Sassenpoort terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Zwolle

Rob Wolfs, 14-04-2020

Deze wandeling is vandaag bijgewerkt, met dank aan Max Schurink.

Afwisselend en wat een rust

Lineke, 25-05-2019

De auto geparkeerd in Katwolderplein Parkeergarage en hup op pad. Deze verrassende tocht kent heel veel, rustige natuurgebieden, heerlijk om door te wandelen. Het laatste stuk hebben we iets aangepast; we hoefden immers niet naar het station. Daarom de binnenstad doorkruist, maar dat was gezien de drukte en alle standaardwinkels niet bepaald een aanrader. Misschien wel als je langs de buitenrand loopt. Hoe dan ook: genoten van deze mooie tocht.

Afwisselende stadse tocht

Kor, 18-03-2019

Prachtige afwisselende wandeling. Te beginnen bij station Zwolle die via de binnenstad en een park prachtig langs het Zwarte Water gaat. Veel groen maar ook enorme rust. De hectiek van de stad laat je achter je en je loopt leuk over een dijk, Mooie vergezichten, verrassend paadje in de buurt bij Langeholte en het onverharde gedeelte op de Agnietenberg is ook erg leuk. Daarna weer wat meer de drukte van de stad maar leuke paadjes die de meeste drukte vermijdt. Nog een aanvulling wat betreft de routebeschrijving: het busstation is verplaatst naar de zuidzijde van station Zwolle. Aan de westzijde wordt een ondergrondse fietsstalling gemaakt waar eerste de stadsbussen reden, dus hier zou de komende tijd wel het één en ander veranderen. In ieder geval is het oude busstation al afgezet.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie De Hofvlietvilla

Pannekoekendijk 6

8011 BJ Zwolle

De Agnietenberg

Haersterveerweg 23

8034 PJ Zwolle

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info