Groene Wissel 470: Nijmegen 2

Stad van grote Contrasten

Groene Wissel Nijmegen 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  6 km

 • Startplaats:

  Nijmegen

 • Startadres:

  station Nijmegen
  Stationsplein 6
  6512 AB Nijmegen

 • Coördinaten:

  51°50’33” N   5°51’13” E

Groot zijn de contrasten in deze stad zeker. Zo wandelt u door het prachtige Kronenburgerpark (met een flinke vijver en een oude kruittoren) en even later langs de statige herenhuizen waar de Dames van Plezier hun beroep uitoefenen. Daarna komt u langs 't Oude Weeshuis, de kapel van het Glashuis en over de vele terrasjes langs de gerenoveerde Waalkade, onderweg geniet u van het rondje om de imposante Stevenskerk. In het prachtige park Valkhof kuiert u langs de middeleeuwse Sint-Nicolaaskapel en de Barbarossa-ruïne. Daarna komen de volgende contrasten in beeld: een oude kerk direct gevolgd door een hypermoderne koopgoot, het historische Stadhuis en de super gezellige Grote Markt met de Waag. Na het oude Concertgebouw De Vereeniging wandelt u over het dak van de gigantische Keizer Karelparkeergarage (300 meter lang en 2 verdiepingen diep) naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Heerlijk gewandeld

Wim, 22-08-2017

Zojuist heb ik samen met mijn vrouw de Groene Stadswissel Nijmegen gewandeld. We hebben 3 uur heerlijk gewandeld. Het bezoek aan de Stefanskerk was een topper. Ook de kapel van ca. 1050 op de heuvel van het Valkhof was erg interessant. De beschrijving van de route was weer als vanouds: perfect! Hartelijk dank voor de mooie wandeling.

GW Nijmegen

Jaap Stoeller, 06-02-2017

Een leuke wandeling als je de binnenstad en twee mooie parken van Nijmegen nog niet kent. Een aanrader!

Nijmegen: Voor elk wat wils

René van Doorn, 01-04-2015

Een pittige lentestorm trok gisteren over Nederland. Met harde windstoten, korte heftige regenbuien en even zo korte opklaringen met af en toe een sprankje zon. Niet echt het weer voor een lange boswandeling. Vandaar dat we kozen voor een korte stadswandeling door één van de oudste steden van het land. Twee jaar terug proefden we al wat van de stad, toen we de lange groene wisselwandeling Ooijpolder Duivelsberg liepen. Nijmegen heeft inderdaad voor elk wat wils. De route gaat door prachtige stadsparken (Kronenburgerpark en Valkhof), twee sieraden voor de stad. Langs monumentale gebouwen (Stevenskerk, Stadhuis, Waaggebouw, Latijnse School). Voert langs restanten stadsomwalling en middeleeuwse pandjes. Maar even verderop wacht een modern glazen gebouw, Museum Het Valkhof, dat sterk contrasteert met het naastgelegen park. En plots loop je door de Marikenstraat, een hypermoderne tweelagige koopgoot. Sfeerrijke pleinen (Grote Markt, Koningsplein) wisselen nieuwbouw-Plein 1944 en de enorme rotonde, genoemd naar Keizer Karel af . De routemaker stelt zeer terecht: een stad van grote contrasten. Ondanks het weer (in Koffiehuis De Heerlijckheid was het met koffie en uitstekend appelgebak aangenaam wachten tot het weer droog werd) een prettige en goedgekozen en -beschreven rondgang!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info