Grensmaas Stevensweert

Stevensweert

Grensmaas Stevensweert
 • Bron:

  WegWijs43

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Stevensweert

 • Startadres:

  Markt, Stevensweert
  Markt
  Stevensweert

 • Coördinaten:

  51°7’52” N   5°50’45” E

Let op: vanwege werkzaamheden aan de dijk langs de Maas is de dijk langs de Maas over een lengte van een paar kilometer niet toegankelijk. Wel is het mogelijk om het fietspad langs de Ruitersbaan te volgen, richting Roosteren. Hetzelfde geldt ook voor de route bij Roosteren (uit de zelfde gids).

Tussen Ohé en Stevensweert heeft de Maas al eeuwenlang twee rivierlopen. Op oude kaarten is goed te zien dat de dorpen altijd al op een eiland lagen. De oostelijke loop is verzand en mondt nu uit in de Molenplas. Bij hoogwater komt de rivier tot aan de kades en is de plas ineens twee keer zo groot. Maar door het jaar heen zijn de oevers van de plassen en de Maas een oase van groen. Bij het Eiland van Stevensweert verlaat je het asfalt en loop je vrijwel continu over graspaden en -dijkjes door jonge ooibossen. Vogels als zaagbekken en brilduikers scheren 's winters over de plas. Je deelt de natuur met kuddes konikpaarden en galloways. Voorbij de jachthaven van Laak leidt een smal paadje naar de hoge oever van de Maas. Met een ruime bocht volg je het struinpad langs de rivier stroomafwaarts, tot aan het pontje naar België. Je wandelt door de landerijen langs de mooie Annakapel en de indrukwekkende Hompesche Molen terug naar de vesting van Stevensweert.

Reacties op wandelingen

Dijkversterking langs de Maas bij Stevensweert

Sietske de Vet, 23-05-2018

Volgens de informatie op deze site nog niet: https://www.waterschaplimburg.nl/uwbuurt/artikel/overzicht/dijkversterking-12/ Volgens planning duren de werkzaamheden nog tot eind 2018.

Werkzaamheden?

Marjolein, 23-05-2018

Weet iemand of de werkzaamheden aan de dijk al afgerond zijn?

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info