Dwingelderveld

Tweedaagse wandeling van Hoogeveen naar Beilen

DwingelderveldDwingelderveld
31 KM
Start:

station Hoogeveen

Details

Reacties

Geef reactie

vernieuwde route

Stefan, 06-10-2002

De wandelroute is vernieuwd. Het boekje heeft niet alleen een nieuwe voorkant, maar ook de route van de eerste dag is flink omgelegd. Dit is gebeurd in overleg met Natuurmonumenten om zo een stuk van de rustige kant bij de Benderse heide te ontzien. Hierdoor mist de wandelaar een mooi, maar vaak nat stuk en krijgt daar 2 km asfalt en een mooi zicht op de Dwingeloosche Heide vanaf de zuidwest kant voor in de plaats. De tweede dag is bij beide routes gelijk.

Route van juni 1999
De oude route is nog prima te lopen. Zodra je de Kraloërheide opkomt moet je dan niet rechtsaf, maar linksaf. Hier is de markering grotendeels verwijderd, maar met het kaartje kom je er wel uit. Dus als je het oude boekje hebt kun je kiezen ervoor deze route of de nieuwe markering te volgen.

Route van juni 2002
De nieuwe route komt langs het Theehuys in de Anserdennen, dat Jeroentje reeds genoemd heeft.

Met topografische kaart 17 West (1 : 50.000) is deze tweedaagse wandeling prima te lopen als twee ééndaagse rondwandelingen. Wij hebben de eerste dag het noordelijke stuk tot het Ter Horsterzand gelopen en zijn via een andere weg teruggelopen. De tweede dag hebben we het zuidelijk stuk gelopen en zijn daarbij rond Dwingeloose en Kraloërheide gelopen. We vonden de kanten van de hei met losstaande bomen en de bosrand mooier dan de vlakke stukken midden op de heide.

Deze route is in de herfst zeer de moeite waard. Het is er dan rustig en je komt zeer veel fraaie paddestoelen tegen.

Dwingelerveld tweedaagse NS wandeltocht

Jeroentje, 19-10-2001


Vandaag 17 oktober 2001 heb ik genietend van een wel heel zwak zonnetje deze heerlijke tocht gelopen. De voorspeling was 22 graden maar boven de 18 is het niet geweest, desondanks was het heerlijk wandelweer. Het is een prachtige route met heel veel zandpaden en heel weinig asfalt. En waar asfalt ligt kun je goed in de bermen lopen.

Met deze tocht heb je weer diverse mogelijkheden. Te beginnen bij het startpunt wat in Pesse ligt 5 km verwijderd van NS station Hoogeveen. Dat kun je per bus, treintaxi of ook lopend doen. Dan het rondje naar Ruinen van ongeveer 6 kilometer, je kunt het doen en je kunt het laten. Mogelijkheid 3 is de meest complex via Theehuis Ansenerveld met drie kilometer meer of een geheel andere route na het theehuis, dan blijven de kilometers gelijk.
Als je naar Pesse gaat lopen het volgende. Om daar te komen loop je vanuit station Hoogeveen direct links af door een groenstrook langs het spoor. Waneer je op de asfaltweg komt gelijk links, kruispunt over en dan maar rechtuit richting Pesse. Op het kaartje zie je helemaal onderaan de A28, daar rechts van staat Spaarbankbosch hier kun je nu het eerste stuk doorheen. Daarna gewoon het fietspad volgen.
Bij binnenkomst op het Dwingeloosche heide is het eerste stuk wel heel erg modderig. Nu is het in onze natte jaargetijden hier dus niet te lopen door het vele water, schoenen uit en handdoekje mee om je voeten af te drogen. Of laarzen mee nemen voor de slechte stukken. Het dijkje beschreven in het boekje ligt er, maar het is wel hopen dat het langer gemaakt wordt. Na rechts een grasweg te zijn opgegaan krijg je op het eind van dit pad rechts een erf inrit, op het eind staat een hek. Je kunt rechts langs het hek lopend de schaapskooi bereiken. Na de kooi de oprijlaan aflopen en je komt bij paddestoel nummer 23153. Hier zou je het boekje kunnen blijven volgen. Of je gaat rechtsom richting de Benderse Berg. Andere mogelijkheid is de lekkerste naar theehuis Anserdennen. Hiervoor kun je een stukje van de witte Route (6 km aanduiding) heen en weer lopen ongeveer 3 km. Een mogelijkheid na het theehuis is een totaal ander weg te kiezen. Hierbij loop je bovenlangs het heideveld via de Davidshoeve en sluit je weer aan bij 21367 . Het is niet de makkelijkste route zonder omschrijving maar met het NS kaartje en een kompas moet je er komen. Wat is nu het voordeel hiervan. Nu het Theehuis heeft iets wat heet `Smikkel`, neem daar een pot thee en karnemelk bij en je bent eigenlijk al thuis. Hiermee score je zoveel energie dat je op vleugels naar Beilen loopt. Het theehuis bereikt je rond lunchtijd op ongeveer 13 kilometer van het Station

