Groene Wissel 376: Vasse

Dal en watermolens van de Mosbeek

Groene Wissel Vasse
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Vasse

 • Startadres:

  bushalte RK Kerk, Vasse
  Denekamperweg 205
  7661 RK Vasse

 • Coördinaten:

  52°26’2” N   6°50’2” E

Kom u verbazen in het Dal van de Mosbeek, zeldzaam mooi is dit cultuurlandschap met een oeroude geschiedenis. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal is de flora en fauna hier uniek, een echte aanrader voor natuurliefhebbers. De watermolens Bels en Frans (u komt er langs) zijn een bezoekje zeker waard. Halverwege wandelt u langs de Mandercirkels: in het verleden had een boer geen zin om zijn landbouwwerktuigen op rechthoekige akkers te moeten keren en legde twee ronde akkers aan, elk met een doorsnede van 350 m en bewerkte deze in spiraalvorm. Bewerkt worden die akkers niet meer, de vorm is wel behouden gebleven en worden als natuurgebied en cultuurhistorisch kunstwerk' beheerd.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Iets aangepast schrijft Bart.

Gerrit-Jan van den Berg, 13-09-2019

Ik was benieuwd waar het was aangepast maar dat hebben we ontdekt. Eigen weg is eigen weg in Vasse: Vandaag moesten we wat kopen in Vasse (pompoenen) dus van de nood een deugd gemaakt en deze Groene wissel nog maar eens gelopen en dat is zeker met dit heerlijke nazomer weer geen straf. Het verhaal van de graancirkels van Jannink is en blijft mooi. Wat velen niet weten is dat een van de huisjes (die met de grote serre ervoor) eerst een vliegtuighangar was. De heren kwamen zelf met het vliegtuig toentertijd. De wandeling was nog prima, omschrijving is helder. Het was genieten. Ook de molen van Bels is een (horeca)bezoekje waard en Frans was zelfs open. Bedankt voor deze lekker vrijdagmiddag wandeling Bart.

Route aangepast

Bart van der Schagt, 11-12-2018

Uit respect voor de privacy van een boerenfamilie, is de route iets aangepast.

Andere boer?

Bart van der Schagt, 16-05-2018

Een weg met een bordje 'Eigen weg' zonder bordje 'Verboden Toegang Art. 461' is vrij toegankelijk. Hier de tekst van het wetsartikel daarover: 'Een eigen weg is in Nederland in principe voor iedereen toegankelijk. Het betreden van andermans grond is namelijk toegestaan, behalve als de grond is afgesloten, er schade ontstaat, of door de eigenaar kenbaar wordt gemaakt dat het betreden verboden is, bijvoorbeeld door een bordje 'verboden toegang (voor onbevoegden)' (art. 461 Wetboek van Strafrecht)'. Desalniettemin vraag ik altijd netjes of er bezwaar is dat zo'n weg bewandeld wordt. Dat was er toen niet, kennelijk nu wel, of er woont nu een andere boer die daar anders over denkt. Ik verander voorlopig niets aan de route, maar vraag wandelaars wel mij hier te melden als er 'kortsluiting' ontstaat tussen wandelaar en boer, en zal dan de route natuurlijk aanpassen. Alvast bedankt!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Nijhuis

Uelserweg 145

7663 TD Mander

Hotel-restaurant Tante Sien

Denekamperweg 210

7661 RM Vasse

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info