Groene Wissel 616: Kinderdijk

Alblasserwaard, route 1

Groene Wissel Kinderdijk
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Kinderdijk

 • Startadres:

  bushalte Molenkade, Kinderdijk
  Molenstraat
  Kinderdijk

 • Coördinaten:

  51°53’22” N   4°38’09” E

De Alblasserwaard ligt in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland en vormt het zuidelijk deel van het Groene Hart. Het is een uitgestrekt veenweidegebied met oneindige polders, grote en kleine rivieren, kanalen en afwateringsboezems. Karakteristiek zijn de vele (vaak onverharde) kaden en tiendwegen langs en tussendoor watergangen en sloten. Na de 19 authentieke windmolens uit de 18e eeuw, behorend tot het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk, kuiert u over graskaden door polders naar boezem Achterwaterschap. Daarlangs wandelt u naar de rand van Nieuw-Lekkerland. Na een oude tiendweg en een graspad dicht langs twee molens geniet u vanaf een hoge dijk (helaas met druk verkeer) langs de Lek van het uitzicht over de rivier en het molengebied. De route gaat voor ruim de helft over verharde paden en wegen. Alleen in Kinderdijk is er bij de start horeca, onderweg komt u niets tegen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Prachtig Werelderfgoed!

Heleen en Jos, 13-09-2020

Elf jaar geleden liepen wij hier onze allereerste wandelroute, 20 km en zonder goede wandelschoenen! Het werd tijd om terug te gaan! Een zonnige dag, dus vroeg op pad, de drukte vooruit. Wederom genoten van dit wonderschone Werelderfgoed! Tegenwoordig is er aan het begin een restaurant en een souvenirshop. De rest van de route, na de molens, ook leuk. Tiendwegen, hekjes en overstapjes, daar houden wij van. Veel watervogels, ook heel veel ooievaars (jammer genoeg hoe meer ooievaars, hoe minder weidevogels, zij eten de jonge vogeltjes op). Ook het laatste stuk langs wederom de molens was genieten. Het manshoge riet belemmerde soms wel het mooie uitzicht, ook aan het begin van de route. LET OP: Wandelpad Boezemkade (Tekst 3: 'asfaltweggetje met grasmiddenberm') is van 21-9-2020 t/m 19-12-2020 afgesloten!

Mooi op een rustige doordeweekse middag

Marieke, 13-05-2020

Leuke, mooie wandeling die begint met een mooi uitzicht op de molens. Ik was nog nooit in Kinderdijk geweest, mooi om dit op een bewolkte dinsdagmiddag in corona-tijd in alle rust te kunnen meemaken. Wat een vogels!!! Ik kwam wat obstakels tegen: op de genoemde grasdijk aan het eind van punt 1 zijn nieuwe hekken geplaatst: 4 stuks met hangslot en zonder overstapje. Ik ben er evengoed langslopen. Na hek drie kwam ik een kleine kudde schapen tegen. Op het smalle grasdijkje halverwege punt 2 nestelen nu twee zwanenparen die hun nest goed bewaken; je komt er niet langs op dit supersmalle dijkje. Stukje teruglopen, dammetje over, en de naastgelegen weilanden door. Moet je wel 5 keer slootjespringen (goed te doen). De zwanen zullen gauw wel uitgebroed zijn. Het stuk langs het fietspad moet op vrije zomerdagen bijzonder druk zijn! Nu was er gelukkig bijna niemand. Het is wel een saai stukje. Het laatste stuk op de hoge dijk kun je via het drukke fietspad rechts lopen met uitzicht op de Lek, of lekker rustig links onderaan de dijk door het gras, tussen de bloeiende margrieten.

Reactie op Annemarie Lootsma / honden

Bart van der Schagt, 01-07-2017

Annemarie, bedankt voor je reactie. Dat verboden-voor-hondenbordje heb ik met het uitzetten van de route over het hoofd gezien of is later geplaatst. In de route zit geen over-een-slootje-springen stuk opgenomen. Zal wel te maken hebben met die hekken waar je met je hond omheen moest. Overigens, de meeste hekken zijn voorzien van over/omstapjes of kun je middels een touw openen/sluiten.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Grand café Buena Vista

Molenstraat 230

2961 AR Kinderdijk

Partycentrum De Klok

Molenstraat 117

2961 AK Kinderdijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info