Groene Wissel 549: Philippine

Zeeuwse Polders en Mosselen

Groene Wissel Philippine
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Philippine

 • Startadres:

  bushalte Dorp, Philippine
  Havenplein
  Philippine

 • Coördinaten:

  51°16’55” N   3°45’43” E

Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Een dorp in Zeeuws-Vlaanderen met ruim 2200 inwoners en ca 800 restaurant-stoelen, verdeeld over acht mosselrestaurants. Maar dat is niet alles wat Philippine met mosselen verbindt. Kijk op een oude kaart, dan ziet u dat ruim 150 jaar geleden dit (toen nog) stadje “aan zee” lag en een rijke mosselvisserij had. Met deze wandeling gaat u daar ook het nodige van zien: kilometerslang kuiert u over rustige binnendoorweggetjes en landwegen onderlangs de dijken die in het verleden de zee moesten keren en in de Mosselpolder wandelt u zelfs langs de akkers waar vroeger de mosselbanken waren. Halverwege wandelt u een flink stuk door de fraaie, zeer stille Zuidbossen van natuurgebied Braakman-Zuid. Alleen in Philippine is er horeca, onderweg komt u niets tegen. Deze wandeling gaat voor een groot deel over onverharde paden en wegen en een enkele grasdijk.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wandelknooppunten Zeeuws-Vlaanderen

Jannie van Oostrum, 15-03-2017

Geen belbus, maar haltetaxi's is de laatste ontwikkeling in Zeeuws-Vlaanderen. Die moet je niet alleen anderhalf uur van te voren bestellen, maar je moet er ook een speciale gebruikerspas voor aanvragen. Best omslachtig voor mensen van buiten de regio. Wij hebben in Zeeuws-Vlaanderen gelukkig wel een uitgebreid wandelknooppuntennetwerk. Daarover kan iedereen op eigen gelegenheid lopen en routes over uitzetten. Mij is al gebleken dat de meeste routemakers daarvan uitgaan. Logisch, want ze gaan over de mooiste en vaak onverharde paden. Het is goed dat ze hier aangeboden worden als Groene Wisselwandeling of Trage Tochten, want Zeeuws-Vlaanderen is het waard om ontdekt te worden als wandelregio. Dat probeer ik via mijn blog onder de aandacht brengen door te wijzen op o.a. de tochten die hier aangeboden worden.

Reactie Jannie van Oostrum / OV

Bart van der Schagt, 15-03-2017

Groene Wissels zijn er niet alleen voor wandelaars die met OV reizen, maar ook voor wandelaars die met eigen vervoer naar het startpunt komen. Het is onmogelijk de OV-veranderingen voor ruim 600 Groene Wissels en ruim 300 Trage Tochten bij te houden. Buiten dat, het kan zomaar van het ene op het andere jaar veranderen, vaak ook ten gunste. Een beetje Groene Wissel-wandelaar / OV-reiziger kijkt altijd eerst op www.9292.nl en ziet vanzelf wel hoe die bereikbaarheid is. In Zeeuws-Vlaanderen valt dat heus wel mee, je moet nu soms van te voren een belbus o.i.d bestellen. Trage Tochten gaan niet uit van minimaal 80% maar 70% onverhard. En die term 'onverhard' is een betrekkelijk ruim begrip. Op Wandelzoekpagina heb je een ruime keuze aan wandelroutes, zoek diegene uit die het beste bij jouw vervoerswijze past. Nogmaals: alleen 9292 geeft daar uitsluitsel over. Veel wandelplezier met de talrijke Groene Wissels in Zeeuws-Vlaanderen, en de enkele Trage Tochten die daar misschien komen. Komt er daar een vanaf Hulst, dan is dat bijna een 'kopie' van Groene Wissel Hulst nummer 536, dus die kun je alvast lopen!

Groene Wissel en OV

Jannie van Oostrum, 15-03-2017

OV wordt steeds minder in Zeeuws-Vlaanderen. Een van de kenmerken van een Groene Wisselwandeling is, dat die begint en eindigt bij een OV punt. Het is raadzaam steeds goed te controleren hoe het gesteld is met de mogelijkheden van het OV. Het is hier geweldig om te wandelen, laat je daar dus niet door weerhouden.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café restaurant De Zwaan

Havenstraat 2

4553 AV Philippine

Hotel - restaurant Au Port

Waterpoortstraat 1

4553 BG Philippine

Mosselrestaurant De Oude Haven

Waterpoortstraat 3

4553 BG Philippine

Restaurant Auberge des Moules

Visserslaan 3

4553 BE Philippine

Restaurant De Fijnproever

Visserslaan 1

4553 BE Philippine

Restaurant De Mosselbank

Havenstraat 9

4553 AV Philippine

Restaurant In den Vlaemschen Pot

Philipsplein 16

4553 AM Phillippine

Restaurant Place du Marché

Havenstraat 12

4553 AV Philippine

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info