Groene Wissel 179: Roosendaal

Stad en Parken

Groene Wissel Roosendaal
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Roosendaal

 • Startadres:

  station Roosendaal
  Stationsplein 1
  4702 VX Roosendaal

 • Coördinaten:

  51°32’24” N   4°27’32” E

U maakt een prachtige wandeling door de parken en het groen dat deze mooie stad rijk is: het Burgemeester Coenenpark, de Algemene Begraafplaats, de groenstroken langs de Strausslaan, het Vrouwenhofpark (met rosarium) en het Emile van Loonpark. Uiteraard komt u (op de terugweg) ook over het gezellige marktplein met vele terrasjes en bijna aan het einde van deze leuke stadswandeling kunt u nog even genieten van het Klooster Mariadal. In het Museum Tongerlohuys (u komt er langs) kunt u veel te weten komen over de geschiedenis van West-Brabant en Roosendaal. Surf naar www.tongerlohuys.nl voor meer info.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Wandeling Roosendaal 179

Marianne Brouwer, 23-08-2018

De minst leuke Groene Wissel die we ooit gelopen hebben en we hebben er echt heel veel gelopen. Mijn man had zijn filmcamera vergeten, maar aan het eind van de wandeling kwamen we tot de conclusie dat er eigenlijk niets noemenswaardigs te filmen was geweest. Ik maak altijd foto?s, maar gedurende de hele wandeling niet 1 foto gemaakt.

Roosendaal: zeer groene stadswissel

René van Doorn, 03-11-2016

Gisteren spoorde ik met twee honden zuidwaarts naar het minder bekende Roosendaal. Deze stad heeft wellicht niet vooraan gestaan toen het Brabantse stadsschoon werd uitgedeeld: het oudere deel van de binnenstad is klein. Wellicht te klein om een stadswandeling te kunnen dragen. Maar de routemaker lost dat vakkundig op door een hoop groen aan deze stadswissel toe te voegen. De wandelaar wordt door een bonte verzameling stadsgroen geloodst. Het weer was gisteren uiterst grillig: korte regenbuien en blauwe luchten met een aangenaam herfstzonnetje. En die uitersten wisselden elkaar bij voortduring af. Bij het oude, monumentale stationsgebouw begint de route die in een grote boog om de binnenstad loopt. Al snel loop je door het Burg. Coenenpark, een vijverrijk stadspark langs één van de fraaiste lanen van de stad. Verderop loopt de route door de Algemene Begraafplaats, waarover ik niet kan verhalen omdat deze niet toegankelijk is voor honden. Alle begrip, maar om nu bij de ingang met 'hel en verdoemenis' te dreigen gaat mij een beetje ver. Met een kleine omtrekkende beweging ontlopen viervoeters en hun baasje de hel op weg naar volgend groen. De route loopt over een fraai, met hoge bomen omzoomd wandelpad langs de lange, lange Strausslaan, een leuke passage. Halverwege de route duik je het Park Vrouwenhof in. De kapitale villa in het park duidt er op dat het park is voortgekomen uit een historische buitenplaats. Nu is het een stijlvol ingericht stadspark met waterpartijen, bruggetjes, rosarium, speeltuin en openluchttheater. Na een leuke slinger over de vele bruggetjes komt de oude binnenstad in zicht. Langs de voormalige abdij, het Tongerlohuys, dat nu een streekmuseum huisvest kom je op de langgerekte Markt met de St Janskerk en het oude Raadhuis. Een plein, waar op warmere dagen de horeca duidelijk zijn slag slaat. Een onderdoorgang leidt de wandelaar naar het Emile van Loon Park, een even onverwachte als fleurig-groene oase in het stadscentrum. Tenslotte is daar het voormalige Klooster Mariadal. Een oude en lange muur doet een stevige kloostertuin vermoeden. Het fraaie hoofdgebouw, streng en strak, ligt volledig ingeklemd tussen de stedelijke bebouwing. De zusters zijn intussen vertrokken, de provincie zoekt een nieuwe bestemming voor het complex, tevens rijksmonument! De beschrijving is volledig up to date. Een aardige rondgang, die met het uitbundige groen van de zomermaanden vast nog beter uit de verf komt.

Stad en parken

Nelen, 09-08-2012

Vandaag in verhouding weinig tijd en het weer is ook wat druilerig, daarom deze korte verrassende wandeltocht gedaan. Woon vlakbij Roosendaal maar op deze plekken in de stad kom ik niet gauw, leuk tussendoortje.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info