Groene Wissel 473: Breda 2

Kasteel, Parken en Binnenstad

Groene Wissel Breda 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Breda

 • Startadres:

  station Breda
  Stationsplein 16
  4811 BB Breda

 • Coördinaten:

  51°35’41” N   4°46’47” E

Breda is rijk aan (militaire) geschiedenis, onderweg herinneren een kasteel en voormalige oude kazernegebouwen daaraan, in een daarvan is een museum gevestigd. Al vlot wandelt u door het prachtige Valkenbergpark en langs het imposante Kasteel Breda. Langs de rand van de binnenstad, door een wat minder aantrekkelijke woonwijk en langs groene singels kuiert u naar en door twee stadsparken: het Van Sonsbeeckpark en het Wilhelminapark. Daarna komt de route langs een eeuwenoud klooster waar het hypermoderne Chassétheater en het Holland Casino aan vastgeplakt zitten. Na het deel door de oude binnenstad (met vele gezellige winkelstraten) en de horecarijke Grote Markt kunt u de Grote Kerk bezoeken met daarin het bijna grootste kerkorgel van Nederland en veel informatie over de daar begraven Nassau's. Door de Willem Merkx(stads)tuin, het serene Catharinabegijnhof en het Valkenbergpark wandelt u weer naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Wandeling Breda

Lia van der Meij, 28-06-2016

complimenten voor deze prachtige wandelbeschrijving. Heerlijke wandeling door parken en binnenstad. Heldere, duidelijke beschrijving.

Lente in Breda

Herma en Martin Schuurmans, 28-03-2016

26 maart 2016, een prachtige dag in Breda! De wandeling biedt fraaie parken, historische gebouwen en een sfeervolle en oergezellige binnenstad. Wat eruit springt is een bezoek aan het Breda's Museum met een prachtige tentoonstelling 'Dat is ook een portret'. We zijn op tijd bij de Merkxtuin, let op, om 17 uur gaat het hek dicht en we zijn ook op tijd bij het Begijnhof om daar het Miniaturen- en poppenhuismuseum(pje) te bezoeken. Er wordt gewerkt aan een, in Anton Pieckstijl, ingerichte kamer met prachtige miniatuurhuisjes, een nieuwe aanwinst voor het museum. Je kijkt er je ogen uit! Breda, meer dan een wandeling waard.

Breda: rijke historie en volle terrassen

René van Doorn, 01-10-2015

Als we halverwege de ochtend van start gaan is de lucht strakblauw en is het bepaald niet onplezierig fris wandelweer. Tussen de middag is de temperatuur zodanig opgelopen dat de terrassen in het oude centrum vollopen en gevochten wordt om de laatste tafeltjes in de zon. Breda liet zich gisteren van zijn beste kant zien toen wij met twee honden in alle rust deze stadswissel door de vroegere garnizoensstad met een rijke militaire historie soldaat maakten. De routemaker wijst terecht op de uitgebreide verbouwingswerkzaamheden aan/rond het station. En inderdaad, de treinreiziger wordt het momenteel niet makkelijk gemaakt: een stevige omtrekkende beweging is noodzakelijk om aan de start te verschijnen. De hoge fly-over wordt terecht ontraden voor honden; alleen doen als u hem/haar op de traproosters van die hinderlijke nagels wilt ontdoen. Maar eenmaal in het startgebied aanbeland kan het feest beginnen: al heel snel val je het 'koninklijke' Valkenbergpark, de voormalige tuin van het aanpalende Kasteel van Breda, binnen. Na een puntje binnenstad en het horecarijke stadshavengebied richting de groene singelparken, waar het met dit weer plezierig slenteren is. Via de imposante oud/nieuwbouw op en rond de herontwikkelde Chassé-kazerneterreinen val je het oude centrum weer binnen. Daar wacht een overvloed aan historische gebouwen, (hof)huizen, poortjes, oude straatjes, een stadsgezichtsbepalende Grote Kerk en een sfeervolle Grote (of liever: Smalle) Markt. Met als extra's de Merkx stadstuin en het charmante Begijnhof. Breda blijkt een sprankelende, gastvrije stad, die de wandelaar graag een kijkje op haar rijke verleden biedt en onderwijl de bezoeker bij herhaling tracht te verleiden tot een korte of langere tussenstop bij haar zeer talrijke horecavoorzieningen. Een verleiding die wij gisteren niet konden weerstaan. De prima beschrijving zorgt er wederom voor dat je ongestoord kunt genieten van deze korte maar zeer smakelijke rondgang!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info