Groene Wissel 621: Alblasserdam

Alblasserwaard, route 6

Groene Wissel Alblasserdam
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Alblasserdam

 • Startadres:

  bushalte Dam, Alblasserdam
  Dam
  Alblasserdam

 • Coördinaten:

  51°51’47” N   4°39’36” E

De Alblasserwaard ligt in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland en vormt het zuidelijk deel van het Groene Hart. Het is een uitgestrekt veenweidegebied met oneindige polders, grote en kleine rivieren, kanalen en afwateringsboezems. Karakteristiek zijn de vele (vaak onverharde) kaden en tiendwegen langs en tussendoor watergangen en sloten. De hoogtepunten van deze poldertocht zijn twee lange graskaden en een stukje grasland van bij elkaar vier kilometer. Daartussen kuiert u over een doorgaans rustig fietspad een flink stuk langs één van de Kinderdijkse afwateringsboezems. Een dieptepunt kent deze route ook: bijna anderhalve kilometer fietspad langs een drukke provinciale weg. Het laatste deel gaat over een meestal rustige binnendoorweg langs enkele fraaie boerderijen en door de bebouwing van Alblasserdam. Van half maart tot en met eind mei wordt één van die graskaden in bezit genomen door koppels broedende zwanen, u volgt dan een (verharde) omleiding langs Oud-Alblas. Alleen in Alblasserdam is er horeca.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Leuk rondje, prachtige

Eric Claasen, 08-09-2020

Leuke wandeling in een 'druk' stukje Nederland. Wat zijn die gras kaden de moeite waard zeg; goed gevonden. Wel weer typisch Nederlands dat die mooie plekjes eigenlijk allebei doodlopen waardoor je toch ook een stukje asfalt moet ondergaan. De boeren zetten de wandelpaden behoorlijk naar hun hand. Vele hangsloten waardoor semi-acrobatische toeren over slootjes nodig zijn. De beheerder zou het (met Europees geld gecreëerde) pad eens moeten schouwen en de buren aanspreken op hun gedrag (puin storten; hekken afsluiten, pad blokkeren met takken, schrikdraad spannen). Waarschijnlijk worden de boeren best gecompenseerd voor het gebruik van het leuke pad; mogen ze best iets voor terug doen.

Zwanen

Joke Wiers, 11-05-2020

Deze wandeling is de moeite waard om te lopen. Wij hadden rekening gehouden met de omleidingsroute vanwege zwanen op de kade. Helaas zaten er op het eerste kade ook al broedende zwanen. Daar was niet om heen te komen en dus moesten we terug. Geimproviseerd via knooppunten, maar daardoor wel minder afwisselend.

Verrassend leuke paadjes door gevarieerd polderlandschap

Caspar, 08-08-2018

Vaak kan zo'n wandeling door polderlandschap een beetje saai worden, maar dat is hier zeker niet aan de orde vanwege de leuke afwisseling van bijzondere paadjes, dijkjes, weggetjes. Zeker een aanrader! Gisteren, op een zonnige zomerdag deze wandeling gelopen. De routebeschrijving waarschuwt wel voor een wat minder stuk route, parallel aan drukke provinciale weg. Is inderdaad geen bal aan. Ik heb daar zodoende gekozen om, met hulp van wandel-knooppuntenkaart, een lusje extra te maken om dat lange stuk langs al dat verkeer deels te vermijden. Bij knooppunt 45 niet verder doorlopen langs de N-weg, maar daar naar links richting knooppunt 15, vervolgens recht-rechts-rechts (knooppunten 14, 54, 46) en daar route vervolgen. Zeker de moeite waard! Een verademing om weg van die verkeersdrukte te lopen, tussen 45 en 14 twee rechte stukjes polderweg, en van 14 tot 54 zelfs verrassend charmant stukje slingerweg parallel aan de rivier de Alblas. Vanaf knooppunt 54 weer rechts stukje terug langs de N-weg terug om vervolgens bij 46 de route weer te vervolgen, maar je kan bij punt 54 ook eerst nog even twee maal links voor een versnapering bij restaurant De Krom, prima plek. (Al met al was deze extra extra lus zo'n 3 a 4 km schat ik in. Ik had er de benen voor en vond het de inspanning meer dan waard.)

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Damzicht

Plantageweg 1

2951 GN Alblasserdam

Restaurant De Krom

Oosteinde 6

2969 AS Oud-Alblas

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info