Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 13

Door pioniersbos naar pioniersstad: Gaasperplas - IJburg

Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 13
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Amsterdam

 • Startadres:

  metrostation Gaasperplas
  Loosdrechtdreef 3
  1108 AX Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°18’40” N   4°59’11” E

Deze een na laatste wandeling is een groene wandeling langs de oostelijke rand van Amsterdam. Een gebied met een hoop wegen en snelwegen, maar daartussen liggen een paar prachtige natuurgebieden verstopt. Vanaf tramhalte Gaasperplas loopt u eerst over het voormalige Floriadeterrein en daarna door de Bijlmerweide. Via de Veeneikbrug gaat u de Gaasp over en de gemeente Diemen in. In deze kleine gemeente, die zich staande heeft weten te houden tegen de annexatiedrift van Amsterdam, lopen we door het jonge Diemerbos en de Diemer Vijfhoek. Het is wonderbaarlijk dat deze gebieden zo vlak bij de A2 en de elektriciteitscentrale liggen. Vooral in de Diemer Vijfhoek waan je je ergens ver weg in de moerassen uit de oertijd. Maar voordat de 'stadswildernis' u teveel overweldigt, komt u via het Diemerpark weer veilig in het Amsterdamse IJburg.Deze wandeling is de dertiende etappe van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam. Het halve Pieterpad als een spaghettisliert binnen de gemeente Amsterdam gepropt, met af en toe een uitstapje daarbuiten. Een route voor wie de stad wil verkennen of voor wie dichter bij huis toch het Lange-Afstands-Gevoel wil beleven als hij niet op weg is naar de Pietersberg of Santiago. Medio september 2015 verschijnt het grootste gedeelte van deze wandeling in de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' van Alex Buis (uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).

Reacties op wandelingen

Avontuur en verrassingen

Mark van der Kroft, 28-02-2018

Een totaal onverwacht pareltje aan de rand van Amsterdam. Prachtige stukken natuur tussen water- en snelwegen door, maar die storen geen moment. Hoogtepunt is ongetwijfeld de Diemer vijfhoek met mooie vergezichten naar Pampus en het Muiderslot aan de rand van het Ijsselmeer.

Routecontrole

Alex Buis, 06-10-2017

De werkzaamheden aan de snelweg zijn inmiddels voorbij (blauwe tekst in gids op bladzijde 169). Een brug is niet meer blauw en een wegwijzer is verdwenen De tekst op wandelzoekpagina is aangepast.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info