Groene Wissel 376: Vasse

Dal en watermolens van de Mosbeek

Groene Wissel Vasse
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Vasse

 • Startadres:

  bushalte RK Kerk, Vasse
  Denekamperweg 205
  7661 RK Vasse

 • Coördinaten:

  52°26’2” N   6°50’2” E

Kom u verbazen in het Dal van de Mosbeek, zeldzaam mooi is dit cultuurlandschap met een oeroude geschiedenis. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal is de flora en fauna hier uniek, een echte aanrader voor natuurliefhebbers. De watermolens Bels en Frans (u komt er langs) zijn een bezoekje zeker waard. Halverwege wandelt u langs de Mandercirkels: in het verleden had een boer geen zin om zijn landbouwwerktuigen op rechthoekige akkers te moeten keren en legde twee ronde akkers aan, elk met een doorsnede van 350 meter en bewerkte deze in spiraalvorm. Bewerkt worden die akkers niet meer, de vorm is wel behouden gebleven en worden als natuurgebied en cultuurhistorisch kunstwerk' beheerd.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie Afgesloten pad

Leo Rijnhout, 14-08-2020

Als reactie op de melding van TP van 22-03-2020 kunnen wij melden deze wandeling 11 augustus 2020 te hebben gelopen en bij het genoemde punt geen probleem hebben gehad, evenals vorig jaar toen we deze Groene Wissel ook liepen. Misschien dat aanduiding 'schuin RA' voor TP verwarrend was. 'Op kruising met asfaltweg NIET RD maar deze schuin naar Rechts oversteken en bospaadje in langs bruin SBB-bordje Tutenberg'. Bij de kruising is aan de overkant het bruine bordje al te zien! Prachtige wandeling, goede beschrijving en genieten van de volop bloeiende heide.

Reactie op TP

Bart van der Schagt, 23-03-2020

Bedankt voor het melden, ik ga ermee aan de slag!

Afgesloten pad

TP, 22-03-2020

Het verruigde paadje bij 'Kruising met asfaltweg NIET RD maar schuin RA!, smal wat verruigd bospaadje met bruin SBB-bordje Tutenberg. Na 100m op driesprong RA' (halverwege 4) bestaat niet meer. Het SBB-bord is weggehaald en op het pad liggen overal takken en boomstammen. Omlopen kan door wél RD te gaan bij de kruising met de asfaltweg, dan het eerste pad rechts te nemen (staat een SBB-bord), en na ongeveer 100m het pad met de rechterbocht blijven volgen tot de driesprong (wat geen driesprong meer is omdat het verruigde paadje is afgesloten). Ga hier naar links en je bent weer op de route.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Nijhuis

Uelserweg 145

7663 TD Mander

Hotel-restaurant Tante Sien

Denekamperweg 210

7661 RM Vasse

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info