Groene Wissel 345: Rolde

Ballooerveld en Hunebedden

Groene Wissel Rolde
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Rolde

 • Startadres:

  bushalte Kerkbrink, Rolde
  Hoofdstraat
  Rolde

 • Coördinaten:

  52°59’18” N   6°38’40” E

Na het centrum, langs een paar oude boerderijen, een middeleeuwse kerk en de twee imposante hunebedden van Rolde kan uw tocht naar, langs en over het immense Ballooërveld beginnen: een enorm heidegebied, afgewisseld met kleine bosjes en een enkel ven. De wandeling er naar toe gaat langs het prachtige stroomdal van het Rolderdiep, een beekje. Na de flinke tocht (ook over slingerende heidepaadjes) over de grote stille heide wandelt u over vele landwegen langs het stroomdal van het Loonerdiep (met onderweg nog een hunebed) naar het prachtige natuurgebiedje Kampsheide, daar kuiert u langs een prachtig ven en door een jeneverbessenbosje. Vanaf daar is het niet ver meer naar de bushalte: over het voormalige spoortraject Assen-Stadskanaal (nu een prachtig wandelpad) wandelt u langs het unieke Streekmuseum 'Het Dorp van Bartje' en het pittoreske stationnetje van Rolde naar de Kerkbrink. Pas bijna aan het einde komt u langs de enige horeca onderweg; een zorgboerderij met koffie- en theeschenkerij, de Balloohoeve.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

GW Rolde: nieuw Rustpunt

Albertine Schoester, 31-08-2019

Nadat je van het Ballooërveld af bent en op het fietspad loopt. Precies op de kruising met het autoluwe weggetje zit een nieuw Rustpunt voor koffie, thee e.d. Ook is er een toilet. Je kunt er heerlijk in de tuin zitten. In de zon of juist in de schaduw.

Rolde: lekker slingeren over de hei

René van Doorn, 04-03-2015

Gisteren met twee honden afgereisd naar Rolde voor onze wekelijkse dagwandeling. Het startpunt is momenteel wat lastig te bereiken. Groot onderhoud aan de wegen in het centrum van Rolde brengt met zich mee dat de OV-reiziger met bestemming Rolde er aan de rand van het plaatsje (halte Rotonde) wordt uitgeknikkerd en een kwartiertje mag lopen naar de Kerkbrink. Maar daarna begint het grote genieten. Langs kerk (waarvan de fors bemeten toren een deel van de wandeling als baken fungeert) en hunebedden het vriendelijke Rolde uit, op naar het Ballooërveld. Een enorm heideveld, ingeklemd tussen twee stroomdalen en doorsneden door vele zandwegen, (eeuwenoude) karrensporen en hele smalle heidepaadjes. De route slingert langere tijd door vergraste heidevelden met af en toe een plukje bos of een veenmeertje: een werkelijk schitterend traject. Ook de stroomdalen van Looner- en Rolderdiep mogen er zijn. Het kleine natuurgebied Kampsheide, waar de routemaker je op driekwart van de tocht doorheen loodst, bleek niet toegankelijk voor honden. Dat had ik kunnen weten van de NS-wandeling vanuit Assen, die ik vorig jaar liep en die het gebied vanuit de andere zijde aansnijdt. Maar omlopend via Balloo kom je al snel weer op het voormalige tracé van de spoorlijn Assen-Stadskanaal, waarlangs je Rolde weer binnenwandelt. Mocht deze reactie toch wat ingetogener klinken dan anders, dan zou dat kunnen liggen aan het feit dat het helaas de hele drie uur durende wandeling onafgebroken regende en ik de eindstreep geheel doorweekt haalde. Over de routebeschrijving zoals gebruikelijk niets dan lof: sober en volstrekt helder!

Reactie op C.A. Meijer

Bart van der Schagt, 17-02-2015

De routebeschrijving is aangepast, bedankt voor het melden!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Stationskoffiehuis

Stationsstraat 14

9451 AJ Rolde

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info