Een afwisselend hoevenlandschap

Rondwandeling Nijkerk

Een afwisselend hoevenlandschap
 • Bron:

  ANWB

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Nijkerk

 • Startadres:

  station Nijkerk
  Willem Alexanderplein 16
  3862 CE Nijkerk

 • Coördinaten:

  52°13’21” N   5°29’37” E

De omgeving ten oosten van Nijkerk is in de loop der tijd veranderd in een gevarieerd hoevelandschap. Het begon allemaal in de voorlaatste ijstijd, toen dikke ijslobben de bodem opstuwden en er wallen en dalen in het landschap achterbleven. Dankzij deze hoogteverschillen ontstond een wisselende bodemgesteldheid van droge en natte gebieden. De lager gelegen gebieden deden dienst als hooiland, op de hoger gelegen delen graasden de schapen. Op de dekzandruggen legden de boeren akkers aan, met eromheen %u2013 vanwege de beperkte ruimte %u2013 één of enkele hoeven. De houtwallen moesten de akkers beschermen tegen wild en verstuivingen.

Reacties op wandelingen

Tweede keer

Saskia Brandenburg, 20-08-2018

Ondanks dat we deze wandeling voor de tweede keer hebben gelopen blijft het een mooie wandeling door de mooie bezienswaardigheden die je onderweg ziet (twee kastelen, oude boerderijen en een schaapskooi) en de afwisseling in wandelgebied. De routebeschrijving is nog steeds kloppend, ondanks dat het een oude wandeling is uit het tijdschrift Toeractief.

Leuke wandeling

J.F. van Veldhoven, 14-04-2017

Vandaag deze route gelopen, beschrijving klopt nog steeds. Veel asfaltpaden maar wel door rustig gebied. Landgoed Oldenaller is erg leuk om over heen te lopen.

Een mooie afwisselende wandeling

Saskia Brandenburg, 22-05-2016

Vandaag hebben wij een wandeling dicht bij huis gelopen. De wandeling is zeer goed schreven, ondanks dat de wandeling een tijd geleden is uitgezet. Onderweg zijn genoeg bezienswaardigheden, zoals twee kastelen en diverse oude boerderijen. Tevens is er bij nummer 4 van de wandeling nog een leuk rustpunt te vinden voor een kleine versnapering (zie foto). Een wandeling die wij zeker nog een zeker zullen lopen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info