Wat altijd leuk en interessant is, is een bezoekje aan het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en de eventuele automatenkoffie voor de liefhebbers. Ik ben rechts gegaan naar de Benderse Berg en bij paddestoel 23168 ben ik rechtdoor gegaan. Om aan het eind op de kruising van zandwegen links aan te houden, op tweederde van dit pad krijg je rechts een klaphek. Hiermee loop je door het Smidsveen. Meer informatie kun je vinden bij Natuurmonumenten Hier staat informatie over het gebied waar je door loopt en ook het telefoonnummer van het theehuis. Het heeft de aanbeveling even te bellen of ze open zijn en plaats hebben. Het is er niet al te groot en als het mooi weer is zit het gauw vol, in de zomermaanden zit je heerlijk op houtsnippers in het bos.

Tijdens mij wandeling over de hei kwam ik de beide schaapskuddes tegen, de eerst zag ik als een witte vlek over de heide struinen voordat ik de schapen echt zag. De tweede hoorde ik een hoog tinkelend geluidje dat mij tegemoet kwam. De route is goed aangegeven in het veld dus zijn er geen probleempjes te verwachten, pas er wel op, het wordt een gedeelte aangegeven met het streekpad Drenthepad, die aanduiding is geel groen.
Na het verlaten van het Drentepad heb ik bij 21284 gekozen om links te gaan en het geasfalteerde fietspad rechts te laten liggen. Volgens mij het tweede zandpad rechts en je komt vanzelf weer op de route. Nu gaat het geheel over de snelweg en je verwacht ten minste dat deed ik, asfalt... niet is minder waar het blijft voorlopig zand. Alleen staat er in de tekst als het zandpad het fietspad verlaat volg dan het fietspad, niet doen gewoon het zandpad volgen. Uiteindelijk kom je weer bij zo`n wiebelhek en vlak daarna bij een houten slagboom. Hier rechts het zandpad volgen naast het fietspad en je zit weer op de route. Uiteindelijk loop je Beilen binnen maar dat gaat zo geleidelijk dat het niet storend is. Pas er nog even voor op bij het houten bruggetje is de afstap wel idioot groot. Als je nu goed de tekst hebt gevolgd ben je zo op het station.

Mijn advies kom je met de auto zet deze dan in Beilen neer, in Hoogeveen lag wel heel veel gebroken autoglas op de P&R.

Met deze wandeling kun je dus weer verschillende afstanden afleggen de kortste met de bus naar Pesse en geen rondje naar Ruinen is ongeveer 26 kilometer. De langste met het extra stuk Hoogeveen – Pesse is 37 kilometer. Wil je nog korter dan kun je een treintaxi nemen naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en blijft er ongeveer 18 kilometer over. Het stuk vanaf het theehuis links boven om is de omgekeerde route van Natuurmonumenten. De natte seizoenen is het niet echt een fijne wandeling vanwege de vele modderpoelen. Tijdens de bloei van de hei is het hier schitterend, heeft het gevroren en ligt er een pak sneeuw haast je dan. Horeca is er heel weinig onderweg, en na de Benders berg helemaal niet meer.

Geef reactie

Wandelen met je smartphone!

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info