Groene Wissel 616: Kinderdijk

Alblasserwaard, route 1

Groene Wissel Kinderdijk
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Kinderdijk

 • Startadres:

  bushalte Molenkade, Kinderdijk
  Molenstraat
  Kinderdijk

 • Coördinaten:

  51°53’22” N   4°38’09” E

De Alblasserwaard ligt in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland en vormt het zuidelijk deel van het Groene Hart. Het is een uitgestrekt veenweidegebied met oneindige polders, grote en kleine rivieren, kanalen en afwateringsboezems. Karakteristiek zijn de vele (vaak onverharde) kaden en tiendwegen langs en tussendoor watergangen en sloten. Na de 19 authentieke windmolens uit de 18e eeuw, behorend tot het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk, kuiert u over graskaden door polders naar boezem Achterwaterschap. Daarlangs wandelt u naar de rand van Nieuw-Lekkerland. Na een oude tiendweg en een graspad dicht langs twee molens geniet u vanaf een hoge dijk (helaas met druk verkeer) langs de Lek van het uitzicht over de rivier en het molengebied. De route gaat voor ruim de helft over verharde paden en wegen. Alleen in Kinderdijk is er bij de start horeca, onderweg komt u niets tegen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooi op een rustige doordeweekse middag

Marieke, 13-05-2020

Leuke, mooie wandeling die begint met een mooi uitzicht op de molens. Ik was nog nooit in Kinderdijk geweest, mooi om dit op een bewolkte dinsdagmiddag in corona-tijd in alle rust te kunnen meemaken. Wat een vogels!!! Ik kwam wat obstakels tegen: op de genoemde grasdijk aan het eind van punt 1 zijn nieuwe hekken geplaatst: 4 stuks met hangslot en zonder overstapje. Ik ben er evengoed langslopen. Na hek drie kwam ik een kleine kudde schapen tegen. Op het smalle grasdijkje halverwege punt 2 nestelen nu twee zwanenparen die hun nest goed bewaken; je komt er niet langs op dit supersmalle dijkje. Stukje teruglopen, dammetje over, en de naastgelegen weilanden door. Moet je wel 5 keer slootjespringen (goed te doen). De zwanen zullen gauw wel uitgebroed zijn. Het stuk langs het fietspad moet op vrije zomerdagen bijzonder druk zijn! Nu was er gelukkig bijna niemand. Het is wel een saai stukje. Het laatste stuk op de hoge dijk kun je via het drukke fietspad rechts lopen met uitzicht op de Lek, of lekker rustig links onderaan de dijk door het gras, tussen de bloeiende margrieten.

Reactie op Annemarie Lootsma / honden

Bart van der Schagt, 01-07-2017

Annemarie, bedankt voor je reactie. Dat verboden-voor-hondenbordje heb ik met het uitzetten van de route over het hoofd gezien of is later geplaatst. In de route zit geen over-een-slootje-springen stuk opgenomen. Zal wel te maken hebben met die hekken waar je met je hond omheen moest. Overigens, de meeste hekken zijn voorzien van over/omstapjes of kun je middels een touw openen/sluiten.

Wandelen met de hond

Annemarie Lootsma, 01-07-2017

Mooie afwisselende wandeling. Als je met de hond loopt, zoals wij (die te zwaar is om te tillen) is de wandeling t/m 2 van de beschrijving meer een hindernis-hekken-route. Alle hekken zaten vast of op slot. Het was een hele tour om daar doorheen of overheen te komen. Iemand heeft bewust de hekken zo dicht gezet dat je daar niet doorheen kan met de hond. We hebben ook nog slootje moeten springen hetgeen wel weer leuk was! Aan het einde van de route (bij de laatste twee molens) kwamen we zelfs een verbodsbord voor honden tegen. Verder was het heel erg rustig. Waarschijnlijk vanwege het weer, maar wij hebben geen druppel gevoeld.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Grand café Buena Vista

Molenstraat 230

2961 AR Kinderdijk

Partycentrum De Klok

Molenstraat 117

2961 AK Kinderdijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info