Groene Wissel 641: Spoordonk

Beerzedal en Kampina

Groene Wissel Spoordonk
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Spoordonk

 • Startadres:

  bushalte Bernadettestraat, Oirschot
  Spoordonkseweg
  Spoordonk

 • Coördinaten:

  51°31’10” N   5°16’07” E

Deze prachtige natuurwandeling volgt op de heen- en terugweg niet alleen een flink stuk de loop van beek de Beerze, maar komt ook over lange graskaden strak langs het bijzonder florarijke overstroomgebied van deze beek. Dat gebied staat zo'n 100 dagen per jaar onder water, bang voor natte voeten hoeft u niet te zijn want die kaden liggen hoger. Na dit deel snuffelt u even aan het zuidelijke deel van de Kampina. U ziet daar wat van de heide en kuiert over fraaie bospaden en -wegen, met onderweg de fundamentreconstructie van een oude boerderij, behorende bij de voormalige boeren-enclave Balsvoort. Op de terugweg krijgt u veel te zien van de veel lager gelegen vogelrijke beekbegeleidende bossen van het Beerzedal. Horeca is er in Spoordonk bij de Spoordonkse Watermolen, en halverwege het eerste deel van de route. Deze wandeling is praktisch onverhard.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Aardige wandeling die mooi gebied links laat liggen

Harry den Tarrel, 01-04-2020

Goed te volgen wandeling langs een mooi stuk Brabant met veel water en open land. Helaas ook wat minder inspirerende stukken parallel aan wegen en bedrijven/bebouwing maar gelukkig in de minderheid. Op sommige stukken is het echt helemaal stil, zonder dat je enig verkeersgeluid hoort. Vrij bijzonder in Nederland. En deel van de route kruiste met een wandeling die ik een week eerder in het gebied maakte, en helaas boog deze wandeling af waar het mooie deel van die route begon, dwars over de heidevelden van de Kampina heen. Deze in een lus meenemen zou de wandeling een stuk mooier en niet heel veel langer maken.

Spoordonk: over zompige paden

René van Doorn, 02-02-2018

Met de Brabantse beken Kleine en Groote Beerze maakte ik kortgeleden tijdens de GW-wandeling vanuit Middelbeers al prettig kennis. Beide stroompjes verenigen zich een paar kilometer stroomafwaarts en gaan vandaar verder als Beerze. Even verderop stroomt de beek door Spoordonk, startpunt van deze 'zusterwandeling', die ik begin deze week met onze twee honden liep. In deze van neerslag (en hoge waterstanden) vergeven weken treffen we een rustige, zonnige dag: er lopen zowaar drie uur lang scherpe schaduwen met ons mee. Het begint allemaal voor de deur van de fraai gelegen Spoordonkse Watermolen. Molen en horeca blijken op maandag en dinsdag gesloten: op pad dus maar!

Deze waterige wandeling volgt aanvankelijk de aantrekkelijke graspaden langs de kronkelende beek. De Beerze heeft het de afgelopen tijd bijzonder druk gehad, zo merk ik als we verderop langs een overstroomgebied lopen; de grote, open vlakte staat grotendeels blank. Een paradijs voor grote vluchten ganzen, die bij voorkeur op de hoger gelegen graskaden bivakkeren en onder luid protest plaats maken voor de wandelende mens. Vanaf de hoge kade heb je mooi zicht op het moerasland; er is echter één probleem. Regen, rund en (in mindere mate) mens hebben er een drassig zootje van gemaakt, resulterend in een waar modderballet. Het is momenteel zoeken geblazen naar wat hardere ondergrond. Van tijd tot tijd zak je tot je enkels in de blubber. Mijn hoge, waterdichte wandelschoenen blijken een must. En doordat je goed moet opletten waar je loopt - hier onderuitgaan is geen optie - gaat toch wat van de schoonheid van het gebied verloren. Eerlijk is eerlijk: beide (aangelijnde)honden zijn uitgelaten, voor de meiden kan het niet nat en modderig genoeg zijn! Maar aan alles komt een eind, zo ook aan deze moeizame passage. Wat volgt is een wat bosrijker deel van het dal van de Beerze, dat overigens net zo doordrenkt is van water. Langs dit moerassige, door berken gedomineerde broekbos lopen wat zanderiger paden, die beduidend aangenamer lopen en waar je de prachtige natuur wat meer aandacht kunt schenken. Na het oversteken van de Beerze, die voor de Kampina naar stuurboord wegdraait, duik je de bosrijke zoom van dit natuurgebied in. Vlak voor de enorme heidevelden maakt de route spijtig rechtsomkeerts. Door een uitloper van de grote vlakte en een landbouwenclave gaat het weer richting Beerze. Aan de andere zijde van het dal loop je parallel aan de heenroute richting Spoordonk. De passage langs de moerasbossen (inclusief haastig wegplonzend vee) is zo mogelijk nog aantrekkelijker dan op de 'heenweg', de graskaden langs de grote wateropvang zijn iets minder blubberig dan die aan de andere kant (de mede-schuldige runderen zijn overigens nergens te bekennen) en tijdens de passage langs de meanderende beek loop je ineens over harde paden. Niet toevallig kom ik deze dag alleen hier een handvol mede-wandelaars tegen. Met hulp van de prima beschrijving van deze bijzondere en geheel onverharde route kom je na zo'n drie uur probleemloos weer aan op het thuishonk. Een aanrader; maar ik adviseer even te wachten op droger tijden en wat minder zompige paden!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

B&B De Meander

Langendonksedijk 3

5688 JS Spoordonk

Gasterij de Merode

Spoordonkseweg 89

5688 KC Oirschot

Spoordonkse Watermolen

Spoordonkseweg 130

5688 KE Oirschot

Viskwekerij De Stroom

Broekstraat 25A

5688 JX Spoordonk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info