Groene Wissel 335: Giethoorn

Venetië in De Wieden

Groene Wissel Giethoorn
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Giethoorn

 • Startadres:

  bushalte hotel Harmonie, Giethoorn
  Beulakerweg
  Giethoorn

 • Coördinaten:

  52°45’5” N   6°4’52” E

Wie kent ze niet: de romantische grachtjes, brugjes en schattige boerderijtjes in het waterrijke Giethoorn. Een LAW-pad en een (oude) NS-wandeling gaan door het nogal drukke toeristische middendeel van dit langgerekte waterdorp. Met deze route maakt u ook kennis met het rustigere noordelijke en zuidelijke deel, door de afwezigheid van toeristische toeters-en-bellen proeft u daar nog de authentieke sfeer. Na Giethoorn wandelt u over doorgaans rustige fietspaden door een prachtig natuurontwikkelingsgebied en langs de Beulakerwijde (een groot meer) naar het a-toeristische Dwarsgracht: een kopie van Giethoorn, maar dan kleiner en ruimer. De terugweg gaat over een schelpenpad en enkele land- en boerenwegjes naar de rand van Giethoorn waar u weer op de bus stapt. Dat is een andere halte (maar wel aan dezelfde buslijn!) dan die bij het vertrekpunt, de autorijdende wandelaars moeten dan nog een kilometertje doorstappen. Deze route gaat grotendeels over verharde paden en wegen, slechts eenmaal wandelt u 1 kilometer langs een drukke N-weg. Het spreekt voor zich dat het in het toeristische hoogseizoen in Giethoorn bijzonder druk kan zijn.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Bert Koster

Bart van der Schagt, 21-06-2015

Ik denk dat Bert bij die brug iets te ver is doorgelopen. Even voor het einde van het pad voor die moet je iets naar links en dan langs het water die brug (waar een weg over gaat) onderdoor.

Toch even fout gelopen...

Bert Koster, 18-06-2015

Medio juni deze tocht gelopen. Als de vele toeristen, begrijp ik nu wat Giethoorn zo aantrekkelijk maakt - schitterend wandelen langs de vaarten. Om 10.45 geparkeerd bij Hotel Harmonie - geen publ;ieke parkeerplaats, maar een kop koffie voor start, is m.i. een wel erg schamelijke vergoeding voor een dag parkeren! 16.00 uur terug. Langs het centrum, prima aangegeven maar in alinea 2 het tegelpad de Hoozemnbrug onderdoor, heb ik niet kunnen vinden. Dan teruggegaan naar centrum, bij de kerk RA en dan de vaart volgen, kom je weer bij de bushalte Hylkemaweg uit - vandaar weer de route volgen. Het parcours rond de Beulakerweide is, zeker in het begin, eentonig - de begroeing is nog niet voltooid/aanwezig. Later wordt dat beter. Halverwege de wandeling langs het meer is een vogelhut opgesteld, prima plaats om als het slechter weer is even te stoppen en droog te ravitailleren. Dan naar Dwarsgracht - bijzonder mooi en vele malen rustiger dan in Giethoorn! Een topper van de tour. De terugwel gaat goed, maar de landweg vond ik niet zo leuk, misschien beter/prettiger de wit/rode tekens te volgen bij huisnr. 44A. dan kom je ook weer op de route. Terugweg via de Kerkstraat is stukken prettiger dan de Provinciale weg. Mooie wandeling - druk met toeristen is mslecht voor de wandelaar. Mooi weer absoluut noodzakelijk door de vel open stukken. Half mei nog beter dan bloeien alle rododendrons in Giethoorn. Maar een geode dag geweest.

Afwisselende wandeling

Anko en Mien, 22-02-2014

Deze wandeling doen in deze periode is bijzonder en een aanrader! Geen toerist te zien (ondanks voorjaarsvakantie in onze regio) dus heerlijk wandelen zonder steeds te moeten wijken voor fietsers. Het niet toeristische Noordeinde van Giethoorn, Dwarsgracht en de verrassend mooie natuur tussen beide dorpen in verraste ons. We hebben genoten!!! Ook de hint genoemd in een eerdere reactie hebben we gedaan en zeker mooier dan het laatste stuk lopen langs de lange weg naar het beginpunt. Onze complimenten voor de opnieuw perfect omschreven route.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant De Otterskooi

Dwarsgracht 54

8355 CW Dwarsgracht

Café-restaurant De Otterskooi

Dwarsgracht 54

8355 CW Giethoorn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info