Groene Wissel 21: Amsterdam Centraal

Tijdelijk geslotenWegens het vervangen van een aantal bruggen is deze route tot september 2021 tijdelijk afgesloten

Waterland, route 1

Groene Wissel Amsterdam Centraal
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Amsterdam

 • Startadres:

  station Amsterdam
  Stationsplein 15
  1012 AA Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°22’47” N   4°54’0” E

Na het gratis pontje over het IJ kunt u even heerlijk van de scheepvaart genieten. Daarna wandelt u door het W.H. Vliegenbos en over de Nieuwendammerdijk naar de Waterlandpolders van De Weeren. Het weidse polderlandschap onder de rook van de stad zal indruk op u maken. U komt daar door de authentieke Waterlanddorpjes Ransdorp en Zunderdorp. Langs het Noordhollandsch Kanaal, door het Noorderpark en het gezellige Amsterdam-Noord kuiert u naar het IJ-pontje dat u snel naar het Centraal Station vaart.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Gevarieerde wandeling

Frits Schipper, 20-03-2021

Deze eerste lentedag zat ik twee uur in de trein naar Amsterdam voor de Waterlandroute nummer 1. Leuk, om zo met het pontje het IJ over te steken en langs het IJ door Amsterdam Noord, door het W.H. Vliegenbos. Bij de ingang staat nog een originele metalen boog die vroeger deel uitmaakte van de Franse vishal. Door de smalle straatjes van Nieuwendam, waar bij veel huizen een trap naar beneden loopt, richting het water. Langzamerhand laat je de bebouwing achter je en kom je in het meer open polderlandschap. Na het volkstuinencomplex beginnen de problemen: de weg is afgesloten voor fietsers. Aangezien ik niet fiets maar wande loop ik toch gewoon door. Even later sta ik voor een hek, de weg is afgebroken. Samen met twee fietsers sta ik te kijken. Ik kan nog langs het hek lopen en vind een smal paadje waar ik met enige moeite toch weer op de weg naar Ransdorp kom. (De fietsers lukt het ook). Bij de volgende brug hetzelfde probleem, maar ook hier met wat klim- en klauterwerk kan ik verder lopen. (De fietsers ook). Dan kom ik bij de dorpsrand van Ransdorp, hier ook weer klimmen en klauteren. Dan sta ik voor een hek en kan ik niet verder. Teruglopen is geen optie, dus ik besluit om over de brugleuning te klimmen. Mij lukt het net, maar de beide fietsers niet, zij moeten helemaal terugfietsen. In het weekend is dit 'stuntwerk' wel te doen maar als er gewerkt wordt doordeweeks krijg je die kans niet. Dus misschien deze wandeling even uit de vaart nemen of een alternatieve route? Verrassen leuke dorpjes op de route verder: Ransdorp, Zunderdorp, 't Nopend. Het vlonderpad ligt er nog wel, maar aan beide kanten stat een hek en ook aan beide kanten is zo'n twee meter vlonder weggehaald. Dus over het graspad verder door het poldergebied langs het water en zo al wandelende langs het Noordhollandschkanaal en de krijtmolen d'Admiraal weer richting pontje en station. Een gevarieerde wandeling al met al.

Reactie op Roelof La lau

Bart van der Schagt, 03-06-2018

De gps (gpx) track bestaat uit twee delen: de gehele route en het vlonderpadalternatief. Je moet dus (eerst) de gehele route selecteren. Lukt je dat niet, dan kan de beheerder van WandelZapp je misschien verder helpen.

Mooi!

Mark van der Kroft, 23-03-2017

Veel afwisseling, Amsterdam-Noord heeft werkelijk schilderachtig mooie plekken, pittoreske dorpjes en als hoogtepunt een 'net niet natte voeten vlonderpad'. Het was genieten!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Groene Wissels Noord-Holland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Groene Wissels Noord-Holland

Horeca

Café 't Sluisje

Nieuwendammerdijk 297

1025 LM Amsterdam

Café Modern

Meidoornweg 2

1031 GG Amsterdam

Hotel-café De Zwaan

Dorpsweg Ransdorp 70

1028 BR Ransdorp

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info