Groene Wissel 607: Opeinde

Rond Fries meer De Leijen

Groene Wissel Opeinde
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Opeinde

 • Startadres:

  bushalte Middelbuorren, Opeinde
  Kommisjewei
  Opeinde

 • Coördinaten:

  53°8’2” N   6°3’48” E

Vanuit het Friese dorp Opeinde maakt u een leuke afwisselende wandeling rond een van de kleinere Friese meren, De Leijen. Vanwege de omvangrijke riet- en moeraslanden rondom dat meer krijgt u het meer zelf niet continu te zien, onderweg zijn er wel (vogel)uitkijkpunten en loopt u af en toe even langs dat meer. Wat u wel aan wandelplezier krijgt zijn de talrijke schelpenpaden, graspaden en grasdijkjes strak langs en soms door die (vogelrijke!) riet- en moeraslanden. Met de tweede helft van de route kuiert u door de schattige Friese dorpen Eastermar en Rottevalle, waar ook de horeca is te vinden. Daarna volgen flink wat landwegen en graspaden (met onderweg 'strand'paviljoen De Leye) naar het eindpunt, en dat is een andere bushalte dan van het beginpunt. Om al die mooie paden met elkaar te verbinden zitten er wat stukken minder aangenaam asfaltweg in de route, dus schrik daar niet van.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

15 januari

Thea Kuperus, 15-01-2017

Prachtige wandeling. Duidelijke routebeschrijving.

Mogelijke omleiding

Bart van der Schagt, 22-09-2016

Het is mogelijk dat je in het begin van de route op doordeweekse dagen borden tegenkomt voor een fietsomleiding. Wandelaars kunnen en mogen hier wel wandelen, er wordt alleen maar aan de rechterkant van het fietspad aan een dijk gewerkt. Het 1e bouwhek kun je rechts over een al uitgelopen voetpaadje passeren. Het laatste bouwhek kun je uit de betonvoet lichten. Wil je geen risico lopen, volg dan de fietsomleiding. Je ziet dan vanzelf wel waar je weer op de route zit. Het is een paar honderd meter omlopen. Deze situatie zal tot eind 2016 duren. In de weekenden zullen de bouwhekken zoveel mogelijk worden geopend.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé It Breed

Elte Martens Beimastrjitte 40

9261 VJ Eastermar

Herberg de Parel van Eastermar

E.M. Beimastrjitte 15

9261 VG Eastermar

Herberg van Smallingerland

Muldersplein 2

9221 SP Rottevalle

Kippenrestaurant De Kakelhof

Nytap 45

9218 PA Opeinde

Paviljoen de Leyen

Bildreed 3

9221 SJ Rottevalle

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info