Groene Wissel 259: Nieuwerkerk aan den IJssel

Natuurgebied Hitland

Groene Wissel Nieuwerkerk aan den IJssel
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Nieuwerkerk a/d IJssel

 • Startadres:

  station Nieuwerkerk a/d IJssel
  Stationsplein 1
  2912 SM Nieuwerkerk aan de IJssel

 • Coördinaten:

  51°57’56” N   4°36’58” E

Na de bebouwing en een wat lange maar wel rustige weg maakt u een zeer afwisselende wandeling door natuurgebied Hitland. Niet alleen over bos- en graspaden maar ook over lange knuppelpaden (door moerassen en rietlanden) maakt u uitgebreid kennis met dit gevarieerde natuurgebied waarin ook een paar specifieke elementen uit het verleden terug te vinden zijn, zoals veenputten, wielen en afwateringsslootjes uit het oude polderlandschap. Een en ander trekt veel water- en weidevogels aan. Grutto, wulp, kievit, kluut, tureluur, plevier, stern, visdiefje en vooral ook de talrijke fazanten laten zich gemakkelijk zien. Maar ook aanwezig zijn bijvoorbeeld de blauwborst en de schuwere rietvogels zoals de rietgors. Van de roofvogels vliegen er de buizerd en de torenvalk en, zij het zeldzamer, ransuilen. Het kost geen moeite hazen, vaak meer tegelijk, te zien wegschieten. Moeilijker te zien, maar zeker aanwezig zijn de hermelijn en de wezel. Daarnaast zijn er bosmuizen en veldmuizen te vinden. Doordat in veenweidegebied gemakkelijk gangen zijn te graven, voelt ook de mol zich er thuis.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie afwisselende wandeling Natuurgebied Hitland

Annette van Erkel, 08-02-2020

Deze wandeling is in februari, het was n zonnige mooie dag, ook een prachtige en afwisselende wandeling. De natuur slaapt nog in februari, maar wel veel watervogels te spotten. De vele paadjes door riet, 'n knuppelpad, over weiland etc. De weg langs prachtige huizen/ boerderijen in het begin van de wandeling veel te zien, verkeer was er nauwelijks . De beschrijving is zeer duidelijk, perfect. We liepen op de versie van 2012 - of er ' n nieuwere is weet ik niet, maar deze klopte .als 'n bus. Intussen hebben de paadjes ook namen gekregen,. Met zo'n duidelijke beschrijving mis Je die niet. In het voorjaar zal ik deze route graag nog eens lopen. Voor de routemaker , weer veel dank!!!!!

Dankjewel :)

Sara ten Hoed, 05-08-2014

Ik had eerlijk gezegd niet zo'n vlotte reactie verwacht. Positief verrast! We gaan deze wandeling voor een volgende keer, met een ander gezelschap bewaren.

Reactie op Sara

Bart van der Schagt, 03-08-2014

Ja, die bruggetjes zitten er in. Sterke nog: zelf een (leuningloos) knuppelpad dwars over een ven. Zie de foto linksboven.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info