Wieringen-Oost

Wieringen-oost

Wieringen-Oost
 • Bron:

  WegWijs43

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Hippolytushoef

 • Startadres:

  Kerkplein, Hippolytushoef
  Kerkplein
  1777 CD Hippolytushoef

 • Coördinaten:

  52°54’27” N   4°57’44” E

Deze route brengt je terug in de tijd. Zo is Stroe, ten noordoosten van Hippolytushoef, een van de oudste dorpen van Wieringen. Het dorp ligt zo hoog, dat het aanleggen van een dijk jarenlang niet nodig was. Pas in 1992 is een zeedijk om het dorp getrokken. Het 9de-eeuwse kerkje – gewijd aan Willibrord – is inmiddels verdwenen, maar het kerkhof is gebleven. Een prachtige plek met oude graven omgeven door hoge bomen.

Over de dijk en langs het wad loop je naar het vissersdorp Den Oever. De enige plaats van ons land die, dankzij de Afsluitdijk, zowel aan zout als aan zoet water ligt! Elke zaterdag is hier een verse vismarkt. Trakteer jezelf eens op een vers visje of gebruik de lunch in een van de visrestaurants van het dorp.

Aan de zuidkant van het eiland keert de rust terug. Dijkjes beschermden hier vroeger de lager gelegen delen van Wieringen. Men bouwde ze van gedroogd wier dat volop voor handen was. Bij de Burgerweg kom je langs de reconstructie van een wierdijk, die de verschillende stadia in de geschiedenis van de dijk toont. Een beeldend stukje geschiedenis van een voormalig eiland.

Reacties op wandelingen

Twee gezichten

Silvia Arntz, 29-04-2020

Vakantie! Ondanks het wat minder zonnige weer, vonden we het weer tijd voor een wandeling. Dit keer bleven we redelijk in de buurt. We togen naar Wieringen. Niet echt een omgeving die mij vooraf aantrok, maar na een tip, toch besloten die kant op te gaan. We kozen nu eens geen Groene wissel. De auto werd op het Kerkplein in Hippolytushoef achtergelaten. Het begin is altijd even zoeken op de GPS. Al snel wandelden we op verlaten boerenweggetjes. De dijk langs de Waddenzee is nooit ver weg. Weidse uitzichten met af en toe een terpdorp in de verte. Rond het middaguur was regen voorspeld. Gelukkig zit buienradar er af en toe naast. Na een kilometer of 5 lopen we de dijk op. Aan de horizon zien we Texel liggen. Een blik achterom laat de contouren van Den Helder in de verte zien. Zo lopen we een paar kilometer, links het water van de Waddenzee, rechts open polder met dichtbij wat schapen. Langzaam zien we Den Oever opdoemen. Hoog tijd om onze meegebrachte lunch te nuttigen. Dit doen we op een bankje met zicht op een enorme zwerm zeevogels, roze grutto's. Zo horen we van een stel dat ons passeert. In Den Oever zijn vissers bezig hun boten schoon te boenen. Netten hangen te drogen. Het geeft een heel bijzonder sfeertje. Echt druk is het nergens. We duiken de A7 onderdoor om aan de andere kant een kijkje te nemen. Hier is het vooral muggen happen. Gelukkig mogen we snel weer terug. We zitten inmiddels op kilometer 11. De GPS geeft aan dat we pas over 6 kilometer rechtsaf moeten. Dat klinkt minder. We lopen namelijk op een grasdijk met nat, hoog gras. Dit 6 kilometer is niet heel geslaagd. Na 3 kilometer houden we het voor gezien. Een asfaltweg langs mooie boerderijen vinden wij een goed alternatief. Dat houdt in dat we een kilometer eerder dan de route wil, weer terug zijn in Hippolytushoef. Hier lopen we nog even door het verrassend sfeervolle dorp. Na 17 kilometer is het rondje gemaakt. Geen druppel regen gehad. Weer een fijne wandeling, waarvan vooral het eerste deel een absolute aanrader is.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info