Groene Wissel 342: Cadier en Keer

Grotten van het Savelsbos

Groene Wissel Cadier en Keer
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Cadier en Keer

 • Startadres:

  bushalte Vendelstraat, Cadier en Keer
  Rijksweg / N278
  Cadier en Keer

 • Coördinaten:

  50°49’34” N   5°46’7” E

Heeft u de NS-wandeling Savelsbos weleens gelopen, dan bent u er niet langs gekomen: de vele grotten in het noordelijk deel van dat Savelsbos, waar het ook nog eens veel rustiger wandelen is. Na de bebouwing van het Zuid-Limburgse dorp Cadier en Keer (met gezellige Limburgse horeca) wandelt u spoedig over een landweg en een graspad het noordelijk deel van het Savelsbos in en begint uw spannende ontdekkingsreis langs de vele grotten. Eerst passeert u de grotten in de Riesenberg en daarna drie oude kalksteengroeves (waarvan de laatste die van de Trichterberg is, bent u een klauteraar, dan kunt u daar zelfs een enkele grot in). Na de Henkeput (vermoedelijk een prehistorische kalksteenmijn) wandelt u langs de ingang van (en zelfs over) een prehistorische vuursteenmijn. Na deze onvergetelijke boswandeling wandelt u over gras- en landwegen naar en door het Limburgse dorpje Eckelrade (daar is helaas geen horeca!) waar u van de prachtige vakwerkhuizen en -boerderijen geniet. Daarna kuiert u over enkele graswegen en -paden door een lieflijk glooiend, rustgevend akkerlandschap en nog een enkele holleweg weer naar de bushalte in Cadier en Keer. Vanwege de flinke beklimmingen en het een enkele keer verlaten van gebaande paden en wegen is een uitstekende wandelconditie en een wat sportieve / avontuurlijke instelling in uw voordeel. Tenzij u van de route afwijkt naar Sint Geertruid, komt u na Cadier en Keer onderweg geen horeca meer tegen. Om u in het bos mislopingen te besparen worden de richtingveranderingen en paden gedetailleerd beschreven.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Johan van Pelt

Bart van der Schagt, 16-08-2019

Bedankt voor het bericht. Wil je voortaan hier melden hoe je bent gelopen om weer vlot op de route te komen? Dan hebben wandelaars na jou en ik daar ook wat aan. Nu kan ik hier niets mee. Alvast bedankt voor de moeite!

Prachtige route maar heeft update nodig

Johan van Pelt, 16-08-2019

Vandaag deze prachtige route gelopen, mijn complimenten voor de samenstellers. Wel wil ik opmerken dat dit punt aan het begin van deel 4: 'smal pad met iets verderop 2 draaihekjes, daarna RD het bos in' niet meet mogelijk is. Rechtdoor het bos in kan niet meer, hier staat een muurtje van gevlochten takken. Het pad gaat nu linksaf. Wij hebben om gelopen en later de route weer op kunnen pakken. Dit maakt de route niet minder mooi maar wel langer. Onze gps zei 16km op het einde.

Schitterende wandeling

Andre2, 30-07-2017

Ik heb deze wandeling deels een tijd terug gelopen tussen punten 2 en 8. Dit is werkelijk een prachtig traject! Ik liep de tocht in combinatie met de oude NS Savelsebos (Maastricht-Eijsden). Eerst met de NS-tocht starten en dan is het aan te raden om vanuit Bemelen (waar de NS route doorkomt) vervolgens via een tussenstuk (zelf te bedenken) aan te haken (nl. halverwege punt 2 en punt 3) op de prachtige Groene Wissel en bij de Henkeput (punt 7) de Savelsebos oude NS-wandeling weer op te pakken richting Eijsden. Het mooiste van de twee wandelingen heb je dan gecombineerd! (PS. Het tussenstuk tussen Bemelen en het aanhaken op de Groene Wissel hoeft nauwelijks zelf bedacht te worden als je de NS wandeling tot Cadier loopt en in Cadier naar het startpunt loopt van de Groene Wissel! Maar je kunt er ook er voor kiezen om vanaf Bemelen zelf een route te bedenken (die dan in de omgeving van de golfbaan loopt) en zodanig dat je aansluiting hebt op de Groene Wissel. Een mooi aanknopingspunt hierbij is dat als je de Rijksweg oversteekt (tussen Cadier en Maastricht) je de Trichterweg vervolgens dient in te slaan zodat je bijna vanzelf (met wat creativiteit) op de prachtige Groene Wissel belandt!)

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café D'n Auwen Toewn

Kerkstraat 125

6267 EC Cadier en Keer

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info