Groene Wissel 376: Vasse

Dal en watermolens van de Mosbeek

Groene Wissel Vasse
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Vasse

 • Startadres:

  bushalte RK Kerk, Vasse
  Denekamperweg 205
  7661 RK Vasse

 • Coördinaten:

  52°26’2” N   6°50’2” E

Kom u verbazen in het Dal van de Mosbeek, zeldzaam mooi is dit cultuurlandschap met een oeroude geschiedenis. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal is de flora en fauna hier uniek, een echte aanrader voor natuurliefhebbers. De watermolens Bels en Frans (u komt er langs) zijn een bezoekje zeker waard. Halverwege wandelt u langs de Mandercirkels: in het verleden had een boer geen zin om zijn landbouwwerktuigen op rechthoekige akkers te moeten keren en legde twee ronde akkers aan, elk met een doorsnede van 350 m en bewerkte deze in spiraalvorm. Bewerkt worden die akkers niet meer, de vorm is wel behouden gebleven en worden als natuurgebied en cultuurhistorisch kunstwerk' beheerd.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Route aangepast

Bart van der Schagt, 11-12-2018

Uit respect voor de privacy van een boerenfamilie, is de route iets aangepast.

Andere boer?

Bart van der Schagt, 16-05-2018

Een weg met een bordje 'Eigen weg' zonder bordje 'Verboden Toegang Art. 461' is vrij toegankelijk. Hier de tekst van het wetsartikel daarover: 'Een eigen weg is in Nederland in principe voor iedereen toegankelijk. Het betreden van andermans grond is namelijk toegestaan, behalve als de grond is afgesloten, er schade ontstaat, of door de eigenaar kenbaar wordt gemaakt dat het betreden verboden is, bijvoorbeeld door een bordje 'verboden toegang (voor onbevoegden)' (art. 461 Wetboek van Strafrecht)'. Desalniettemin vraag ik altijd netjes of er bezwaar is dat zo'n weg bewandeld wordt. Dat was er toen niet, kennelijk nu wel, of er woont nu een andere boer die daar anders over denkt. Ik verander voorlopig niets aan de route, maar vraag wandelaars wel mij hier te melden als er 'kortsluiting' ontstaat tussen wandelaar en boer, en zal dan de route natuurlijk aanpassen. Alvast bedankt!

Mooie GW Vasse

Brendan Sheedy, 16-05-2018

Afgelopen zaterdag 12 mei heb ik deze prachtige route gelopen, door een mooi stukje Twente. Aan het einde van punt 2 waar in de tekst staat ''LA, Eigen Weg, u wandelt met toestemming van de boer" werd ik aangesproken door de landeigenaar, die geen goed woord over had voor het natuurbeleid in de regio en de gevolgen daarvan. Hij maakte duidelijk dat hij niet blij is met wandelaars over zijn land. Ik ben benieuwd of meer mensen deze reactie hebben gehad.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Nijhuis

Uelserweg 145

7663 TD Mander

Hotel-restaurant Tante Sien

Denekamperweg 210

7661 RM Vasse

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info