Groene Wissel 263: Stellendam

De Kwade Hoek

Groene Wissel Stellendam
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Stellendam

 • Startadres:

  bushalte Vissershaven, Stellendam
  Noorzee Route
  Stellendam

 • Coördinaten:

  51°49’16” N   4°2’15” E

De Kwade Hoek is een dynamisch getijdengebied. Het werd vroeger 'de kwaaien hoek' genoemd vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken waarop veel schepen vastliepen, de schippers waren blij als ze 'de kwaaien hoek' voorbij waren en bij een 'goede rede' konden afmeren, dat is de plaats Goedereede geworden. Gelukkig is dit gebied bij de Deltawerken buitendijks gebleven: wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging. Door dit dynamische landschap maakt u door duinbossen, (soms kledder) natte duinvalleien, strandvlaktes met geulen (die u, misschien pootje badend, over moet steken) een bijzondere en ook wat avontuurlijke wandeling. Over prachtige dijken, een fietspad en rustige weggetjes wandelt u naar en door het gezellige, horecarijke centrum van Goedereede.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Kwade Hoek stellendam

Rene de veth, 21-01-2016

Omdat we deze wandeling over een maand (eind februari) gaan lopen met een groep honden, hebben we deze wandeling weer voorgelopen. We zagen dat de wandeling ingekort was. Wij gingen even polshoogte nemen. We hebben een alternatieve route bedacht, zodat de route van de weer volledig is. Omdat wij met de auto zijn, hebben we hem op de vissersafslag geparkeerd. Allereerst de link van de GPS:http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1674311 Zoals je ziet hebben we de route bijna intact gelaten behalve het laatste stuk. En die gaat als volgt: Vanaf halverwege punt 4: Na 2 1/2 km op een dijk RD. Je loopt nu langs buurtschap Havenhoofd met een info bord en een standbeeld. Tegenover het laatste huis naar RA een zandpad. Loop dit pad uit alsmaar RD. Steek de parkeerplaats schuin over richting de sluis. Blijf aan de rechterkant van de weg lopen tot aan de rotonde. De wandeling is 17,6 zeg 18km. Wat de honden betreft: Er staat een bord bij het strand dat honden niet toegelaten worden tussen 1 mei en 1 oktober. Genoeg maanden om lekker over het strand te lopen! Hierbij willen we de maker een compliment geven voor de ze wandeling!

Laatste deel vervallen

Bart van der Schagt, 26-06-2015

De 'illegale' sluiproute (waar onderstaande schrijver het over heeft) om weer bij de Vissershaven te komen is vervallen. Door overwoekering is de onderkant van een wegtalud niet meer te belopen. Het alternatief was een stuk op en neer langs een drukke weg. Samen met het al wat minder aantrekkelijke laatste deel heb ik daarom de route ingekort tot Goedereede. Je stapt daar op de bus van dezelfde buslijn als waar je in Stellendam mee bent aangekomen. Reis je met de auto, dan is het handig de auto in Goedereede te parkeren en met de bus naar Stellendam te reizen, dat is maar tien minuten.

Echte genietwandeling!

FK, Rotterdam, 01-02-2012

Liefhebbers van lange busreizen zijn we niet dus vanaf Rotterdam maar met de auto naar Stellendam gereden, die kun je goed kwijt op de parkeerplaats bij de Vissershaven. Achter de koffietent aldaar is de bushalte, dus makkelijk te vinden/starten. We waren al eens eerder in deze streek geweest dus best wel benieuwd naar deze wandeling. Stom verbaasd waren we over het vele natuurschoon langs deze route: al gelijk loop je langs een prachtig meer en dan over een slingerpad door beboste duinen. Daar vanaf heb je regelmatig een prachtig uitzicht over de slikken en stranden van de Kwade Hoek. Daar eenmaal op wandelend waanden we ons regelmatig op een Waddeneiland, zo uitgestrekt en stil zijn die stranden met enkele (ja, inderdaad avontuurlijke oversteken van) strandgeulen en kreekjes, leuk om daar even je eigen weg te moeten vinden. Na een lange regenperiode zijn de duinvalleien en groene stranddelen inderdaad behoorlijk nat, in ieder geval waren ze dat nu. Dat vonden we niet bezwaarlijk, de routebouwer waarschuwt hiervoor en je kunt altijd wel een redelijk droge oversteek vinden. In het prachtige dorp Goedereede (in deze tijd van het jaar lekker stil) was het goed toeven bij de locale horeca. Het lange fietspad daarna vonden we wat aan de taaie kant. Jammer dat die dijk er naast niet wordt gemaaid, dat wandelt dan veel leuker. Klim er wel eens op, je hebt dan mooie uitzichten. Ludiek (en creatief gevonden) vonden wij de 'illegale' sluiproute om weer bij de Vissershaven te komen! Kortom: een echte geniet-wandeling en de routebeschrijving is helder en erg duidelijk! Dit smaakt naar meer dus wachten wij nieuwe routes in deze streek vol verwachting af.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info