Groene Wissel 496: Assen 2

Asserbos, Drents Museum en Bartje

Groene Wissel Assen 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Assen

 • Startadres:

  station Assen
  Stationsplein 2
  9401 LB Assen

 • Coördinaten:

  52°59’31” N   6°34’13” E

Voordat u aan de leuke tocht door het centrum begint maakt u eerst een flinke boswandeling door het Asserbos. Daarin bezoekt u de Heemtuin, de Oude- en de Nieuwe Vijver en Kinderboerderij De Hofstede (met een theeschenkerij). Langs de Drentse Hoofdvaart wandelt u het gezellige centrum in en maakt een wandeling over de horecarijke Markt, langs het Koopmansplein, langs het beeld van Bartje en over de Brink (met daar het Drents Museum). Door het romantische Gouverneurspark en door een rustige wijk kuiert u weer naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Verrassend Assen

Gerrit-Jan, 09-06-2019

Wij hadden een bezoek aan het Drents museum gepland voor vandaag en gezien de weersvooruitzichten kon een rondje wandelen niet uitblijven. Dat is een van de voordelen van de Groene stads wissels, je krijgt een alleraardigste indruk van een stad. Zo ook van Assen, we pakten de wandeling bij het museum op met hulp van Viewranger en hebben heerlijk gewandeld. Met name de huizen langs de Drentse Hoofdvaart zien er mooi uit en goed onderhouden. Wij konden een aanwijzing niet vinden in punt 2: het houten straatnaambord Heklaan. Of het is weg of we hebben eroverheen gekeken. Eigenlijk is al voldoende als je schrijft: Steek het asfaltwegje iets naar links over en loop het schuine pad het bos in langs de keien enzovoort. Voor de rest was het weer een wandeling op zijn Barts. Omschrijving is duidelijk en niet voor meerdere uitleg vatbaar. Het was een mooie dag : eerst het Drents museum en daarna een GW met horeca. Dank Bart !

Zeer afwisselende route

Henk, 04-09-2017

Het begin van het Asserbos is een wat ruig bos, met verschillende doorkijkjes. Aan de ene kant het idee van een stroomdallandschap en aan de andere kant de oases van de intieme plekjes in de heemtuin. Bankjes aan de vijvers om even te lunchen of van de stilte te genieten en dat nog zo dicht bij Assen centrum. Het dierenparkje en theeschenkerij ademt een gezellige drukte en levendigheid. Ook in de vijverpartijen daaromheen is volop leven van eenden en ganzen. Wat opvalt langs de vaart en in het centrum, dat hier nogal welvarende mensen hun stempel op hebben gelegd. De huizen zijn uitstekend onderhouden en zien er verzorgd uit. De Gouverneurstuin en het Cramerpark met zijn verschillende hoogtes geven de route iets extra's, evenals Het Drents Museum. Een bezoek daaraan is een welkome aanvulling op deze wandeling. Op dit moment (september 2017) wordt hier een geweldig mooie tentoonstelling over 'The Great Liao' - een nomadendynastie uit Mongolie gehouden. De kleur van de vloerbedekking en de wandbekleding van het berglandschap loopt naadloos in elkaar over, zodat je het gevoel krijgt dat je je in dit landschap bevindt. De uitbreiding van het museum is geheel ondergronds en is een aanwinst. Al met al een afwisselende route.

Assen: boven verwachting

René van Doorn, 24-03-2016

De weersvooruitzichten voor onze wekelijkse wandeldag waren matig min. Daar kwam nog bij dat je met een loopse hond groot bos en losloopgebieden beter even kunt mijden. Zo kwamen we gisteren uit op een stadswissel; de keus viel op Assen. Redelijk onbekend terrein, dat eerlijk gezegd niet al te hoog op ons lijstje stond. Assen overtrof evenwel onze verwachtingen. De trein eenmaal uitgerold is het eerst even schrikken: zijn we een halte te vroeg uitgestapt? Nee, het oude stationsgebouw met zijn in het oog springende blauwe dak(rand) is niet meer: kortgeleden volledig gesloopt. Het hele stationsgebied is of gaat op de schop; het plan is om de stad een nieuwe 'warme entree' te geven. Voorlopig mogen de reizigers het in het nu erg kale stationsgebied met allerhande tijdelijke voorzieningen doen. Ook de in de beschrijving genoemde oversized ANWB-paddenstoel heeft een veilig heenkomen gezocht. De schrik te boven duiken we met onze beide honden al snel het Asserbos in, een aangenaam eeuwenoud stadsbos. Hoewel de (astronomische) lente al een paar dagen op dreef is, is het allemaal nog wel wat kaaltjes in dit grote gemengde bos met zijn lange rechte paden, die elkaar stervormig kruisen. In het parkachtige deel rond de waterpartijen van de Nieuwe Vijver heerst bij de talrijke watervogels al wel een echt lentegevoel en is het luidruchtig knokken om de aantrekkelijkste vrouwtjes. Na een flink stuk Asserbos komt de Drentse Hoofdvaart in beeld, de scheepvaartverbinding tussen Meppel en Assen. Langs de vaart, die een stuk verderop 'doodloopt' op de binnenstad, staan meerdere fraaie herenhuizen, veelal gebouwd eind negentiende, begin twintigste eeuw. Deze rijksmonumenten kennen een grote variatie qua architectuur. Een geliefde woonplek voor de Asser notabelen van destijds. De weg langs de vaart mist jammer genoeg de allure, die bij deze panden (waar de ramen 'wenkbrauwen' hebben) past. Aan het eind van de vaart sta je op de Markt en val je de binnenstad binnen De routemaker laat je hier stevig doorheen slingeren; opvallend zijn de vele oudere, veelal uit eerdergenoemde periode stammende panden en het ruime winkelaanbod. Hoogtepunt is de directe omgeving van de Brink met zijn prachtige gebouwen, waaronder dat van het Drents Museum, het vroegere gouvernementsgebouw. Dit museum timmert (ook nu) aan de weg met spraakmakende exposities. In de tuin aan de achterzijde van het museum kijkt Bartje stuurs - alsof de bruine bonen slecht zijn gevallen - weg van al dit moois. Het Gouverneurspark is een charmante oase in het binnenste van de stad. Grote onbekende blijft het aan het eind van de wandeling voorbij komende Landgoed Overcingel met zijn prachtige landhuis. Deze wat mysterieuze groene enclave is particulier bezit en alleen op verzoek te bezichtigen. Even later komt een eind aan deze duidelijk beschreven, verrassend aardige, afwisselende rondgang.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info